GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Instant riblja juha iz vrećice

| Autor: The Outlaw Chef


Postoji mjesto gdje svojim riječima definirate tko ste zapravo. Postoji mjesto gdje svojim riječima definirate akciju. Postoji mjesto gdje svojim riječima definirate vlastitu sudbinu. Ove se riječi ne mogu čuti. Te riječi se izgovaraju zvukom tišine. Ovo se mjesto ne može pronaći u svijetu koji vas okružuje iako je uvijek tamo prisutno. To se mjesto naziva vaš um, dok se ove riječi koje izgovarate zvukom tišine nazivaju vašim vlastitim mislima. Te su riječi ponekad spontane, i mi ih se svijesno ne trudimo oblikovati, a to nije dobro. Nije dobro jer naš um upija situacije iz okoline te ih kroz filter naše podsvijesti onda ponavlja unutar našeg uma. Tako ako na primjer ne našim odabirom budemo izloženi nekakvim negativnim radnjama ili netko namjerno izgovara za nas negativne poruke (direktne ili indirektne - nebitno), naš će um automatski kreirati niz negativnih poruka koje će vrtjeti u našim mislima kreirajući tako "oblačno vrijeme uz mogućnost grmljavina i kiše" u svijetu koji nas okružuje. Ako međutim, recimo nekim čudom postanemo svjesni toga i jednostavno isključimo ove negativne poruke koje automatski nastaju u nama i zamijenimo ih kreativnim i pozitivnim riječima, baš onima kojima želimo izgraditi sebe, svoju okolinu i svoje sutra: onda se unutar nas nekon nekog kraćeg vremena počne rađati mir i zadovoljstvo, a oblačno vrijeme uz obilatu kišu i grmljavinu neočekivano se pretvori u prekrasan sunčani dan…

Baš tako… Jutro je i prekrasan sunčani dan, a ja sjedim sa svojim dragim gostima bračnim parom iz Slovenije i njihovim simpatičnim francuskim buldogom u kavani na terasi hotela. Uživamo u Brijunskom pejzažu koji čine plavetnilo neba, zelenilo borova, bijela boja kamene rive i pozitivno ozračje. I dok nam u nosnicama pleše miris netom donesene kave pomiješane mirisom mora razgovaramo o svemu u svačemu, a dotičemo se i njihovih utisaka s pansionske večere od sinoć. Kažu oni meni: "Hrana je vrlo ukusna, a izbor bogat, najbolje nam je bilo kad smo se zaustavili kod posude s ribljom juhom koja je mirisala na brancina i svježi ružmarin… I čim smo ju vidjeli sjetili smo se da smo pročitali na internetu nekakav članak u kojem piše da je hrana ovdje godinama loša a koriste se instant juhe iz vrećice i odmah smo istovremeno povikali u glas: "Hej! Pa ovo je riblja juha iz vrećice!" Nakon što smo se dobro nasmijali na tu njihovu primjedbu, ja sam ispio gutljaj svojeg jutarnjeg espressa i odmah izjavio: "Dragi moji, hvala vam! Dali ste mi super ideju.

Budući da još nikada do sad nisam koristio instant juhu iz vrećice u svojem kulinarskom izričaju, inspiriran vašom pričom od sinoć izmislit ću jednu. I pred njima počinjem razmišljati na glas: "Treba mi pekarski papir u kojeg ću staviti filet brancina, nekakve svježe začine recimo bosiljak, a dodati ću i korijen celera, mrkvu i cherry pomidor. Sve ću to zamotati u pekarski papir i staviti dvadesetak minuta da se peće u pećnici na 180 stupnjeva. Zatim ću zakuhati vodu u loncu i sadržaj vrećice usuti u tu vodu. Kako će brancin i povrće biti već termički obrađeni u vrećici đ, u trenutku kad ih budem ubacio u kipuću vodu pustit će sve gušte i mirise u njoj. Za to će biti dovoljno minut ili dva, zatim ću maknuti lonac sa vatre. I eto mi "instant riblje juhe iz vrećice". Zahvaljujem i tome internetskom portalu koji je pisao o toj instant juhi jer su me potakli lako da zaista kreiram i napravim u praksi instant juhu iz vrećice. Ima nas različitih na ovome svijetu i zaista je lijepo da svatko na svoj način daje inspiraciju za kreiranjem novih jela okusa i izazova… Živjela Gastronomija! … A vi, dragi moji čitatelji?! … Što čekate? Zakuhajte nešto novo! YHAAAAAA!

Instant riblja juha iz vrećiceInstant riblja juha iz vrećice

Sastojci za dvije osobe:

  • brancin manji 30 do 35 dkg
  • pola glavice korijena celera (cca 20 dkg) 
  • 20 dkg svježe mrkvice
  • 20 dkg cherry pomidora
  • 7 dkg svježeg bosiljka (ako nemate svježi može i čajna žličica sušenog)
  • 10 dkg svježih smokvi (ako nemate svježe može i cca 4 dkg sušenih smokvi)
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • dvije čajne žličice crvenog papra u zrnu

Priprema:

Oštrim nožem filetirajte brancina , a pincetom izvadite preostale kosti iz fileta (ako neznate filetirati - jednom sam opisao u svojim člancima kako se to radi- odite na you tube i upišite "filetiranje ribe" i dobit ćete nekoliko stotina videa na izbor, pa prije izrade ove juhe pogledajte). Filete brancina koje ste dobili izrežite na trakice debljine vašeg kažiprsta. Mrkvu, tikvicu i celer izrežite na kockice veličine graška. Cherry pomidore razrežite na četvrtine.

Na kuhinjskom stolu položite dva pekarska papira jedan na drugi (bolje je za svaki slučaj da budu dva sloja pekarskog papira). Na sredinu pekarskog papira stavite mrkvu, celer i grašak u kockicama, cherry pomidor izrezan na četvrtine, file brancina izrezan na trakice, smokvu izrezanu na polovice,crveni papar u zrnu, listove bosiljka, cvijet morske soli, crni papar friško samljeveni.

Sve ovo prelijte sa jednom jušnom žlicom maslinovog ulja, pa podignite koliko rubove pekarskog papira i završite ih u špic, tako da sadržaj unutar papira formira oblik vrečice. One zavrnute rubove možete i privezati za svaki slučaj kuhinjskim koncem da se ne otvori tijekom pečenja.

U zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa stavite peći našu vrećicu na dvadesetak minuta. Po isteku zadanog vremena izvadite vrećicu iz pećnice. Nakon toga, stavite manji lonac sa 0,5 l posoljene vode s nekoliko kapi maslinovog ulja da zakipi. Kada je voda zakipila, uzmite našu vrećicu sa ribom, povrćem i začinima, stavite ju iznad lonce s kipućom vodom i istresite njezin sadržaj u kipuću vodu.

Reakcija će nastati trenutno kipuća voda izvrtit će povrće ribu i zaćine te odmah osloboditi eterićne mirise zrakom… 120 sekundi nakon što ste istresli sadržaj naše "riblje vrećice" u kipuću vodu maknite lonac sa izvora topline.

Čestitam dragi čitatelju! Upravo ste dobili svoju instant riblju juhu iz vrećice… Uživajte u njenim okusima dok vam istovremeno nosnice miluju njeni eterični miomirisi celera, tikvice, brancina i bosiljka… Dobar tek! …. vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini