GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Domaći rezanci od masline

| Autor: The Outlaw Chef


Sredinom svojeg životnog puta, tijekom jedne vjetrovite noći, usnio sam san. U tome sam snu ponovo bio student na prvoj godini pedagoškog fakulteta i živio u svojoj sobi kod roditelja u kući. Dok sam studirao bavio sam se fotografijom, a tako je i započeo ovaj san… Taman sam se vratio s fotografiranja jedne svadbe, odložio svoju fotografsku opremu, istuširao se i otišao na spavanje…

Ujutro kad sam se probudio i izašao iz svoje "stare sobe" otišao sam gore na kat do kuhinje i započeo s pripremanjem doručka pa se onda sjetio da sam zaboravio svoj džepni nožić dolje u sobi. Spustio sam se u prizemlje, i prije nego li sam ušao u sobu ,primijetio sam na vješalici u hodniku odmah meni s lijeva, odraslog čovjeka koji visi na vješalici za kapute. "Tko si ti?" - upitao sam ga… A on mi odgovara : "Znači primijetio si me…" i s ozbiljnim poluosmijehom na licu nastavlja: "Ja na ovoj vješalici visim već godinama, još od kad ste se doselili - svaki dan, sedam dana u tjednu u razdoblju od 5h ujutru pa do 22h navečer. Otiđem do svojeg stana samo prespavati pa se opet vratim. Tvoji me roditelji plaćaju da tu "visim", a budući da me oni plaćaju, oni me i primjećuju. Čudi me da si me ti, pa makar i nakon toliko godina, primijetio, ti me ne plaćaš - sigurno si doživio nekakav pomak između tvoje svijesti i podsvijesti.

Ja ovdje visim tako, na vješalici za kapute, već od ranog jutra, prateći vaše navike kao i navike uslužnih gradskih službi vezanih za vaše kućanstvo. Pratim dakle, donosi li vam poštar poštu uvijek u isto vrijeme ili povremeno kasni. Kada vam dolaze inkasatori za televiziju i kuriri koji ubacuju reklamne letke. Koliko se često izmjenjuju, u koje vrijeme dolaze… U koje doba i koliko često vi iznosite smeće iz kuće i kada gradske službe dolaze po to smeće iz kontejnera ispred kuće, dolaze li uvijek u isto doba određenog dana u tjednu ili povremeno kasne. Gledam otprilike što je u tim vrećicama smeća koje iznosite po obrisima koji se naziru na površini vrećice, pa na osnovu toga zaključujem koje su vaše potrošačke navike. Kada se vraćate iz dućana, po istome principu zaključujem što imate u vrećicama. Koliko često odlazite u sanitarne čvorove i koliko se često tuširate, perete ruke, zube i vršite nuždu. Koliko vremena svaki od vas provodi ispred televizora ili na internetu… Pratim u koliko sati svako od vas ustaje, koliko se zadržavate kod kuće, kada odlazite i kada se vraćate. Dok kuhate vaše obroke pratim po mirisima koje namirnice stavljate u svoja jela i pogađam koja jela pripremate. Gledam kakvu odjeću i obuću koristite, koliko se često presvlačite i koliko često kupujete nove odjevne predmete… Na taj način mogu predvidjeti vaše potrošačke navike. Uz ove podatke grad i država izrađuju svake četiri godine znatno precizniju socijalnu sliku grada.

Tvoji roditelji kao i većina ostalih građana plaćaju nas "socijološke promatrače", ali i oni nisu sasvim svijesti našeg postojanja osim što nas povremeno primijete, ali budući da nas plaćaju kroz dio poreza državi, doživljavaju nas poput ove vješalice na kojoj svakodnevno visim i ne budimo u njima osjećaj panike ili nečeg vrijednog dodatnog uzbuđenja. Ja radim sedam dana u tjednu bez slobodnog dana od 5 pa do 22. Tako da zbog velikog broja sati i minimalnih troškova svatko od nas "socijalnih promatrača" već nakon petnaest godina radnog staža postane milijunaš. Iako nemamo vremena uživati u blagodatima tih novaca i osnovati obitelj, sve dok ne odemo u mirovinu, tješi nas i umiruje činjenica da smo bogati…

Nego da te pitam kad si već došao dolje i primijetio me… Što to praviš za doručak, ne osjećam uobičajene mirise: pečenih jaja, kobasica, salame, sira, kave… Nego kao da osjećam miris nekog kuhanog povrća, možda malo bosiljka i peršina… Što je to? Što to kuhaš?" A ja mu s osmijehom na licu odgovaram: Jučer sam bio do velikog maslinika, popio tamo caffe, nabrao par grančica masline i uzeo par kapi maslinovog ulja. Tako da danas pravim domaće rezance od jaja, brašna, cvijeta morske soli i masline, pa ih kuham zajedno s korijenastim povrćem na pari od maslinovih listova, a vodu u kojoj se kuhaju listovi iskoristit ću kao čaj od masline… Upiši ovo u svoj urbani registar - Man!" …

Znači sve ovo što rade ovi "sociološki promatrači" služilo je da se prikažu sveukupne navike građana. Sve ovo skupa služilo je da se preciznije prikaže demografska slika države. Sve ovo skupa služilo je da se uz pomoć demografskih podataka i socijalne slike prikaže da nas ima sve manje, dok automobila u odnosu na građane ima sve više. Sve ovo služilo je da se onda ja zapitam: "Pa, tko onda vozi sve te automobile?" Sve ovo služilo je samo ničemu, jer je sve ovo bio samo san. ... Jedino što je vrijedilo bio je ovaj recept s domaćom tjesteninom i korijenastim povrćem na pari od maslinovih listova koji ću sada isprobati i u stvarnosti…

Domaći rezanci od maslineDomaći rezanci od masline

Sastojci za jednu štabelu ili dvije "fit" osobe:

  • 120 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 15 dkg šerry pomidora
  • 2 mlada luka
  • 1 glavica luka ljutike
  • 1 manja slatka paprika
  • 5 do 7 dkg brokule
  • 3 rotkvice
  • 1 korijen peršina
  • 1 mrkva
  • 10-ak bobica ribizla
  • 12-ak listova masline
  • tri svježa lista bosiljka (ili 1/3 čajne žličice sušenog ako nemate svježi)
  • grančica svježeg peršina (ili 1/3 čajne žličice sušenog peršina ako nemate svježi)
  • 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli
  • pola jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Rukom u većoj zdijeli umjesite 100 g glatkog brašna, jedno jaje, 4 sitno nasjeckana gotovo u prah listova masline (nasjeckajte ih oštrim kuhinjskim nožem) i prstohvat cvijeta morske soli. Mijesite rukom sve dok smjesa ne postane čvrsta i kompaktna.

Kada dobijete čvrstu i kompaktnu smjesu kuhinjskim valjkom ju razvucite na kuhinjskoj dasci ili nekoj velikoj površini što tanje možete. Zatim dobro pobrašnite obje površine razvučenog tijesta koje ste dobili, zarolajte ga u veliku palačinku te ga oštrim nožem razrežite na tanke rezance i ostavite četrdesetak minuta da odstoji na velikom tanjuru ili nekom limenom plehu.

U jednu metalnu okruglu šupljikavu posudu ili neko veliko metalno sito ili cijedilo stavite cherry pomidor razrezan po pola, brokulu, papriku razrezanu na kolutiće, rotkvicu razrezanu po pola, mrkvu, korijen peršina i mladi luk razrezan na kolitiće, glavicu ljutike razrezanu na polovice i naše domaće rezance koji su 40-ak minuta odstajali na sobnoj temperaturi. Sve ovo zajedno rukom u šupljikavoj zdjeli dobro, ali lagano (da se rezanci ne bi oštetili ) promiješajte, pa stavite na lonac s kipućom vodom (u ovu vodu nemojte nikako stavljati niti sol niti ulje, kasnije ćete shvatiti zašto). Para od kipuće vode u loncu koji se nalazi na srednje jakoj vatri prolazit će kroz povrće i rezance i tako ih kuhati na pari.

Nakon 15-ak minuta dodajte tri svježa lista bosiljka i grančicu peršina pa lagano sve izmiješajte drvenim žlicom, a u lonac s kipućom vodom ubacite 10-ak listova masline pa stavite odmah zatim nazad metalnu šupljikavu posudu s rezancima da se kuhaju na pari i isparavanjima maslinovog lišća još nekih 5 minuta. Maknite zatim zdijelu s povrćem i rezancima s izvora topline.

Slaganje tanjura:
Na velikom plitkom tanjuru stavite na jedan kup sadržaj (povrće i rezance iz zdjelice) na vrh za ukras možete staviti kolutić paprike i bobicu ribizla.

Sjećate li se one vode koja je kipila pa smo unutra ubacili maslinovo lišće i da sam vam napisao da NIKAKO u nju ne ubacujete sol, ulje i zapravo ništa… E, pa, vaš problem! … Ja se te vode uopče ne sjećam! … Šalim se… U tu ćemo vodu s maslinovim lišćem dodati još čajnu žličicu meda i sok od iscijeđene polovice limuna, staviti ju u omiljeni nam čajnik i tako smo dobili odličan i zdrav čaj od masline kojeg možemo pijuckati uz ovo zdravo i ukusno jelo! Dobar vam tek, dragi moji ljudi… Vaš Outlaw

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater