KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ja bih nešto slatko. Možda carske mrvice?

Ilustracija (wikipedia)

Ilustracija (wikipedia)


Kaiserschmarrn ili carske mrvice lagana je zaslađena nasjeckana palačinka koja često sadrži grožđice i poslužuje se s umakom od jabuka ili kompotom ili džemom od bobičastog voća. Često se priprema u Trentino-Alto Adigeu, ali prema legendi potječe iz kraljevskih kuhinja Austrije. Ovo se jelo obično poslužuje kao desert, ali čini ukusan i zasitan doručak ili međuobrok u bilo koje doba dana.

Što je Kaiserschmarrn? Kaiserschmarrn je neuredna i pahuljasta palačinka koja definitivno nije savršeno okrugla palačinka kakvu smo navikli vidjeti. Lomi se ili kida dok se prži u tavi. Potom se posipa šećerom u prahu i poslužuje uz voćne džemove ili slatko.

Jelo je navodno dobilo ime po austrijskom caru (Kaiseru) Franji Josipu I., za čijeg se vremena prvi put pripremalo.

Sastojci:

4 jaja (odvojeno žumanjak i bjelanjak)

30 g šećera

1 vanilin šećer

250 ml mlijeka

80 g oštrog brašna

60 g glatkog brašna

20 g maslaca

sol

Za umak:

350 g jabuka

100 ml vode

30 g šećera

suhe grožđice po želji

Priprama:

Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, brašno i malo soli. Zatim umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.

Polovicu tijesta ulijte u zagrijanu tavu na kojoj ste otopili maslac i pecite dok na donjoj strani ne postane smeđe. Zatim pomoću vilice izlomite tijesto na manje komade i još kratko popecite s druge strane.

To isto učinite i s drugom polovicom tijesta koje vam je ostalo.

Za umak ogulite jabuke i narežite na četvrtine pa ih kuhajte u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju. Propasirajte ih, ohladite i stavite u zdjelu za posluživanje

Posluživanje: Pečene komadiće tijesta (drobljenac) stavite na tanjur, pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak od jabuka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom