Juha od krumpira i karfiola
Krem juhe odličan su odabir za brzi ručak, pogotovo ako u sebi sadrže i krumpir. U tom slučaju bit će vrlo zasitne i mogu poslužiti kao zamjena za konkretno jelo, piše portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
50 dag krumpira
50 dag karfiola
1 luk srednje veličine
1 češanj češnjaka
800 ml mesnog ili povrtnog temeljca
5 dag slanine
4 žlice maslinova ulja
5 dag maslaca
sol i papar
PRIPREMA:
Krumpir operite i narežite na sitne kockice. Karfiol razdvojite na sitnije "cvjetove" i operite ga. Luk i slaninu nasjeckajte nasitno.
Na laganijoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa na njega stavite luk. Pržite luk nekoliko minuta dok ne požuti i zatim dodajte slaninu. Protisnite u zdjelu češnjak, pržite sve skupa jednu minutu pa dodajte karfiol i krumpir. Posolite, popaprite, zalijte zagrijanim temeljcem i kuhajte 15-ak minuta, tj. dok krumpir nije kuhan.
Probajte kockicu krumpira i ako je gotov, maknite zdjelu s vatre. Ubacite u nju maslac i zatim štapnim mikserom pretvorite sve u kremastu juhu. Ako imate blender, možete i njega koristiti umjesto štapnog miksera. Dodatno posolite ili popaprite po želji.