kuhajte s glasom istre

Recept dana: Đuveč s piletinom, rižom i tikvicama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ljeto bez punjenih paprika, lubenice, sataraša i đuveča teško je zamisliti! A đuveč, omiljeno jelo iz djetinjstva mnogih, najslasniji je upravo kad su rajčice najrumenije, a paprike pune slasti.

Iako se rado priprema cijele godine od povrća iz supermarketa, ono domaće i sezonsko daje najbolji okus ovom jelu. Pirjano ljetno povrće neki ne mogu zamisliti bez pohanog mesa, drugi pak bez riže – a neke kuharice ga pripremaju uz dodatak piletine.

Tradicionalni recept ne može proći bez rajčice, paprike i luka, a umjesto na štednjaku, nerijetko se sporo pripremao u pećnici.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih prsa
  • 200 g riže
  • 2 glavice luka
  • 1 mrkva
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 rajčice
  • 2 paprike babure
  • 1 tikvica
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • sol, papar
  • ulje

Priprema:

Luk, mrkvu, tikvicu, češnjak, papriku i tikvicu očistite i narežite na manje komade. Rajčicu kratko prokuhajte u vrućoj vodi pa joj ogulite kožicu i narežite na manje komade. Sok sačuvajte. Rižu stavite kuhati.

Piletinu narežite na kockice i ispržite pa u isti lonac dodajte sjeckani luk. Kad postane staklast dodajte češnjak i pržite desetak sekundi pa dodajte narezanu mrkvu.

Kratko pržite, miješajući da češnjak ne zagori pa dodajte preostalo povrće i sokove koje je ispustila rajčica, kao i lovorov list.

Kuhajte podlijevajući vodom dok povrće ne omekša. Kad je đuveč kuhan, izvadite lovorov list i pomiješajte ga s kuhanom rižom, piše Punkufer.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama