GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Povetica - prestižni kolač svake domaćice

| Autor: Sandra Živolić
Povetica (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj  - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić  Rovigno)

Povetica (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Povetica je kolač koji se pomno priprema, jer zbog dizanja tijesta postoji opasnost da se "ne ponese" kako treba.

Najčešće se peče u obliku štruce, no mi ga pečemo tako da dugačku nadjevenu štrucu spiralno savijemo u obliku "povetice", a kada se peče za Uskrs, povetica se ukrašava zataknutim listićima masline.

Širom Istre postoje mnoge razlike u sastavu nadjeva za poveticu, pa se i naziv tog kolača mijenja ovisno o nadjevu. Najčešće se kao nadjev za poveticu pojavljuju jabuke i orasi zajedno, uz druge aromatične i vezivne dodatke.

Ima međutim i sela gdje u nadjev dolaze samo jabuke, ili samo orasi, negdje se čak u poveticu stavlja sir ili skuta.

Kako kod se zvala i čime god bila punjena, povetica je prestižno djelo svake domaćice, i kad se taj kolač dobro "ponese" i lijepo "digne", domaćica ima razloga za ponos.

Kaže priča da je povetica dobila ime po tome što su mladenci prilikom vjenčanja donosili svatko po jednu poveticu te ju simbolično spajali u veticu (burmu).

 

Sastojci

Za dizano tijesto

  • 500 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 20 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 10 g soli
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo korice od limuna

 

Za nadjev

  • 5-6 jabuka
  • 400 g oraha
  • 80 g šećera
  • malo cimeta po ukusu
  • 0,5 dcl ruma
  • 1-2 žlice krušnih mrvica

 

Priprema:

U prosijano brašno dodamo uzdignuti kvasac koji smo otopili u mlakom mlijeku sa žličicom šećera, dodamo otopljeni maslac, te jaja koja smo miksali sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom koricom.

Umijesimo glatko tijesto te pustimo na toplom da se diže oko 30 – 40 minuta.

Za to vrijeme napravimo nadjev.

Priprema nadjeva:

Očistimo i naribamo jabuke, sameljemo orahe, sve navedene sastojke sjedinimo.

Na razvučeno tijesto razmažemo nadjev te oblikujemo poveticu. Pečemo oko 40 minuta na 170 stupnjeva.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter