gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Kumpir vege dell Gesu

| Autor: The Outlaw Chef


Noć je. Sjedim na Brijunskom lukobranu tu odmah pored zelenog svjetionika i gledam u zvijezde. Pod mojim nogama nalazi se motar koji raste iz kamenog zida. I dok tako sjedim, misli mi bezbrižno jedre morskom pučinom obasjane milijunima zvijezdi ili što god da su te svijetleće točkice na nebu za koje su nas u školama učili da ih nazivamo zvijezdama…

I tako počinjem misliti, a o čemu drugom nego o hrani. Koja je meni najdosadnija namirnica za kuhanje? Sad bi ja kao slatkoriječivo i licimjerno sladunjavim bezćujnim misaonim glasom trebao sam sebi odgovoriti: "Pa nije mi niti jedna. Ja volim sve" Ali to svakako nebi bila istina. Na prvim mjestu dosade je Orada iz uzgoja s kuhanim slanim krumpirom. Budući da nemam nekog objašnjenja zašto mi je to jelo tako dosadno, osim što se u milijunima restorana diljem svijeta svakodnevno pravi u velikim količinama… Onda znači da mi je zaista , ali baš ono PRAVO DOSADNA.

E pa budući da sam ja "Outlaw Chwef" gastronomski odmetnik koji prkosi klasičnim zakonima gurmea, počinjem si misliti kako da te dvije namirnice izmjenim prilikom procedure kuhanja da mi budu zanimljive. U svojem manijakalnome gastronomskome umu pravim plan. Prvo ću obraditi jednu po jednu namirnicu kao zasebno i prilično drugačije i atraktivno jelo, a inda ću od te dvije namirnice napraviti nešto nezaboravno ukusno i donekle ludo… Hm… dakle danas ću početi od kuhanog krumpira.

Ukusu kuhanog krumpira dodat ću citrusnu notu koja će ga podići tako što ću ga kuhati u sviježim listovima od limuna koji raste odmah iza moje kuće. Između blagog okusa krumpira i osvježavajuće citrusne note dodati ću topljeni sir gaudu, koja će zaokružiti priču. Tu ću gastro kombinaciju malo zaoštriti sa sitno nasjeckanom svježom kaduljom po topljenom siru. I sada ono najbitnije … Cijelu ću priču podići na jedan poseban nivo tako što ću na vrh svega staviti polovicu mladog luka koju sam vrlo kratko pržio na maslinovom ulju la ju odmah zatim minut dva u prstu vode izdinstao na listovima svježe divlje mente…

Ne vjerujete mi da je to moguće? Niste sigurni da bi to moglo biti ukusno? Kako sam se samo toga mogao sjetiti? Pa sram me bilo! Od uvijek se radilo drugačije… ali ipak odjašite samnom na divljem gastronomskom konju vrancu u bespuće slobodne prerije okusa i vidjet ćete o čemu Vam govorim…

Kumpir vege dell GesuKumpir vege dell Gesu

Sastojci za dvije osobe:

  • jedan veći krumpir
  • jedan mladi luk
  • 20 dkg sira gaude
  • pet sviježih listova kadulje
  • sedam sviježih listova limuna
  • sedam sviježih listova mente
  • jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra

Priprema:

Operite dobro krumpir, pa ga oštrim nožem razrežite na pola. Koru ostavite na njemu. U kipuću slanu vodu stavite kuhati krumpir deset do maksimalno petnaest minuta (nikako ne duže). Pet minuta prije kraja kuhanja u vodu dodajte trećinu čajne žličice papra i sedam sviježih listova limuna. Po isteku gore navedenog vremena maknite lonac od izvora topline i ostavite krumpir na pet do sedam minuta da odstoji u aromatiziranoj vodi u kojoj se kuhao, da upije još malo citrusnog okusa kojeg je ispustio u vodu list limuna. Zatim izvadite krumpiri iz vode i ocijedite ga.

U tavi na vrelom maslinovom ulju istovremeno kada ste stavili kuhati krumpir stavite pržiti mladi luk razrezan uzduž na polovice. Pržite ga 30 do 40 sekundi sa svake strane. Kada okrenete luk na drugu stranu da se prži, ubacite sedam listova od svježe mente pa nakon 30 sekundi dodajte cca pola decilitra vode. Dinstajte tako luk još maksimalno 50 sekundi pa ga izvadite iz vode i osušite ga uz pomoć kuhinjskog papirnatog ubrusa (jednostavni pokrijete gornju i donju stranu luka papirnatim ubrusom i ostavite ga petnaestak sekundi da upije višak tekućine).

Polovicu kuhanog krumpira narežite na trakice pa ga posložite s razmacima nešto manjim od pola centimetara. U te razmake stavite kockice gauda sira koje ste narezali nožem da budu veličine graška (vidi forografiju). Zatim džepnim ili kuhinjskim brenerom otopite gaudu koja se nalazi između krumpira. Po topljenoj gaudi stavite sitno isjeckane listove kadulje. Na krumpir i topljenu gaudu stavite polovicu luka koju ste pržili pa onda izdinstali s listovima mente. Na tu polovicu luka stavite dekoracije radi vama omiljeni cvijet, pazite samo da je cvijet jestiv ili da nije otrovan (he, he, he … ) . I to je to… uživajte u blagim citrusnim okusima koje podiže lagana svježina mente a sljubljuje kombinacija topljene gaude i kuhanog krumpira… Živili i dobar tek.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter