kuhajte s glasom istre

Recept dana: Domaći njoki od tikvica

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako volite talijansku kuhinju, ali želite malo zdraviju i laganiju verziju klasičnog jela, ovi domaći njoki od tikvica pravi su pogodak.

Umjesto krumpira, baza je sočna, naribana tikvica pomiješana s malo brašna i sira.

Rezultat? Mekani zalogaji puni okusa, a lagani za želudac.

Osim što su ukusni, njoki od tikvica jednostavno se rade, a možete ih i zamrznuti za brzi obrok kad nemate vremena.

Sastojci

  • 1,35 kg tikvica (naribanih krupnim dijelom ribeža)
  • 90 g brašna (glatko ili bezglutensko, plus malo za posipanje)
  • 25 g naribanog Pecorino Romano sira (ili parmezana) (po želji)
  • 1 žličica krupne soli
  • maslinovo ulje u spreju

Priprema

U velikoj dubokoj tavi ili loncu zagrijte naribane tikvice (bez dodatne vode) i poklopljene kuhajte 8–12 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade.

Tikvice potom stavite u čistu kuhinjsku krpu i snažno iscijedite kako biste uklonili što je moguće više tekućine. Prebacite u veliku zdjelu.

U zdjelu s tikvicama dodajte brašno, sir po želji i sol. Najprije miješajte vilicom, a zatim rukama dok ne dobijete glatko tijesto.

Radnu površinu pospite brašnom.

Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova (svaki oko 78 g). Svaki dio razvaljajte u „kobasicu“ debljine 1,2 cm i duljine 25 cm.

Narežite na jednake komade.

Skuhajte ih kratko u kipućoj vodi ili ih zamrznite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama