GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Linguini "alla orto del fra Diavolo"

| Autor: The Outlaw Chef


Vraćajući se kući brodom s posla, uljuljan žamorom ljudi oko sebe i inspiriran laganim povjetarcem koji je strujao svuda naokolo, na morskom slankastom zraku utonuo sam u san… čim sam zatvorio oči i našao se u besvjesnom stanju preda mnom se stvorio prekrasan vrt u kojem je raslo razno povrće i začinsko bilje, zrak je bio sivozlatne boje a u atmosferi svugdje naokolo vladao je apsolutni mir, baš onakav kakav se rijetko dogodi u realnom svijetu pred neveru…

"Io son il fra Diavolo, mangio le tue emozioni e bevo la tua vitaaaa"… tra la la la la la… začulo se pjevanje prodornim ali tonski usklađenim glasom u donjem dijelu vrta… okrenuo sam se, a tamo se nalazio Vrag sagnut nad cherry pomidorom i brao je njegove plodove… krenuo sam polagano prema njemu, a on me dočekao riječima: "Oooo, dobro došao mladiću, ponovo se srećemo… znači - opet kuhamo zajedno? He, he, he…"

Ja sam klimnuo glavom i odgovorio mu: "Svakako, što je na repertoaru?" A on odgovara: "Ovdje u mojem vrtu ima svakakvog voća i povrća i bilja tebi poznatog ali i nepoznatog, biraj što god želiš… ali ne smiješ niti jedan plod ubrati svojom rukom već reci meni, ja ću ga ubrati. Meni se jedu linguini i ubrao sam ovaj cherry pomidor… ostalo smisli ti u svojem manijakalnom gastronomskom umu… hehehehehe"…

Zaista vrlo lijep i ugodan vrt… ima tu svega, čak sam tu odmah na lijevo pored sebe opazio i vrganje…

"Evo uzeo bih ove vrganje", kažem ja a vrag ih odmah ubere i oni se trenutno dehidriraju i osuše u njegovoj ruci. "Evo ga mladiću, ovako će nam biti bolji i ukusniji"… nešto dalje rastao je mladi komorać. I njega smo ubrali, i još nekoliko sitnica, pa prošetali do velikog kamenog stola na kojem je u sredini plamtio veliki nevidljivi plamen na kojem je lebdjela crna wok tava od lijevanog željeza… meni s desna nalazila se daska za rezanje od nekakvog neobičnog drva kao da su pomiješani maslina, mahagonij i hrast, dok je meni s lijeve strane lebdio kuhinjski nož neviđene ljepote…

"Neka igre započnu!", uzviknuo je Vrag... a ja sam mu odgovorio na to sa: "Yhaaaaaaa!"

Linguini "alla orto del fra Diavolo"Linguini "alla orto del fra Diavolo"

Sastojci za četiri osobe:

  • 0,5 kg linguini No13
  • 0,5 kg cherry pomidora
  • jedna do dvije glavice mladog češnjaka
  • 35 dkg sušenih vrganja
  • jedna jabuka
  • 0,40 dkg mladog komorača (listovi)
  • jedna čajna žličica cvijeta morske soli
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Oštrim nožem izrežite mladi češnjak: stabljiku na tanke kolutiće a česan na manje komadiće.

Izrežite listove mladog komorača na male komadiće.

Razrežite cherry pomidor na polovice.

Ogulite jabuku, skinite joj dio sa košćicama pa ju razrežite na kockice veličine graška. Koru od jabuke nemojte baciti, ona je najbolja, puna vitamina i minerala i okusa… Nju nasjeckajte na što sitnije komadiće. U manju zdjelicu izvadite sušene vrganje.

U tavi na zagrijanome maslinovom ulju stavite pržiti mladi češnjak i cherry pomidor. Nakon dvije do tri minute kada češnjak postane staklenkastog izgleda u tavu ubacite jabuke i koru od jabuke na sitno nasjeckanu. Kada jabuka nakon cca 1 minute prženja počne otpuštati svoje sokove ubacite i sušene vrganje. Kada se nakon minutu, dvije vrganji počinju smekšavati dodajte komorač, dobro sve izmiješajte pa zalijte s dva dcl vode. Ne koristite nikako temeljac jer radite s aromatičnim sastojcima koje bi temeljac samo mogao ugroziti na način da izmijeni ciljani okus.

Dinstajte tako nekih deset do dvanaest minuta uz postepeno dodavanje vode tek toliko da smjesa ostane gusta. Maknite zatim s izvora topline pa u tavi izmiješajte sa linguinima koje ste desetak minuta kuhali u kipućoj slanoj vodi al dente. Površinu tjestenine u tavi možete ukrasiti vama omiljenim jestivim cvijećem i listićima rokule. Eko la… iz kratkog drijemeža na brodu od pet minuta nastao je još jedan novi recept... Bon apetit dragi moji…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum