GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Pasta "alla mar del pomodoro"

| Autor: The Outlaw Chef


U ranojutarnjim satima dok hodam po našem Brijunskom vrtu, i berem svježe začine za pansionski doručak… tu odmah iza hotela Neptun u nosnice mi ulaze razni mirisi eteričnog bilja koji se tamo isprepliću mirisom mladih borovih iglica… i dok pogledom provjeravam jesu li smokve dovoljno zrele da ih stavimo na buffet stol našim cijenjenim gostima, pogled mi pada na krušnu peć koja se nalazi tu odmah podno našeg vrta.

Bilo bi lijepo kad bi jednom imao sasvim dovoljno vremena da ju upalim i napravim nekoliko jela na njoj… peć je ciglene tamno crvene boje, a tu odmah do nje raste ružmarin koji je tamno zelene boje i dijeli brijunski eterični vrt s borovim šumicom…

Ova kombinacija boja i mirisa podsjetila me na keramički lonac kojeg sam prekjučer kupio u Savičenti i sasvim je normalno da sam ga na dan dva ponio sa sobom na posao da ga (ako bude bilo prilike) isprobam… dakle u ovom idućem jelu u nekoliko nota eteričnog bilja i nekoliko varijacija povrća opisao sam na svoj "Le Art Brut Cuisine" način ovaj predivan Brijunski vrt u kojemu uz masline i smokvu raste divlji luk, lavanda, kadulja, lovor, ružmarin i još dosta začinskog bilja… ima tu i raznih ptica kao što su kosevi, sjenice, grlice i paunovi… te ptice u našoj Brijunskoj rustici unutar keramičkog lonca simboliziraju pileća krilca… krenimo dakle u još jednu gastronomsku avanturu popločanu okusima Brijunskog otočja odmah ovdje u srcu Mediterana… Yhaaaaaaa!

Pasta "alla mar del pomodoro"Pasta "alla mar del pomodoro"

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg penne No 73
  • 1 kg rajčice
  • 30 dkg kruške
  • 30 dkg mrkve
  • 3 glavice luka
  • 10-ak listova svježeg bosiljka
  • 30 dkg svježe slatke paprike
  • 2 jušne žlice kapara
  • ½ čajne žličice cvijeta morske soli
  • ½ čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • 1 jušna žlica livadnog meda
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • cca 80 dkg pilećih krilca
  • 10-ak listova svježeg lovora
  • 4 jušne žlice crvene dimljene paprike u prahu
  • 3 grančice ružmarina

Priprema:

U keramički pekač (može i stakleni ili metalni) na dno stavite prvo maslinovo ulje zatim pomidor razrezan na kolutiće, papriku na kockice, mrkvu na kolutiće, luk na kolutiće dodajte pola čajne žličice cvijeta morske soli, jednu jušnu žlicu livadnog meda i pola žličice crnog friško samljevenog papra.

Sve ovo unutar pekača dobro izmiješajte, poklopite poklopcem pa stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzija da se peče nekih 50-ak minuta. Nakon 50-ak minuta otvorite poklopac pekača iliti zdjele u kojoj pečete povrće pa ubacite unutra tjesteninu penne No 73, dobro izmiješajte pa poklopite posudu da se peče još nekih petnaestak minuta.

Nakon petnaestak minuta otklopite poklopac ubacite desetak listova svježeg bosiljka i još jednu žlicu maslinovog ulja sve to lagano pomiješajte pa pecite na 190 stupnjeva još nekih deset minuta. Po isteku vremena izvadite iz pećnice.

U manji lonac sa kipućom slanom vodom stavite kuhati pileća krilca. Ubacite unutra i desetak listova svježeg lovora. Nakon desetak minuta izvadite krilca iz kipuće vode, pa ih uvaljajte u smjesu dimljene paprike u prahu, sitno nasjeckanih svježih grančica ružmarina s pola žličice crnog friško samljevenog papra i jednom čajnom žličicom cvijeta morske soli.

Tako uvaljana krilca zatim pecite u tavi na vrelom maslinovom ulju cca tri minuta sa svake strane pa ih stavite u zdjelu s kuhinjskim papirnatim ubrusom da se ocijede od viška ulja. Nakon što su ocijedile višak ulja cca 5 minuta, izvadite ih iz te zdjele pa ih posložite u keramičku zdjelu u kojoj smo pekli penne s pomidorom, mrkvom i rajčicom.

Dragi čitatelji uživajte u ovom jelu kojeg ste iz zdjele stavili na Vaš tanjur. Uživajte u isprepletenim okusima prženih pilećih krilca i povrća koje ste dinstali unutar pećnice na medu, cvijetu morske soli i listovima bosiljka! Živjeli i dobar tek Vam želim, vaš Outlaw…Pasta "alla mar del pomodoro"

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter