GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Cukerančići - prhki kolačići koji su se pripremali za svetkovine, svadbe i krštenja

| Autor: Sandra Živolić
Cukerančići (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Cukerančići (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Cukerančići su se pripremali za svadbe, krštenja, sv. Pričesti, krizme, Božić, Uskrs ili druge svetkovine.

Cukerančići su prhki kolačići čija osobitost dolazi tek nakon pečenja, kada se još tople umače u malvaziju i šećer. Zaštitni su znak Istre.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • 300 g šećera pomiješanog s vanilin šećerom
  • 25 do 50 g naribane korice limuna
  • 25 do 50 g naribane korice naranče
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml ulja
  • malo ruma
  • 100 ml mlijeka
  • 25 g amonijaka (amonijev karbonat)
  • 700 g brašna
  • istarska malvazija
  • kristal šećer

Priprema:

Umutimo jaja, sol, šećer i vanilin šećer u pjenastu smjesu. Dodamo naribanu koricu limuna i naranče.

Pjenastoj smjesi polako dodajemo maslac sobne temperature te ulje i rum.

Neprestano miješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodamo amonijak da se stvori pjena koju zatim umiješamo u brašno. Potom dodajemo smjesu s jajima i šećerom te zamijesimo tijesto.

Tako pripremljeno tijesto pustimo da odstoji minimalno dva sata nakon čega oblikujemo cukerančiće u njihov specifični oblik.

Oblikovane cukerančiće pečemo 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200 C, odnosno dok ne porumene.

Ohlađene cukerančiće umačemo u istarsko bijelo vino (malvazija) te u kristal šećer.

Prije konzumiranja, cukerančiće pustimo da odstoje nekoliko sati, odnosno dok se ne posuše.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini