KRENIZDRAVO.HR

KAKO PRIPREMITI MASLINE ZA ZIMNICU? Donosimo tri odlične metode!

| Autor: Krenizdravo.hr
(Stock Photo Secrets)

(Stock Photo Secrets)


Jedno stablo masline može dati i do 40 kilograma maslina što je otprilike dovoljno za proizvodnju 8 kilograma ulja, a plodove možete i konzervirati - evo kako!

Maslina (Olea europaea sativa – pitoma maslina i Olea oleaster Hoff. et Link – divlja maslina ili mastrinka) je zimzelena suptropska biljka koja može dostići visinu i do 13 metara. Kada je riječ o konzerviranju maslina, koriste se samo zdravi i mesnati plodovi koji nemaju nikakva oštećenja.

Masline namijenjene konzerviranju trebaju postići svoju punu veličinu i zrelost. Velikim plodom se smatra onaj koji je teži od 5 grama. Plodovi trebaju biti zdravi i neoštećeni. Za konzerviranje maslina potrebno je proučiti i koje sorte odgovaraju takvom tipu obrade.

Konzerviranje maslina je proces koji zahtijeva strpljenje, stoga pažljivo pratite korake ili potražite pomoć od nekoga tko ima iskustva u ovakvoj pripremi maslina.

Masline je prije konzerviranja potrebno odgorčiti. Masline se odgorčavaju u 1,8 postotnoj otopini tehničkog natrijeva hidroksida uz dodatak 2 postotne kamene kuhinjske soli. Proces odgorčavanja se vrši pri temperaturi od 20° C do najviše 25° C, te traje između 12 i 48 sati ovisno o veličini ploda.

Masline za zimnicu možete pripremiti u salamuri, konzervirati u morskoj vodi ili ispeći. Cijeli članak s receptima potražite na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom