ZELENA ISTRA

DONOSIMO I NEKOLIKO RECEPATA: OSTATAK MOŽE BITI ITEKAKO SLADAK Objavljena kuharica "Naši stari znaju - hrana nije otpad"

Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih - koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo - nova kuharica Zelene Istre predstavlja dar osoba treće životne dobi koji doprinosi sprečavanju rasipanja hrane te oblikovanju boljeg i održivijeg sutra svih generacija Pule. Tako su u kuharici predstavljeni recepti naših starijih sugrađana/ki za pripremu jela od ostataka kuhane riže, tjestenine, krumpira, mesa i ribe te povrća, odnosno namirnica poput starog kruha ili voća

| Autor: Lara BAGAR


Srce me boli kada zaboravim iskoristiti neku namirnicu pa ona promijeni miris i boju, pokvari se, a to opet znači da je postala otpad. I opet kupujem, bacam, kupujem, zaboravljam, bacam… To se baš nikada nije događalo susjedi Emiliji, baki moje male prijateljice susjede, koja nas je nuđala tako finim kolačima koje je pekla sakupljajući raznorazne mrvice - kruha, kolača, voća… Danas bih ga mogla nazvati "Mrvica od Emilije" ili "Emilijina mrvica". Bio je to ukusan i škrban kolač, a sitna i žilava Emilija ekološki osviještena u vremenima kada taj pojam nije ni postojao. Naši su stari znali da hrana nije otpad. Prepoznala je to i Zelena Istra koja je izdala knjižicu recepata pod nazivom "Naši stari znaju - hrana nije otpad".

Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih - koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo - nova kuharica Zelene Istre predstavlja dar osoba treće životne dobi koji doprinosi sprečavanju rasipanja hrane te oblikovanju boljeg i održivijeg sutra svih generacija Pule. Tako su u kuharici predstavljeni recepti naših starijih sugrađana/ki za pripremu jela od ostataka kuhane riže, tjestenine, krumpira, mesa i ribe te povrća, odnosno namirnica poput starog kruha ili voća. Dakle, baš onako kako je radila i Emilija prije 40-ak godina.

Osim vraćanja nekih zaboravljenih recepata, jedan od ciljeva projekta bio je međusektorskom suradnjom udruga i javnih institucija, kojima je osnivač Grad Pula, osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja.

Zelena Istra organizirala je eko-gastro akciju na pulskoj tržnici

Upravo iz tog razloga Zelena Istra pozvala je starije sugrađane/ke na eko-gastro akciju “Hrana nije otpad” koja se na pulskoj tržnici održala 2. listopada 2020. Tamo su mogli kušati hranu spravljenu po recepturi “za drugi dan”, podružiti se, dobiti informacije o projektu “Aktivni i zdravi”, kao i na licu mjesta ostaviti vlastite recepte za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrijebljeno prilikom kuhanja. Naime, istog dana otvoren je poziv na dostavu recepata “za drugi dan” namijenjen upravo starijim građankama i građanima Pule. Poziv je trajao mjesec dana, a recepti su do Zelene Istre pristizali i putem telefona te Facebooka. Popularizaciji poziva doprinijeli su suradnici projekta. Klub 50+ Veli Vrh te Gradska knjižnica i čitaonica Pula pozvali su svoje članove/ice da se uključe u dostavu recepata. Nastavno osoblje OŠ Centar potaknulo je angažman vrijednih učenica/ka 5. a i 5. b razreda koji su recepte “za drugi dan” potražili u krugu vlastitih obitelji, uglavnom kod svojih baka.

Stari recepti prezentirani su u osuvremenjenom izdanju te je kuharica dostupna putem weba Zelene Istre www.zelena-istra.hr, gdje je objavljena unutar rubrike “Multimedija”, odnosno podrubrike “Publikacije”. Recepti su publicirani u "skromnoj" nakladi od 20 primjeraka, a građanima je dostupna za čitanje i posudbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli te Zelenoj Istri. Kuharica će obogatiti i fond knjižnice OŠ Centar. Golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih tako će nam pomoći da ne rasipamo hranu te da oblikujemo bolje i održivije sutra - za nas i naše najmlađe!

Kako smanjiti otpad od hrane?

Podaci Europske komisije pokazuju da se u Hrvatskoj godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane. Većina odbačene hrane odnosi se na kućanstva. Svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 75 kilograma hrane! Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

Naslovnica kuhareice

Kako smanjiti količinu hrane koja se baca u kućanstvu?

  • Planirajte kupnju – isplanirajte obroke za cijeli tjedan te provjerite koje namirnice već imate u hladnjaku i smočnici pa tek onda napravite popis za kupovinu.
  • Izbjegavajte gomilanje namirnica u hladnjaku i smočnici. Ono što ne vidimo, često i zaboravimo koristiti. Osim toga, pretrpani hladnjaci slabije hlade i cirkulacija zraka je otežana pa može doći do bržeg kvarenja hrane.
  • Ne servirajte prevelike porcije hrane.
  • Ostatke skuhane hrane sljedećeg dana iskoristite za ručak ili večeru ili ih ponesite na posao i pojedite kao marendu.
  • Nakon isteka “najbolje upotrijebiti do” datuma, prije nego što hranu bacite, provjerite njezin izgled, miris i okus – vjerojatno je još dobra i sigurna za uporabu!
  • Ako vidite da ne možete potrošiti hranu prije datuma “upotrijebiti do”, možete je zamrznuti i tako joj produljiti trajnost.

 

Recepti

Motanice

Sastojci: stari kruh, dva jaja, sol, mlijeko, ulje, šećer

Priprema: Svaku fetu kruha umočiti u smjesu od jaja, soli i mlijeka s jedne i druge strane. Zatim frigati na vrelom ulju. Staviti na pjat i posuti šećerom.

Recept Davorke Riosa, zapisala Lana Ličeni, učenica 5.a

Motanice

 

Pita "čišćenje frižidera"

Sastojci: stari kruh, ostaci povrća i suhomesnatih narezaka, 500 g svježeg kravljeg sira, 500 ml jogurta, 5 jaja, mlijeko, kore za savijače, ulje (maslinovo ili drugo), glavica luka, začini

Priprema: U jednoj posudi napraviti smjesu kao za svaku pitu: 5 jaja, pola kilograma svježeg sira, pola litre jogurta, malo mlijeka, da bude rijetka. Dodati sol i ostale začine, kako tko voli, te ulje. Popržiti luk i eventualno što drugo iz frižidera (gljive, šunke, panceta i sl.) i dodati u smjesu. U drugu posudu izdrobiti ili nasjeckati stari kruh te preko njega uliti pola smjese. Zatim redati listove kore za pitu u pleh - staviti prvi list, drugi umočiti u ostatak smjese (koji nismo prelili preko kruha) i položiti preko prvog lista, a zatim staviti smjesu sa starim kruhom. Umočiti još 2-3 lista i staviti preko smjese s kruhom. Na vrh staviti jednu koru koja nije umočena. Malo smjese za pitu preliti preko da pita bude mekana. Na vrh se može posuti sezama/jaja/ulja. Peče se na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Recept Zorice Nešić

 

Polpete sa starim kruhom

Sastojci: stari kruh, mlijeko, mljeveno meso, jaje, luk, češnjak, peršin, krušne mrvice, ulje/mast

Priprema: Stari kruh namočiti u mješavinu tople vode i mlijeka. Kad omekša, procijediti i pomiješati s mljevenim mesom, jajem, sitno sjeckanim lukom i češnjakom, te sitno sjeckanim peršinom. Dobro promiješati i praviti polpete koje se oblože mrvicama/

prezlama i peku u vrućem ulju ili masti.

Recept Olivere Jović

 

Žličnjaci od kuhane riže

Sastojci: ostaci kuhane riže, nekoliko jaja, malo maslaca

Priprema: U ostatak kuhane riže umiješati nekoliko cijelih sirovih jaja, dodati malo soli, sve zajedno popržiti na tavi uz dodatak malo maslaca. Kod posluživanja, žlicom formirati oblik.

Recept Ksenije Družetić-Božić

Žličnjaci od kuhane riže

Kruh od pire krumpira

Sastojci: ostaci pire krumpira, 500 g brašna, 15 g maslaca, žličica suhog kvasca, žličica soli, 250 ml mlake vode

Priprema: Pomiješati brašno, sol, rastopljeni maslac, suhi kvasac, mlijeko i vodu pa tome dodati ostatke pire krumpira od jučerašnjeg ručka. Sve dobro izmiješati i pustiti tijesto da se diže 2 sata. Nakon toga premijesiti i staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata.

Recept Mirana Spade, zapisala Paola Spada, učenica 5.b

Kruh od pire krumpira

Pita od tjestenine

Sastojci: ostaci kuhane tjestenine, jaja, sir, mlijeko

Priprema: Smućkati par jaja, malo mlijeka i naribanog sira. Sve zajedno promiješati i staviti u posudu za pečenje. Može se posuti sirom. Peći u pećnici 15-20 minuta.

Recept Jadranke Levak

 

Pašteta od ostataka bijele ribe

Sastojci: ostaci pripremljene ribe, konzerva sardina u ulju, češnjak, sol, papar

Priprema: Očišćenu bijelu ribu, kuhanu ili pečenu, usitniti, staviti u posudu, dodati konzervu sardina u ulju, sitno nasjeckani češnjak, papar i sol. Sve dobro izmiješati štapnim mikserom ili samljeti u blenderu do glatke paštete. Poslužiti na tostiranom kruhu uz čaj.

Recept Irine Schmidt

 

Jučerašnji roštilj

Sastojci: ostaci mesa s roštilja, glavica luka, rajčice, paprike

Priprema: Nasjeckati i prodinstati luk, dodati meso nasjeckano na komadiće, dodati sastojke za sataraš (rajčicu i papriku).

Recept Marice Raonić

 

Krekeri od pulpe

Sastojci: ostaci pulpe iz sokovnika (cikla, mrkva, celer, jabuka), mješavina sjemenki lana, sezama, suncokreta, zobene, pahuljice; ostaci povrtnog temeljca ili voda, 2 jaja, maslinovo ulje, soda bikarbona ili prašak za pecivo

Dodatno: ostaci pancete, šunke ili sira iz frižidera.

Priprema: U smjesu/pulpu iz sokovnika dodati otprilike šalicu mljevenih sjemenki i šačicu cijelih sjemenki, radi teksture, te zobene pahuljice, 2 jaja, žličicu sode bikarbone ili praška za pecivo, po potrebi vode ili povrtnog temeljca. Sve izmiješati dok se ne dobije žitka smjesa. Po želji dodati ostatke pancete, šunke ili sira. Izliti u pleh te peći u pećnici oko 20-30 minuta na 180 stupnjeva. Umjesto ostataka pulpe, može se dodati i kuhana kopriva ili koromač.

Recept Jadranke Kapović

 

Palenta s crvenim lukom

Sastojci: palenta, crveni luk, maslinovo ulje

Priprema: U tavu staviti maslinovog ulja i crveni luk izrezan na fete. Luk pržiti do smeđe boje - dok malo ne izgori. U to umiješati palentu izrezanu na kockice i kratko popržiti. Prije serviranja posoliti i popapriti po želji. Poslužiti kao prilog mesu ili povrću.

Recept Milice Bucci-Ivis

 

Kolač od mrkve

Sastojci: ostaci kuhane ili sirove mrkve, mljeveni bademi i/ili lješnjaci, jaje, 200 g šećera, 200 g brašna

Priprema: Naribati mrkvu. Ako nije kuhana, treba je naribati na tanje. Dodati malo mljevenih badema i lješnjaka te jaje, šećer i brašno. Od svega napraviti biskvit koji se peče u pećnici.

Kolač od mrkve

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter