KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: IMAJU BOJU, ALI I OKUS Zeleni makaruni s blitvom i šalšom Zdenke Jakus


Sastojci:

1/2 kg brašna

pola jušne žlice soli

jedno jaje

tri žlice ulja (može i maslinovog)

mlaka voda

20 dekagrama svježe blitve

Priprema:

Prvi korak je očistiti i skuhati blitvu (bijele stabljike njezinih listova nimalo ne smetaju). Kad je za desetak minuta blitva skuhana treba je ocijediti i kad se ohladi izgnječiti, čak i golim rukama kako je to napravila Zdenka Jakus. Izgnječena blitva se zatim zamijesi s brašnom, jajem, uljem, solju, uz dodavanje mlake vode po potrebi. Zatim se od malih komadića tijesta umijese vretenasti makaruni, uz povremeno pobrašnjivanje daske na kojoj se mijesi. "Da se laglje tačo", objašnjava Zdenka.

Za kuhanje makaruna treba pristaviti dvije litre zasoljene vode, kad voda zakipi treba ubaciti makarune, a kad se oni dignu na površinu - gotovi su. Treba ih samo procijediti i servirati.

Za preljev Zdenka Jakus predlaže klasičnu šalšu od pomidori pripremljenu na sljedeći način.

Na pola decilitra ulja (pola maslinovog, pola suncokretovog) treba prepržiti narezane dvije glavice luka i jednu glavicu češnjaka (ne jedan režanj, već baš cijelu glavicu); kad luk zažuti treba ga početi podlijevati vodom i tako dok se ne raspadne, kada se dodaje četiri na krupno narezana zrela pomidora. Nastaviti kuhati uz podlijevanje dok se pomidori ne raspadnu a šalša ne postane kremasta. Na kraju se dodaje papar i sol, te ljuta paprika za one koji vole pikantnije. Prava šalša, kaže Zdenka Jakus, kuha se barem dva sata.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater