GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Prženi krumpirići "na špijunski"

| Autor: The Outlaw Chef


Jedne noći "nell mezzo del mio percorso di vita" usnio sam san. U tome snu jedna me mlada dama pozvala na jutarnje caffe s naglaskom da bi trebala nešto ozbiljno popričati sa mnom. Našli smo se u jednom kafiću trgovačkog centra uz samu obalu mora. Kako sam po prirodi i u javi prilično "sumljičav" prema ljudskome rodu, došao sam okružen velikom mjerom opreza koja je zračila iz mene. Nakon klasičnih izmjena pozdrava koje ljudska i ostala čovjekolika bića upućuju jedna drugima kad se susretnu tipa: "Kako je, dobro jutro, što ima…", prešao sam odmah na stvar i upitao ju kako joj mogu pomoći.

A ona je krenula svojom lijevom rukom i dlanom prema mojoj glavi s ciljem da ju približi i da me poljubi… Meni je odmah kroz misaoni sustav prozujala poruka kako je ovo nekakva "namještaljka" pa s obzirom da sam obiteljski čovjek da me se pokuša ucijeniti iz nekog razloga, fotografirati tu s "fake" poljupcem pa da kao ako ne surađujem u budućnosti te će fotografije pokazati mojoj supruzi, djeci, vespi PX 150, koi šaranu u akvariju i drvu avokada u mome stražnjem dvorištu…

"Neče ići…", odgovorio sam joj smirenim glasom dok sam joj zaustavio ruku te tom gestom spriječio njene namjere, baš kao James Bond 007 u "onome filmu", iako bi on nasrnuo bez razmišljanja na sve što je ženskog roda, pa se kasnije nekako vadio iz svojih problema…

"Ako netko misli da bi me trebao nešto pitati, neka to učini direktno bez nepotrebnog teatra i poluljubavnih melodrama". Ona se samo kiselo nasmiješila i nesigurnim glasom odgovorila: "Pa nije baš tako, idem se samo malo osvježiti, pa odmah dolazim nazad…"

I otišla je od stola u pravcu toaleta trgovačkog centra gegajući se poput anoreksične patke koja odlazi do obližnjeg jezera na ispašu. Budući da je bilo sasvim jasno - baš kao što je jasno da ako kupim srećku lutrije za euro jackpot, nikada neću dobiti te silne milijune ispisane na reklamama, jer nije tu riječ o pukoj sreći nego o igri protiv organiziranog sustava - da se ona neće više vratiti, ustao sam od stola i krenuo prema šanku da platim račun. Na šanku su bila dva barmena: jedan je bio Roberto, onaj kojeg sam znao iz kvarta kad sam bio klinac, mislim da se bavio biciklizmom, i Niaz, moj drug s Brijuna i u realnom životu konobarsko/barmenski kralj. Budući da poznajem jednog i drugog ispričao sam im što se dogodilo, s ciljem da razbijem stigmu koje se možda iz daleka nije mogla jasno vidjeti.

"Man… to ti je sigurno bila neka namještaljka", kaže Niaz meni. "Dobro si postupio".

"Vidimo se dečki", kažem ja njima a oni mi odmahnu rukom dok sam se udaljavao prema izlazu centra… Kad najednom zazuji moj mobitel… "Bog Damjane, kako je? Evo mi smo tu u suterenu trgovačkog centra u restoranu, pa ako imaš vremena siđi da razjasnimo neke stvari…" I eto me , spuštam se pokretnim stepenicama u restoran, sjedam za veliki drveni stol od smreke, preko puta mene sjede dvojica sredovječnih gospodina u svjetlo plavim polo majicama i trapericama, a na stolu ispred mene i ispred njih nalazile su se tri porcije pommesa iliti prženih krumpirića i po šalica espressa…

"Eto mi smo bili dovoljno slobodni dok si ti dolazio da naručimo klopu", na što sam ja potvrdno klimnuo glavom. Prije nego li smo uopće uspjeli otvoriti usta da pojedemo hranu ili ispijemo espresso ili izgovorimo koju riječ, kod stola su se pojavila dva čovjeka u crnim odijelima, bijelim košuljama i crnim sunčanim naočalama i crnim kravatama. Jedan je bio okrugli, debeli a drugi viši, izrazito mršav i jajastog lica. Počeli su nam malom čajnom žličicom pažljivo pretraživati kavu i pommes frites s ciljem da pronađu skrivene prislušne uređaje, otrove i mikro bombe ako ih "slučajno" ima u hrani ili kavi. I dok su mi pretraživali pržene krumpiriće, onaj mršaviji mi je rekao:

"Ovaj pommes je OK, ali bi bio bolji da se po njemu stavi malo luka i vilicom je iz zdjele u kojoj je stajala miješana salata izvadio malo luka i stavio po krumpirima… taaako… evo još malo mrvica od kruha po svemu da bude ukusnije… i mrvio fetu kruha po pommesu… a ja sam mu odgovorio… slažem se s tobom ali, luk bi prije toga trebalo karamelizirati s medom i cvijetom morske soli pa ga onda staviti... a ove mrvice, to ti nije loša ideja, ali bi ih trebalo recimo prije toga upržiti s avokadom i nekoliko kapljica maslinovog ulja pa staviti po svemu. Onda zatim zapeći cherry pomidor na maslinovu ulju i još rastopiti gaudu i gorgonzolu sir pa i to ubaciti u igru… I onda sam se naglo probudio, pa iz spavaće sobe odjurio do kuhinjskog šanka gdje mi je sinoć ostao rokovnik s namjerom da sve ovo zapišem, da ne zaboravim recept… Za šankom je već sjedila moja supruga i pijuckala svoj jutarnji espresso s malo mlijeka a klinci su već odavno gledali crtiće na TV-u. Nakon što sam ženi prijavio pokušaj "preljuba" u snu i kako sam se "junački" obranio odmah sam ulovio kemijsku, otvorio rokovnik i zapisao sve ovo da bi mogao to podijeliti s vama dragi moji čitatelji… uživajte u ovom jelu iz snova i pritom možete primijetiti kako gourmet nema granica, kako se može i od jednog naizgled jednoličnog ali ipak ukupnog priloga kao što je pommes napraviti vrlo zanimljivo glavno jelo… Živio Le Art Brut Cuisine!

Prženi krumpirići "na špijunski"Prženi krumpirići "na špijunski"

Sastojci za jednog špijuna 007:

  • 15 dkg cherry pomidora
  • 7 dkg gaude
  • 5 dkg gorgonzole
  • 25 dkg krumpira
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica cvijeta morske soli
  • 1 jušna žlica livadnog medaž
  • ½ glavice ljubičastog luka
  • 5 listova svježeg lovora ili 2 lista sušenog lovora
  • 1 zreli avokado
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • 5 dkg sjemenki od suncokreta

Priprema:

Stavite istovremeno na izvor topline sljedeće četiri tave:

Prvo dobro operite i narežite krumpir o oblik kao za "pomfrit" zatim ga stavite peći u tavu u kipuće suncokretovo ili neko drugo koje imate svijetlo ulje. Par minuta prije kraja prženja u tavu ubacite listove lovora. Pazite! List lovora zbog eteričnih ulja u sebi i nagloj izloženosti temperaturi zna pucketati kao manje petarde i prskati ulje iz tave na okolo. Da biste to izbjegli kada stavite lovor u "pomfrit", poklopite ga mrežicom protiv prskanja ili nekakvim poklopcem. Nakon sveukupno 7 do 10 min prženja vaš bi pommes trebao biti gotov. Maknite ga s izvora topline, izvadite ga iz ulja i stavite u zdjelicu u koju ste prethodno stavili papirnati kuhinjski ubrus na dno da upije višak ulja.

U manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju stavite pržiti ljubičasti luk kojeg ste prije izrezali na tanke kolutiće. Nakon tri do četiri minute prženja po luku dodajte jušnu žlicu meda i pola čajne žlice cvijeta morske soli, lagano miješajte da se med ravnomjerno rastopi po luku pa pržite tako još maksimalno tri minute pa maknite luk s izvora topline. Luk zatim izvadite na manji ravni tanjurić na kojeg ste prethodno stavili papirnati ubrus da upije višak ulja.

Zreli i mekani avokado nožem razrežite uzduž na pola okolo koščice, razdvojite polovice pa jušnom žlicom izvadite sadržaj koji se nalazi između koščice i vanjske kožice avokada. Stavite zatim to "meso" koje izvadili iz avokada u manju tavu na vrelo maslinovo ulje zajedno s krušnim mrvicama i sjemenkama suncokreta (količina Vam je opisana u rubrici sastojci), dodajte trećinu čajne žličice cvijeta morske soli pa pržite na vrelom maslinovom ulju uz konstantno miješanje nekih pet do sedam minuta, tavu zatim maknite s izvora topline…

U manju plitku tavu na vrelo maslinovo ulje stavite cherry pomidore razrezane na četvrtine, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli i pržite uz lagano miješanje 3 do 5 minuta dok se pomidor ne smekša i pretvori se u nekakvu vrstu jednostavne šalše. Maknite zatim tavu s izvora topline.

Izrežite kockicu gaude i kockicu gorgonzole oštrim nožem.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravan tanjur prvo stavite pržene krumpiriće, na njih mjestimice stavite zaprženi avokado sa sjemenkama suncokreta i krušnim mrvicama.

Mjesta između zaprženog avokada ispunite našom jednostavnom "šalšom" od cherry pomidora. Po šalši i avokadu pobacajte ljubičasti luk, zapržen na medu i cvijetu morske soli. S lijeve strane stavite kocku gaude a s desne stavite kocku gorgonzole, koje zatim lagano plamenom džepnog ili kuhinjskog brenera malo zapržite čisto da sir dobije malo "oštriji šmek" (ako nemate džepni brener kupite ga prije kuhanja u obližnjem kiosku ili dućanu, košta svega par eurića).

Povrh svega dekoracije radi možete staviti jedan list lovora od onih koji su se pržili s krumpirićima… Vjerujte mi, nakon niza "mikro" eksplozijica njegova struktura sada izgleda vrlo zanimljivo… Slatkoća meda, pomiješana s blagim kiselkastim okusom pomidora koja pliva u okusima gorgonzole i gaude oplemenjena "šmekom" prženih krumpirića i avokada sa sjemenkama suncokreta dati će vašem nepcu onaj "porno šmek" koji će se kasnije u vašoj duši preformulirati u vrlo intenzivnu energiju za dan koji je još pred vama… Dobar vam tek dragi ljudi i pazite na prislušne uređaje u vašem jelu ili protupodmorničku minu u kavi ili čaju… Viva…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini