GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Čokolada od mušmule, oraha, lovora i meda

| Autor: The Outlaw Chef


Kasno popodne, sjedim za masivnim kuhinjskim stolom izrađenim od dva velika kusa oriha kod svojeg punca Valdija. Guštamo u domaćoj malvaziji uz pjat dobre maneštre kuhane u zemljanom loncu.

Raspravljamo uglavnom o hrani i o starim običajima vezanim uz "seoski gourmet"… "Kada finimo maneštru" - kaže Valdi meni, "idemo probati mušmule iza kuće, napravile su puno plodova"…

I eto nas nekoliko trenutaka nakon maneštre iza Valdijeve kuće , beremo s drva mušmule i pritom ih i jedemo. Mušmula iliti oskoruša je vrlo stara sorta voća koje se sve rjeđe može pronaći u našim dvorištima, ona polako kao i ostale stare stvari tone u zaborav…

Mušmulu neki još nazivaju i "divljom kruškicom", ona se može konzumirati i zelena i zrela. Vrlo je ljekovita, sadrži ugljikohidrate i bjelančevine uz velike količine vitamina B i C, smiruje upalu želučane sluznice, pospješuje rad crijeva, zaustavlja proljev, poboljšava vid, blagotvorno djeluje na kožu i kosu…

Raspravljamo filozofski raspoloženi o tonovima okusa oskoruše i što bi se sve moglo s njome spraviti… Prošli smo svakakve ideje ali meni se najviše svidjela ona najjednostavnija da napravim od mušmule čokoladu. Njen okus jednostavno mi se činio savršenim za sljubljivanje s tamnom gorkasto slatkom čokoladom… a da malo "začinim cijelu priču" odlučio sam dodati i orahe koji su također rasli na drvu iz vidulinskog dvorišta, lovor sa svojim blagim okusom oplemenjen B vitaminom, med i maslinovo ulje…

Dakle što čekamo… krenimo u nove avanture pravljenja čokolade s davno zaboravljenim "oldschool" voćem…. Yhaaaaaaaa!

Čokolada od mušmule, oraha, lovora i medaČokolada od mušmule, oraha, lovora i meda

Sastojci za 4 osobe ili 1 štabelu osobu - "sladokusca":

  • 25 dkg čokolade za kuhanje 70% kakaovac
  • pet do šest svježih oskoruša
  • desetak dkg oraha
  • jušna žlica livadnog meda
  • pet svježih listova lovora
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Oštrim nožem razrežite oskoruše na dijelove nešto veće od zrna graška i odstranite koštice. Listove svježeg lovora usitnite da budu gotovo poput praha (ne brinite, vi to možete… već nakon pet minuta konstantnog usitnjavanja lovor je gotovo prah).

U manjoj i plitkoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri pržite komadiće oskoruše sa sitno nasjeckanim lovorom. Nakon tridesetak sekundi dodajte pola jušne žlice meda, pržite uz konstantno miješanje još neke tri do četiri minute, zatim maknite tavu od izvora topline.

Na drugoj manjoj i plitkoj, već zagrijanoj tavi, na srednje jakoj vatri pržite orahe, otprilike minutu i pol s jedne pa minutu i pol s druge strane. Po isteku spomenutog vremena maknite tavu od izvora topline. U manji lončić stavite dva prsta vode na srednje jakoj vatri.

Kada voda u lončiću zakipi, na njega stavite okruglu metalnu zdjelu u koju stavite dvije jušne žlice maslinovog ulja, 25 dkg tamne čokolade za topljenje i pola jušne žlice meda. Kada se čokolada u zdjelici rastopi u nju ubacite oskorušu koju ste pržili na medu i lovoru.

Pazite, kako smo ju karamelizirali medom, ona je, budući da je stajala desetak minuta, otvrdnula. Ali ništa ne brinite, ubacite taj "čvrsti, ali slatki sadržaj iz tave" u toplu i meku čokoladu i već nakon nekoliko trenutaka uz konstantno miješanje on će se sljubiti i otopiti u čokoladi.

Čisti "pornfood" odnos… Kada ste dobili kompaktnu tekuću smjesu maknite zdjelicu s lončića i izvora topline i nastavite ju miješati sve dok se smjesa ne ohladi na nekih cca 37 stupnjeva Celzijevih. Kako ćete skontati da je čokolada došla na 37 stupnjeva ako nemate kuhinjski toplomjer? Tako što ćete prisloniti prednju stranu dlana na stijenku zdjelice i ako otprilike bude jednake temperature, to je to.

Izlijte zatim sadržaj topljene čokolade na pekarski papir kojeg ste stavili na ravan tanjur, a po rastopljenoj čokoladi stavite orahe koje ste "tostirali" na tavi. Taj tanjur s rastopljenom čokoladom i orasima stavite zatim u škrinju frižidera na tridesetak minuta da očvrsne i vaša je čokolada spremna za konzumaciju. Po isteku tih tridesetak minuta možete ju izvaditi iz zamrzivača. Čokoladu možete ukrasiti svježim oskorušama i listom lovora.

Sada Vam jedino preostaje da uživate u plodu svoje ljubavi: čokoladi od oskoruše, oraha, meda i lovora. Uživajte u ovim antičkim okusima koji se sljubljuju s Vašom dušom. Dobar Vam tek! Vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter