GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Ravioli sa 4 vrste sira

| Autor: Tihomir HORVAT
IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Ravioli sa 4 vrste sira (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić)

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Ravioli sa 4 vrste sira (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić)


Ravioli, svima poznata tjestenina. Najbolja je domaća. Ova tjestenina je zahvalna, može se brzo prigotoviti, najčešće se kod serviranja servira određeni broj raviola po osobi. Tako da se kod izrade lako može znati potrebna količina.

Danas se u našim dućanima mogu naći i gotovi ravioli punjeni raznim nadjevima. Prednost izrade domaćih je da si sami određujemo nadjev, količinu nadjeva, oblik raviola, veličinu raviola. Možemo ih pripremati kockaste, okrugle, polumjesece, kvadrate, oni koji imaju volju i malo iskustva mogu ih pripremiti i u trokut. Mi smo u ovom jelu radili veće i okrugle, tako da po osobi idu tri raviola. Postoje razna pomagala koja se mogu skoro svugdje kupiti za izradu raviola. Ali ako pitate naše none one su koristile najčešće običnu čašu za vodu.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 • 300 g krem sira
 • 100 g ovčjeg sira
 • 100 g gorgonzole
 • 2 jušne žlice mljevenih oraha
 • Mlijeko – po potrebi
 • 0,5 l vrhnja za kuhanje
 • 2 trokuta topljenog sira
 • 1 grančica svježeg kopra
 • Crveni papar (zrno) – po želji
 • 10 g maslaca
 • 400 g brašna
 • 4 jaja
 • Biljno ulje – po potrebi
 • Sol
 • Bijeli papar

 

Priprema:

Korak 1.

Od brašna, jaja i malo soli umijesimo tijesto za raviole. Po potrebi u tijesto dodamo malo ulja. U slučaju da nam je tijesto jako tvrdo dodamo još jedno jaje. Kad smo pripremili tijesto, pustimo ga da se odmori barem 10 minuta kako bismo lakše prigotavljali raviole i kako nam se tijesto ne bi skupljalo i bilo žilavo.

Tijesto provučemo kroz mašinu za izradu tijesta maksimalno do broja 6. Kreće se od 0 koje je najdeblje. Nakon što smo tijesto razvaljali dodajemo nadjev. U ovom jelu koristimo krem sir. Zatvorimo raviole sa drugim komadom tijesta, izrežemo u željeni oblik i krajeve pritisnemo sa vilicom, da nam se tokom kuhanja ne bi otvarali.

Korak 2.

Pristavimo vodu za raviole. Vodu posolimo. Dovedemo do točke kuhanja te zatim smanjimo.

Dok nam se voda za raviole grije, pripremimo toplu kupku u na kojoj ćemo pripremiti umak od sira. Za to će nam trebat jedan lončić s vodom i jedan kotlić u kojem ćemo rastopiti sir na pari. Kad nam voda zakuha stavimo kotlić, ubacimo vrhnje za kuhanje i sve vrste sireva, te dodamo mljevene orahe. Kad se sir rastopi, probamo i po potrebi posolimo i popaprimo. U slučaju da nam je umak pregust dodamo mlijeka dok ne postignemo željenu gustoću.

Kad nam je umak gotov, a voda kuha, ubacimo kuhati raviole. Pojačamo grijanje vode dok nam voda s raviolima ne počne ključati. Nakon što nam je voda proključala, obavezno moramo smanjiti vodu tako da nam lagano kuha, jer će nam se u suprotnom ravioli otvoriti. Kuhati 10 minuta.

Pripremimo tavu, ulijemo umak od sira, zagrijemo, i po potrebi podlijemo s vodom od tjestenine. Kada su nam ravioli kuhani, sa okruglom francuskom lopaticom izvadimo raviole pustimo da se ocijedi višak vode i ubacimo direkno u tavu sa umakom od sira. Raviole ne miješamo nego tavu lagano protresemo kako bismo promiješali i spojili raviole i umak.

Serviramo. Nakon što smo raviole servirali, posipamo ih sa zrncima crvenog papra i malo kosanog kopra kao dekoraciju. Kopar će nam dati dodatnu notu okusa i mirisa.

Dobar tek!

Savjet: Raviole nikad ne cijedimo u cijedilo, niti ih prilikom spajanja sa nekim umakom miješamo jer će se raspasti. Raviole možete puniti raznim nadjevima kao što su gljive, špinat, kremom od pršuta i tarufa, raznim ribljim nadjevima i slično. Uvijek vam nadjev mora odgovarati i umaku koji pripremate, kako bi vam se jelo odlično sjedinilo.

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom