Finio je još jedan prekrasan radni dan na Brijunima koji je bio okružen mirisima mora, ružmarina, majčine dušice, pržene paprike, sušenih pomidora i svježeg timijana… Vraćam se brodom na kopno, u društvu sam svojeg sina koji ovaj tjedan provodi na Brijunima na dječjoj radionici "Mali čuvari prirode" - ovdje djeca uče o pravilima ponašanja i načinima očuvanja prirodnog okoliša, kupaju se, bave malo i arheologijom i dobro jedu…
Zadovoljan sam jer se imam priliku vraćati sa posla zajedno sa svojim sinom… i dok se hodajući probijamo kroz masu turista u Fažani prema obližnjem parkiralištu, izmjenjujemo međusobno dnevna proživljena iskustva na otoku… i taman na kraju fažanskog maslinika stigli smo do moje "oldschool alfe" užarene ljetnim suncem… kad tamo… pored nje stoji stariji gospodin s podbočenim rukama na bokovima i bulji u Alfu….
"Gospon", kaže on meni… "di ste ju parkirali da su je ptice tako izbombardirale svojim drekom"…
"Ovo je najzamazaniji auto kojeg sam u svojem životu vidio. Jesu to bili gavrani ili galebovi?”… Ni jedno di drugo… odgovaram ja njemu… to su zrele smokve koje imam iza kuće i preko noći su napadale po mojem autu te su stvorile uz pomoć sunca ovu predivnu kakofoniju oblika i boja".
I dok se sa svojim sinom vozim u "najzamazanijem autu" prema obližnjoj autopraoni, razmišljam… mogao bih napraviti šalšu od smokvi koje su ostale na drvu, dodat ću samo još malo bosiljka… zatim mi pogled skrene na kosu mojeg sina, koji ju uporno odbija šišati a pada mu već preko očiju… budući da ima svjetloplavu kosu podsjetila me na nekakve tagliatelle, kao da ima tagliatelle na glavi umjesto kose… dakle… sada znam… danas kuham tagliatelle sa šalšom od smokvi i bosiljka… vidimo se dragi čitatelji tamo na portalu Glasa Istre… uživajte u slovima koje opisuju ovaj recept… Živjeli i dobar tek!
Tagliattelle alla smokvich
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Tri svježe smokve nasjeckamo na komadiće, jednu svježu smokvu razrežemo na polovicu.
Tri smokve koje smo nasjekli na komadiće stavimo pržiti na vrelo maslinovo ulje, uz lagano miješanje. Nakon cca 4 minute kada se smokva rastopila u kompaktnu smjesu, dodamo prstohvat cvijeta morske soli pa dobro izmiješamo sadržaj u tavi i dodamo 18 dkg tagliatella.
Sadržaj tave, smokvu i sirove tagliatelle prelijemo sa cca 1,5 do 2 dcl kipuće vode koju smo zagrijali u obližnjem manjem lončiću. Konstantno miješamo tri minute nakon što smo ulili vrelu vodu u tavu pa dodamo onih 9 listova svježeg bosiljka koje smo nožem razrezali na veće komade.
Nakon dodavanja bosiljka, uz konstantno ali lagano miješanje kuhamo još maksimalno pet minuta pa maknemo s izvora topline. U drugu manju tavu na vrelo maslinovo ulje stavimo pržiti smokvu koji smo razrezali na polovice. Unutarnju stranu smokve koju smo narezali prije stavljanja u tavu na vrelo ulje posolimo. Zatim prvo pržimo unutarnju razrezanu stranu 4 minute pa okrenemo na zelenu stranu koju pržimo tri minute. Maknemo s izvora topline.
Slaganje tanjura:
Na velikome ravnom tanjuru posložimo tagliatelle sa šalšom od smokve koje smo izvadili iz tave kuharskom pincetom ili velikom vilicom. Pobacamo zatim po tagliatellama komadiće smokve i šalše iz tave i prelijemo sve još jedanput s tri jušne žlice šalše s dna tave. Uz tagliatelle stavimo dvije polovice smokve koje smo ispekli na maslinovu ulju i cvijetu morske soli u manjoj tavi. Na vrh tagliatella možemo staviti list svježeg bosiljka. Kada počnete nepcem analizirati ovo jelo ugodno ćete se iznenaditi kako se od smokve može napraviti slankasto slatkasta šalša koja je puno ukusnija i interesantnija od klasične "oldschool" šalše, a opet lagano podsjeća na umak od najboljih i najsočnijih pomidora… dobar vam tek dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.