GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: The Kruška Burger Blues

| Autor: The Outlaw Chef


Blues… ljudi uglavnom govore o njemu kao o cool muzici prožetoj osjećajima tuge, razočaranja, ponekad čak i kraja puta - smrti. Nerijetko se legende bluesa susreću na životnim i cestovnim raskrižjima okruženima ništavilom sa samim Vragom… Hm… je li to doista tako… u Bluesu sve crno i bez nade… ne bih rekao… U japanskom Bušidu Samuraji pa i Ronini svakodnevno su razmišljali o vlastitoj smrti i načinima na koje pogibaju, stvarajući u sebi pritom i osjećaje da će prilikom trenutka smrti ostati bez svega i da nikada više neće vidjeti svoje voljene osobe, raditi stvari koje su voljeli, ostati bez predmeta koji su ih usrećivali u svakodnevnom životu… zatim bi zamišljali trenutak umiranja i odlazak duha u apsolutno ništavilo…

Koliko vidim iz ovog razmatranja u Bluesu postoje svi esencijalni elementi ove Bushido filozofije. Je li to doslovno značilo u Bushidu kod Samuraja i Ronina apsolutnu predaju u životnoj bitci i klonutost duha? Nikako. Samuraji su bili vrlo uspješni u svojim planovima i namjerama, i živjeli su svaki dan u punoći svojeg kapaciteta upravo zbog ovih razmatranja o prolaznosti svega, beznađu i smrti koje vodi u ništavilo.

Opet s druge strane gledišta kada dođete do pojma ništavila, a to je vidljivo u gotovo svim svjetskim filozofijama i religijama, vidite da je "ništavilo" zapravo mjesto iz kojeg sve nastaje, izvor svega… od najmanjeg atoma, ljudskog duha, planeta, sunca, osjećaja, raznih stvari i predmeta… ništavilo kreativni izvor, koje u tvojem umu pomaže prvo iz ničega stvoriti sliku o nečemu pa onda ti daje dovoljno energije da to i stvoriš, da li vlastitim rukama ili nekim drugim načinom u materijalnom svijetu koji nas okružuje.

Takvo je djelovanje uma na materiju okarakterizirano kao smisao života. Isto tako i ovaj Burger od kruške na prvi pogled ništavan i bezvezan… mislim ono: tko normalan ide raditi Burger od kruške? Totalno monotono i bez veze! Samo što ja nisam sasvim normalan i pogonjen istim mislima koje pogone Blues i Bushido idem prema ništavilu… jer jedino tamo mogu beskonačno stvarati… dakle… 3,2,1… zakuhajmo i ovaj Burger Blues od kruške i zaplovimo oceanom kreacije i okusa… neka vam vaša cijenjena nepca budu jedra u ovoj novoj gastro avanturi… lijep pozdrav dragi moji ljudi… vaš Outlaw

The Kruška Burger BluesThe Kruška Burger Blues

Sastojci za jednu osobu:

  • 1 burger pecivo (ili neko drugo vama omiljeno pecivo)
  • 1 jaje
  • 1 kruška
  • 10 dkg bučinih sjemenki
  • 1 svježi krastavac
  • 1 pomidor
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • ½ čajne žličice cvijeta morske soli
  • 2,5 jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Oštrim nožem, narežite krušku na kockice. Odvojite žumanjak u jednu manju zdjelicu a bjelanjak jajeta u drugu manju zdjelicu. Oštricom noža na sitne komade usitnite sjemenke buče. U plitkoj tavi na jedan prst kipuće vode stavite kuhati 7 do max 10 minuta krušku koju ste nasjekli na komadiće zajedno sa 4 grančice ružmarina i pola čajne žlice cvijeta morske soli.

Grančice svježeg ružmarina i cvijet morske soli ste stavili u krušku s ciljem da kruška promijeni strukturu slatkog u slankasti okus, a ipak da zadrži sve osnovne tonove u sebi. Izvadite krušku iz tave u kojoj se dinstala, izdvojite ju od vode (vodu u kojoj ste dinstali krušku i ružmarin nemojte baciti) i stavite ju u manju zdjelu u koju ste stavili bjelanjak jajeta zajedno s usitnjenim sjemenkama buče.

Dodajte pola jušne žlice maslinovog ulja i prstohvat cvijeta morske soli. Vilicom sve dobro speštajte dok smjesa ne postane gusta i kompatibilna. Rasjecite pecivo za hamburger na polovice.

U zdjelu u koju ste stavili žumanjak dodajte jušnu i pol žlicu tekućine iz tave u kojoj ste dinstali krušku i ružmarin, pa sve dobro izmiješajte vilicom dok smjesa ne postane kompatibilna... u dobivenu smjesu umočite razrezane polovice hamburger peciva da se dobro namoče i ostavite ih nekoliko trenutaka po strani.

Ostatak vode izlijte iz tave, osušite ju i stavite žlicu i pol maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, na ulje stavite žlicu i pol dobivene smjese kruške, bjelanjka i bučinih sjemenki, oblikujte smjesu u oblik pljeskavice dok ju pečete na tavi i podlijevajte ju jušnom žlicom po površini dok ju pečete, baš kao što podlijevajte bjelanjak jajeta.

Kada naša pljeskavica lagano pobijeli i sluz nestane nakon cca 4 do 5 minuta, maknite servirnom lopaticom dobivenu pljeskavicu na manji tavan tanjur. Tavu nemojte micati s izvora topline. Odmah nakon što ste izvadili pljeskavicu na ulje stavite polovice peciva od burgera koje ste namočili u žumanjak nek se po dvije minute svaka strana zapeče pa maknite tavu zatim s izvora topline.

Slaganje burgera:

Na veliki ravan tanjur kao dekoraciju pobacajte malo sitno nasjeckanih bučinih sjemenki. Na te sjemenke položite donju polovicu prciva od burgera. Na tu donju polovicu peciva od burgera stavite dva tanko narezana kolutiće od svježeg pomidora. Na kolutiće svježeg pomidora položite našu pljeskavicu od kruške a na nju stavite 4 do 5 kolutića svježeg krastavca kojeg ste narezali na tanko.

Poprskajte sve s par kapi maslinovog ulja pa stavite gornju polovicu burgera… Dobar Vam tek dragi ljudi… Uživajte u ovom nadasve neobičnom ali vrlo ukusnom i zdravom Burgeru… u njemu ima sve od minerala, vitamina i bjelančevina iz bjelanjka a niti okusi ne manjkaju… okusi koji će nježno draškati vaše nepce… Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw ChefDamjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini