(Arhiva)
Samonikla divlja biljka tipična je za mediteransko područje koja u priobalju i na otocima raste gotovo svugdje: na poljima, uz putove, oko ograda i u vrtovima. Najviše se koristi u francuskoj, talijanskoj i dalmatinskoj kuhinji, ali se svojom aromom slaže i s jelima kojima se dodaju i ostale mediteranske mirisne trave te peršin i ljuti začini poput čilija. Zdrav je jer sadržava puno dijetalnih vlakana i proteina i izvrstan izvor kalcija, kalija i vitamina.
SASTOJCI:
150 g graha
200 g koromača
350 g krumpira
200 g rajčice
300 g suhih rebara
crni papar
PRIPREMA:
Oprani grah namačite četiri sata u mlakoj vodi. Namočeni grah kratko prokuhajte, ocijedite ga pa stavite kuhati zajedno sa suhim rebrima koja ste prethodno kratko prokuhali i tu vodu bacili. U napola kuhani grah dodajte pripremljeni pešt od sitno nasjeckane pancete, češnjaka i peršina. Dodajte oprani i usitnjeni koromač, krumpir i rajčicu narezane na kockice, papar i maslinovo ulje. Nastavite polako kuhati dok sve ne omekša. U tanjuru maneštru začinite s malo maslinova ulja.