GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Punjene pohane zlatne srdele

| Autor: Tihomir HORVAT
Punjene pohane zlatne srdele (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Punjene pohane zlatne srdele (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Svi znamo da je srdela kraljica plave ribe. Srdela je jednostavna riba, oko nje se ne treba previše mučiti i razmišljati. Srdelu je najbolje pripremiti na što jednostavniji način, kako bismo zadržali sve njezine osobine i hranjive i pozitivne sastojke. Najvažnije je da nam srdela bude svježa.

Ovo ukusno, jednostavno i zdravo jelo možemo ponuditi na raznim koktel partijima, možemo ga konzumirati za ručak… Prednost ovako pripremljenih srdela je da se ne moramo zamarati hoće li nam srdele biti tople ili hladne, jelo će podjednako biti ukusno.

Ovo jelo je zahvalno zbog svoje jednostavne i brze pripreme, a zbog svog izgleda bit će zanimljivo čak i djeci, koja inače ne vole vidjeti i jesti ribu.

 

Sastojci za 4 osobe:

 • 20 kom većih srdela
 • 50 g istarskog pršuta
 • 2 jaja
 • 200 g krušnih mrvica
 • 100 g brašna
 • sol
 • papar
 • 400 g brašna
 • 5 dcl biljnog ulja

Za tartar umak:

 • 100 g majoneze
 • 2 kisela krastavca
 • 1 limun
 • 5 g svježeg peršina
 • 3 kapara

Foto

Priprema:

Svježu srdelu očistimo i izvadimo središnju kost, tako da nam ostane filet. Srdelu isperemo i dobro osušimo.

Pršut izrežemo na tanke rezance. Srdele raširimo na pleh tako dan nam je koža okrenuta prema plehu. Unutarnji dio srdela nadjevamo s narezanim rezancima pršuta. Srdele zamotamo u male rolice i pričvrstimo sa čačkalicama, tako da nam se tijekom prženja ne otvaraju.

U posudi razmutimo jaja s malo hladne vode i soli (da nam se jaja lakše razmute). Rolice od srdela uvaljamo u brašno, jaja te mrvice.

Srdele pržimo u dubokoj masnoći dok ne porumene. Temperatura ulja nam treba biti oko 180 C.

Nakon što su nam srdele pržene odložimo ih na tanjur s ubrusom, kako bi ubrus upio višak masnoće.

Priprema tartar umaka:

Kisele krastavce naribamo, kapare sitno iskosamo, peršin operemo i iskosamo. Kada smo pripremili ove sastoje dodamo ih u majonezu i dobro promiješamo.

Pohane srdele posložimo na pliticu ili okrugli plitki tanjur, dodamo par kriški limuna i sa strane poslužimo tartar umak.

Savjet:

Ukoliko želimo još ukusnije srdele, prilikom prženja umjesto biljnog ulja možemo koristiti i maslinovo ulje - kod primjene maslinovog ulja moramo paziti da nam se ulje ne pregrije, jer ulje onda jako mijenja okus, miris, te nam može uništiti jelo.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum