GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti "okopnjeno more"

| Autor: The Outlaw Chef


Kažu da je na nekim mjestima gdje mi danas kao ljudski rod živimo u svojim nastambama i odlazimo u druge prostore koje smo također izgradili blizu svojih nastambi s ciljem da kupimo lijepe i sjajne predmete koje smo proizveli, te da potrošimo novac kojeg smo zaradili na iste, osjećajući lažnu utjehu i sreću pritom bilo more… hm… to je vrlo zanimljiv podatak… jer i danas nerijetko možemo vidjeti podno svojih nogu na tlu okamenjene školjke ili nekakve morske organizme u strukturi neke stijene…

Znači da živimo na dnu bivšeg mora… vrlo zanimljiva činjenica… ali ja sam gladan. Okrećem se prema nazad i užurbano hodam prema svojoj kući. Cilj mi je kuhinja… I dok hodam razmišljam… što napraviti za objed… a mogao bih u svojem "Le Art Brut Cuisine" stilu pretvoriti zadnje misli u neko jelo… da… tako ću napraviti… Dakle od činjenica imamo: bivše more kojeg više nema, nekakvo kopno, blistave i sjajne predmete… hm… znači ovako: Spaghetti će predstavljati, budući da mogu niti valovitog izgleda ali su ipak kruti, poveznicu između tog nepostojećeg mora i sadašnjeg kopna, ljuti feferon narezan na rezance i iskomadani indijski oraščići mogu biti predstavnici okamenjenih školjki u stijeni… A da bih špagete što više približio izgledu okamenjenog tla dodat ću po njima i umak od grčkog jogurta, gorgonzole i cherry rajčice… dakle sve imam… ali čekajte malo… čini mi se da još nedostaju blistavi sjajni predmeti na koje mi trošimo svoj novac da bi osjetili lažnu sreću i nerealan osjećaj sigurnosti… to bi mogla biti jedna velika školjka sa sjajnim sedefom iznutra…

Da, tako je - u velikoj ću školjci servirati ovo jelo tako da će naše "okamenjene stijene i ukamenjene fosile" okruživati sedef školjke koji će predstavljati te sjajne i blistave predmete koji zrače lažnom sigurnosti i srećom. Dakle, imamo sve… što čekamo… 3,2,1… zakuhajmo nešto! Yhaaaaa!

Spaghetti "okopnjeno more"Spaghetti "okopnjeno more"

Sastojci za jednu osobu:

 • 15 dkg Spaghetti No5
 • 4 jušne žlice grčkog tipa jogurta
 • 10 dkg indijskih oraščića
 • 10 dkg cherry pomidora
 • 1 ljuti feferon
 • 10 dkg gorgonzola sira
 • 15-ak listova svježe mente
 • 5 grančica svježeg ružmarina
 • polovica svježe dunje
 • 5 jušnih žlica maslinovog ulja
 • čajna žličica cvijeta morske soli
 • pola čajne žličice zelenog friško samljevenog papra

Priprema:

Oštrim nožem polovicu dunje narežite na kockice veličine graška. Cherry pomidor narežite na kolutiće. Indijske orašćiće nožem narežite na manje komadiće. Ljuti feferon narežite na kolutiće i izvadite sjemenke iz njega. Narežite sir gorgonzolu na kockice nešto veće od graška.

U lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati spaghette s par kapi maslinovog ulja desetak minuta. Zadnje dvije minute u lonac ubacite 10-ak listova mente.

Nakon isteka vremena procijedite paštu i maknite ju s izvora topline.

U plitkoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju pržite indijske oraščiće, cherry rajčicu i dunju narezanu na kockice. Zadnju minutu prženja ubacite 4 jušne žlice grčkog jogurta i gorgonzolu izrezanu na kockice.

Sve dobro izmiješajte da smjesa u tavi bude kompaktna.

Nakon 4 do 5 minuta maknite tavu s izvora topline.

U drugoj plitkoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju, cvijetu morske soli i zelenom mljevenom papru prve tri minute pržite ljuti feferon narezan na kolutiće i nekoliko grančica ružmarina, pa ubacite zatim po tome na tavu kuhanu i procijeđenu paštu i pržite ju tako na srednje jakoj vatri još neke dvije minute pa ju maknite s izvora topline.

Slaganje tanjura:

U manju zdjelicu ili neku veću ljusku morske školjke servirajte najprije na dno jušnu žlicu, dvije dobivenog umaka od pomidora, indijskih oraščića, jogurta i gorgonzole pa na nju stavite spaghette koje ste pržili na tavi s ljutim feferonom i ružmarinom, izlijte zatim iz tave ostatak umaka po spaghettima i sa strane dodajte još jednu jušnu žlicu svježeg grčkog jogurta, na vrh možete staviti vršak grančice svježeg ružmarina… uživajte u ovome jelu dragi čitatelji , neka vam ono okrijepi duh i nadraži vaša nepca… Cool running… Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom