(TasteAtlas)
Ombolo s kobasicom i kiselim kupusom jedno je od najprepoznatljivijih zimskih jela na istarskim stolovima. Jednostavno, zasitno i bogatog mirisa, savršeno je za hladne dane.
Kiseli kupus lagano isperite pod vodom ako je preslan. Stavite ga u lonac s lovorom i paprom, pa podlijte vodom toliko da tek prekrije kupus. Kuhajte 30–40 minuta na laganoj vatri, dok ne omekša.
Ombolo narežite na 2–3 cm debele komade. U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja. Najprije kratko zapečite ombolo sa svih strana kako bi uhvatio koricu, zatim dodajte kobasice. Po želji podlijte s malo bijelog vina ili vode. Poklopite i pirjajte oko 20 minuta, povremeno okrećući.
Kada je kupus gotov, ocijedite višak tekućine (ne u potpunosti) i dodajte ga u tavu uz meso. Sve zajedno kuhajte još 10–15 minuta na laganoj vatri kako bi se okusi proželi. Po potrebi dosolite.
Dobar tek!