GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Pohani krumpir s prženom piletinom

| Autor: The Outlaw Chef


Veliki Brijun, rano je jutro, taman je negdje između tame i svjetlosti. Dok se na horizontu između kopna i mora nadzire crvenkasti trag svjetlosti, bacam zadnji pogled u daljinu pa ulazim zatim u hotel Neptun koji je trenutno prazan.

Zastao sam na sredini ulaznog hola zatvorio oči pa uživam u tišini i mirisu praznoga hotela. To su rijetki trenutci biti ovdje dok hotel odmara, spava… Nakon nekoliko bezvremenskih trenutaka spokoja, otvaram oči i krećem velikim dugačkim hodnikom prema kuhinji hotela, bacam pogled na škrinje i na temperaturu… Izgleda da je sve u redu. Odlazim laganim i pospanim korakom izvan hotela i krećem se prema "radničkom restoranu" koji se nalazi na drugoj strani zalijeva. Kako je jutro mirno, a sunce je taman prvim zracima svjetlosti ocrtalo oblik i konturu obale, odlučujem se prošetati do restorana hodajući uz samu obalu po nepravilnoj liniji između kopna i mora.

U početku su me pratile dvije znatiželjne orade lagano se približavajući morskoj površini pa se opet udaljujući do samog kamenitog dna zaljeva, ubrzo su dvije orade otjerala tri mlada brancina koji su me nastavili pratiti i nervozno me promatrati pritom… Valjda im fali soli u glavi iako žive u moru…

Uz ugodan zvuk mirne vode, koja se sljubljuje s kamenitom obalom, hodam gotovo kao u nekome transu pa s kamene rive prelazim na šljunčanu plažu uživajući pritom u ritmičkom zvuku kojeg stvaraju moje cipele u dodiru sa šljunkom na plaži. I evo me do druge strane zaljeva ulazim u radnički i razgovaram s kolegama koji stoje iza velikih i zadimljenih lonaca u kojima se kuha mlada piletina s lovorom pomidorom i ljutim nepalskim papričicama…

Ispijamo kavu i razgovaramo uobičajenu mantru "o hrani i vremenu" … I onda mladi chef Lucas kaže meni: "Big Boss, dosadila mi je pohana piletina s prženim krumpirićima, jedem ju po cijele dane i na poslu i kod kuće… Što da radim?" … "Pa napravi za promjenu "pohane krumpire s prženom piletinom", to ti je sasvim suprotno, pa će ti biti bolje…", kažem ja njemu dok se ovaj paklenski smijao uz pomoć galebova koji su škripali i vrištali zajedno s Lucasom na obali sinje Andrije…

I tako shvatih da imam naslov za idući recept, a to je: "Pohani krumpiri i pržena piletina", jelo koje mora biti u potpunoj suprotnosti od "Pohane piletine s prženim krumpirićima"… Je li to zaista tako ? … Što čekamo… 3, 2, 1... Provjerimo i zakuhajmo! Yhaaaaaaa!!!!

Pohani krumpir s prženom piletinomPohani krumpir s prženom piletinom

Sastojci za jednu osobu:

  • jedna naranča
  • 25 dkg krumpira
  • zdjelica krušnih mrvica
  • 5 listova lovora
  • 25 dkg pilećih prsa
  • jedna manja glavica luka ljutike
  • tri grančice ružmarina
  • 3 do 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • jedna čajna žlica livadnog meda
  • jedna čajna žlica cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • jušna žlica sušenog bosiljka

Priprema:

Dobro operite, osušite pa ogulite krumpir krumpir. Koru od krumpira nemojte baciti, trebat će vam u ovome receptu. Krumpir izrežite na četvrtine. Pileća prsa izrežite na trakice debljine malog prsta.

Oštrim nožem usitnite iglice ružmarina, a manje grančice u prah. U manjem loncu u kipućoj slanoj vodi kuhajte krumpir koji ste izrezali i dodajte unutra pet svježih listova lovora. Nakon petnaestak minuta maknite lonac s izvora topline.

U manju tavu na zagrijanom maslinovom ulju stavite pržiti naranču narezanu na kockice veličine zrna graška, luk ljutiku na tanke kolitiće, iglice ružmarina kojeg ste usitnili, čajnu žlicu meda i trećinu čajne žlice cvijeta morske soli i trećinu čajne žličice papra. Pržite uz konstantno miješanje na srednje jakoj vatri sve dok smijesa u tavi ne postane kompaktna, a to je za otprilike 7 do 9 minuta. Maknite zatim tavu od izvora topline.

Krumpir koji ste skuhali u lovoru izvadite i ocijedite iz vode u kojem se kuhao. Uronite ga najprije u smjesu sirovog jaja i jušne žlice mlijeka i trećine čajne žlice cvijeta morske soli pa ga uvaljajte zatim u krušne mrvice koje ste pomiješali s jušnom žlicom sušenog bosiljka , lagano prstima "ispirjajte" krumpir u toj smjesi da se mrvice i bosiljak bolje zalijepe za krumpir pa ga ponovo uronite u smjesu jaja i mlijeka i onda opet zagrnite krušnim mrvicama i sušenim bosiljkom pa ispirjajte lagano prstima da se smjesa bolje ulovi. Sada je vaš krumpir spreman za prženje.

U poludubokoj tavi u dubokom vrelom ulju pržite (pohajte) vaš krumpir cca tri do četiri minute pa ga stavite na tanjur s kuhinjskim ubrusom da se ocijedi od viška ulja. Nakon što ste završili pohati krumpir, ubacite koru krumpira, znate onu za koju sam vam na početku napisao da ju ne bacite… U vrelo ulje da se prži cca tri i pol do četiri minute te ju izvadite zatim iz vrelog ulja i ostavite na kuhinjskom papirnatom ubrusu da ulije višak ulja.

Slaganje tanjura:

Na velikom ravnom tanjuru sa svake strane stavite "gnijezdo" koje ste oblikovali od pržene kore krumpira. U ta dva "gnijezda" jušnom žlicom stavite našu šalšu koju ste napravili od naranče, meda i ružmarina. Na tu smjesu možete staviti neki zeleni jestivi listić koji Vam je u dvorištu ili pri ruci. Ja sam stavio listiće svježe mente jer se okusom, tj. eterikom koju ispuštaju uklapaju sa narančom.

Zatim između ova dva "gnijezda" poredajte pohani krumpir. Između i okolo pohanog krumpira postavite pržene prutiće piletine koje ste pržili u maslinovu ulju i soku od naranče.

Dobar vam tek dragi ljudi i uživajte u ovim okusima koji naoko djeluju neobično, ali kroz vaše nepce izići će u vašu dušu i um cijeli spektar okusa koji se sljubljuju i miluju vaš um… Živili! Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter