Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Paccheri s kobasicama i gljivama

| Autor: Danijela BAUK
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Pašte s razlogom nikad dosta - može se jesti u bilo koje doba dana, i može se kombinirati s bilo kojim umakom. Može biti glavno jelo, prilog ili predjelo, a jednostavnost kojom odiše čini ju jednom od omiljenih namirnica u mnogim kućanstvima.

Stoga vam danas donosimo jednostavan recetp za popularne pacchere s bešamelom, kobasicama i šampinjonima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Sastojci za 6 osoba:

  • 400 g tjestenine paccheri
  • 450 g šampinjona
  • 300 g kobasice
  • 400 g svježeg kravljeg sira (ricotta)
  • 150 g parmezana
  • 1 poriluk
  • 1 češanj češnjaka
  • pola dl bijelog vina
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 3 grančice majčine dušice
  • maslinovo ulje, sol i papar

Bešamel:

  • 2 dl mlijeka
  • 20 g putra
  • 15 g glatkog brašna
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol

Priprema

Poriluk oprati i narezati na ploške, gljive očistiti i narezati na male kockice. U tavu uliti maslinovo ulje i cijeli češnjak, dodati narezan poriluk i ostaviti da se prži na laganoj vatri najmanje 10 minuta.

Za to vrijeme, maknuti ovitak kobasice i narezati je na male kockice pa kad poriluk omekša, dodati u tavu. Ostaviti da porumeni na laganoj vatri uz često okretanje pa dodati bijelo vino i pustiti ga da ispari.

Potom dodati pastu od rajčice i gljive. Pirjati na jakoj vatri 10 minuta, zatim dodati sol, papar i izvaditi češnjak. Provjeriti je li smjesa suha, ako treba, dodati soli, papra i timijan te ostaviti da se sve ohladi.

Pripremiti prilično tekući bešamel: u tavi otopiti putar, dodati brašno i miješati dok ne dođe smjesa boje lješnjaka u koju dodati vruće mlijeko. Dobro miješati dok bešamel ne počne kuhati, zatim dodati sol i muškatni oraščić.

Kada se bešamel malo počne zgušnjavati, ugasiti vatru.

U velikom loncu zavriti dobro posoljenu vodu za tjesteninu. U međuvremenu u zdjelu s ricottom dodati 80 g parmezana i smjesu poriluka, kobasica i šampinjona, promiješati i po potrebi posoliti. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje bez nastavka.

Tjesteninu skuhati na pola, ocijediti i dodati malo ulja da se ne zalijepi, pritom paziti da se ne polomi. Na dno okrugle posude za pečenje (ili tepsije) promjera 22 cm staviti polovinu bešamela i složiti pacchere jedne do drugih u koncentričnim krugovima počevši od vanjskog oboda.

Pacchere napuniti smjesom od ricotte, kobasica i gljiva i posipati preostalim parmezanom, preliti ostatkom bešamela i posipati listićima majčine dušice.

Punjene pacchere peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta, te 5 minuta grilanja da površina porumeni. Pacchere punjene kobasicama i šampinjonima izvaditi iz pećnice, ostaviti da se odmore i stisnu 5-10 minuta, a zatim ih poslužiti.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter