Ilustracija (Pexels)
Ljeto bez punjenih paprika, lubenice, sataraša i đuveča teško je zamisliti! A đuveč, omiljeno jelo iz djetinjstva mnogih, najslasniji je upravo kad su rajčice najrumenije, a paprike pune slasti.
Iako se rado priprema cijele godine od povrća iz supermarketa, ono domaće i sezonsko daje najbolji okus ovom jelu. Pirjano ljetno povrće neki ne mogu zamisliti bez pohanog mesa, drugi pak bez riže – a neke kuharice ga pripremaju uz dodatak piletine.
Tradicionalni recept ne može proći bez rajčice, paprike i luka, a umjesto na štednjaku, nerijetko se sporo pripremao u pećnici.
Luk, mrkvu, tikvicu, češnjak, papriku i tikvicu očistite i narežite na manje komade. Rajčicu kratko prokuhajte u vrućoj vodi pa joj ogulite kožicu i narežite na manje komade. Sok sačuvajte. Rižu stavite kuhati.
Piletinu narežite na kockice i ispržite pa u isti lonac dodajte sjeckani luk. Kad postane staklast dodajte češnjak i pržite desetak sekundi pa dodajte narezanu mrkvu.
Kratko pržite, miješajući da češnjak ne zagori pa dodajte preostalo povrće i sokove koje je ispustila rajčica, kao i lovorov list.
Kuhajte podlijevajući vodom dok povrće ne omekša. Kad je đuveč kuhan, izvadite lovorov list i pomiješajte ga s kuhanom rižom, piše Punkufer.hr.