(Pixabay)
Međunarodno slavna govedina Stroganoff izvorno je jelo ruske kuhinje. Originalni recept temelji se na dinstanom junećem mesu u umaku od kiseloga vrhnja, a zanimljivo je da je ovaj recept jedan od najtraženijih na popularnoj tražilici Google.
Ovo jelo dobilo je ime po članu vrlo bogate i utjecajne obitelji Stroganoff iz 19. stoljeća, a pretpostavlja se da je ime posvećeno grofu Pavelu Stroganoffu.
Sastojci:
Priprema:
Goveđi file očistimo od masnih dijelova, izrežemo ga na tanke duguljaste dijelove, posolimo i popaprimo.
Luk narežite na tanke polukrugove, pa nasjeckate šampinjone i kisele krastavce.
U tavi na zagrijanom ulju kratko popržite meso, izvadite i stavite u posudu. U istoj tavi, nakon što ste izvadili meso, izdinstajte nasjeckani luk i šampinjone, posolite, popaprite i promiještajte.
U drugom loncu u kipuću vodu stavite kocku za juhu i skuhajte temeljac.
Prethodno poprženo meso vratite u tavu, dodajte senf i brašno, te dodajte temeljac i nasjeckate krastavce i promiješajte te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
Nakon toga dodajte sok od limuna, vrhnje, promiješajte i uklonite tavu s vatre.
Jelo se može servirati uz pire, rižu ili kuhani krumpir.
Dobar tek!