Ilustracija (iStock)
Pašte s razlogom nikad dosta - može se jesti u bilo koje doba dana, i može se kombinirati s bilo kojim umakom. Može biti glavno jelo, prilog ili predjelo, a jednostavnost kojom odiše čini ju jednom od omiljenih namirnica u mnogim kućanstvima.
Stoga vam danas donosimo jednostavan recetp za popularne pacchere s bešamelom, kobasicama i šampinjonima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Bešamel:
Poriluk oprati i narezati na ploške, gljive očistiti i narezati na male kockice. U tavu uliti maslinovo ulje i cijeli češnjak, dodati narezan poriluk i ostaviti da se prži na laganoj vatri najmanje 10 minuta.
Za to vrijeme, maknuti ovitak kobasice i narezati je na male kockice pa kad poriluk omekša, dodati u tavu. Ostaviti da porumeni na laganoj vatri uz često okretanje pa dodati bijelo vino i pustiti ga da ispari.
Potom dodati pastu od rajčice i gljive. Pirjati na jakoj vatri 10 minuta, zatim dodati sol, papar i izvaditi češnjak. Provjeriti je li smjesa suha, ako treba, dodati soli, papra i timijan te ostaviti da se sve ohladi.
Pripremiti prilično tekući bešamel: u tavi otopiti putar, dodati brašno i miješati dok ne dođe smjesa boje lješnjaka u koju dodati vruće mlijeko. Dobro miješati dok bešamel ne počne kuhati, zatim dodati sol i muškatni oraščić.
Kada se bešamel malo počne zgušnjavati, ugasiti vatru.
U velikom loncu zavriti dobro posoljenu vodu za tjesteninu. U međuvremenu u zdjelu s ricottom dodati 80 g parmezana i smjesu poriluka, kobasica i šampinjona, promiješati i po potrebi posoliti. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje bez nastavka.
Tjesteninu skuhati na pola, ocijediti i dodati malo ulja da se ne zalijepi, pritom paziti da se ne polomi. Na dno okrugle posude za pečenje (ili tepsije) promjera 22 cm staviti polovinu bešamela i složiti pacchere jedne do drugih u koncentričnim krugovima počevši od vanjskog oboda.
Pacchere napuniti smjesom od ricotte, kobasica i gljiva i posipati preostalim parmezanom, preliti ostatkom bešamela i posipati listićima majčine dušice.
Punjene pacchere peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta, te 5 minuta grilanja da površina porumeni. Pacchere punjene kobasicama i šampinjonima izvaditi iz pećnice, ostaviti da se odmore i stisnu 5-10 minuta, a zatim ih poslužiti.
Dobar tek!