Taman sam stigao kući poslije napornog ali ugodom ispunjenog radnog dana, i klasika po djecu u školu i vrtić pa sa ženom i djecom na trg Kralja Tomislava. Taj trg je mjesto gdje mladi roditelji i oni koji se tako osjećaju mogu barem na kratko odmoriti svoj duh. Djeca tamo u čoporima jurcaju trgom neki koriste vlastiti nožni pogon dok se drugi samo odguruju nogama gegajući se na svojim romobilima koji još uvijek, hvala Bogu nisu na struju pa tako djeca imaju šanse i dalje razvijati svoje mišiće.
Sjedimo tako u kafiću na trgu ja ispijam svoj old school kratki espresso i pijuckam kolu, onu pravu kolu sa šećerom i svim pravim guštima a ne neku tamo Zero, nula, ništa… uz ugodan razgovor sa suprugom i povremenim uzvikivanjem djeci da se ne udaljavaju sa trga… nad nebeskim svodom pomalo se počela spuštati tama, sunce je ustupilo svoje mjesto mjesecu, tome debelom žutome liku koji je provirio i obasjao trg tu odmah između ove dvije zgrade. Vrijeme je za poći kući. Uspješno smo ispregovarali sa djecom i ukrcali se u auto. Stigli smo doma. Ja sam se uputio prvi na počinak jer se dižem ujutro vrlo rano.
Bolje niti da ne znate koliko je to rano… Supruga i sinovi su mi obećali da će me ujutro kad se probudim na stolu dočekati kompot od jabuke… super! Kažem ja njima poljubim ih sve redom i bacim se na počinak… Rano ujutro kad sam se probudio kompota nije bilo, ali koga briga… dan je počeo a ja hitam na Brijune u gastronomsku avanturu… na kraju radnog vremena kada sam se vratio kući, mlađi me sin upitao: "Tata, si primijetio da nije bilo kompota od jabuka ujutro?" A ja mu odgovaram: "Da, jesam…" "A znaš zašto ?" upita on mene povišenim tonom… "Zašto?" Uzvratim mu ja… "pa zato jer sam greškom umjesto šećera ubacio sol u kompot…. Hahahahahah!" I počne se smijati… na njegovo iznenađenje ja nisam bio niti šokiran niti ljut, već sam mu radosnim tomom rekao: Super! Dao si mi ideju, s tim tvojim slanim kompotom od jabuke… imao sam nekih drugih planova, ali sada ću za Glas Istre kreirati "juhu od jabuke"… "Ali tata!?, šta si poludio!? Pa to je blesavo! To se ne može!" A ja mu uz osmijeh odgovaram: "Normalno da sam poludio i još je normalnije da se može"…. Dakle počeo sam kombinirati unutar svojeg manijakalnog Le Art Brut Cuisine Outlaw uma: Kako učiniti posoljenu jabuku ugodnu i privlačnu ljudskome nepcu… Mislim da će tu ključnu ulogu odigrati divlja rokula i luk vlasac a priču će zaokružiti prženi bademi. Cijelu ću priču s juhom od jabuke odraditi u tri izdvojena dijela na dvije tave i jednom manjem loncu pa onda sve ovo spojiti u jednu kremastu, ugodnu oku i nepcu slatkasto slankastu juhu… zanima vas kako? Pročitajte recept… Yhaaaaaaa! Krenimo!
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
U dublji tanjur ili zdjelicu naribajte dvije jabuke i pola glavice ljubičastog luka. Zatim preostalu jabuku narežite na kockice nešto veće od zrna graška, a preostalu polovicu luka isijecite na tanke fetice pa ih pomiješajte skupa…
Oštrim nožem isijecite bademe na srednje krupne komade. Također isijecite na srednje krupne komade rokulu i luk vlasac.
U manjoj tavi na srednje jakoj vatri prepržite nasjeckane bademe cca tri minute. U manji lonac od jedne litre na zagrijanom maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri pržite naribanu jabuku i naribani luk, nakon tri do četiri minute dodajte čajnu žličicu cvijeta morske soli i pola žličice papra i dva decilitra vode. Sve ovo kuhajte na srednje jakoj vatri uz konstantno ali lagano miješanje cca 5 do 7 minuta. Dodajte zatim u lonac sitno nasjeckanu divlju rokulu i luk vlasac pa kuhajte još oko tri minute. Nakon tri minute maknite lonac od izvora topline. U drugoj manjoj tavi na vrelome maslinovom ulju pržite uz konstantno miješanje jabuku izrezanu na kockice i pola glavice luka izrezanog na trakice, dodajte odmah na početku pola čajne žličice cvijeta morske soli. Nakon cca pet minuta kada su luk i jabuka lagano prženi maknite tavu sa izvora topline.
Slaganje tanjura:
U dublji tanjur ili neku manju zdjelicu najprije stavite našu juhu od naribane jabuke koju ste kuhali u manjem lončiću po njoj nabacajte cca pola šake jabuke na kockice i luka na trakice kojeg ste pržili u tavi, a preko svega bacite onaj isjeckani badem kojeg ste na početku priče pekli par minuta u tavi… i to je to… uživajte dragi ljudi uz ugodno iznenađenje i spoznaju kako jabuka može pružiti zadovoljstvo vašem nepcu u slankastome spektru lagano prožetom slatkastoj okolini… ovdje je sudbonosnu ulogu odigrao luk vlasac i divlja rokula koji su svojim diplomatskim djelovanjem umirili gurmanske demone iz vaših tava i lonaca i uvjerili ih da duša jabuke može levitirati i u slankastome mediju… živili! Vaš Outlaw
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete