GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Pohana Kruška

| Autor: The Outlaw Chef


Jako davno u galaksiji jako, jaako udaljenoj od ove naše… nalazio se planet znan pod imenom Brionsky Beat… na ovaj su malen planet dolazili gosti iz gotovo svih znanih i neznanih planeta u ovome i iz nekoliko paralelnih svemira… Ovdje bi provodili svoje slobodno vrijeme, odmarali, dogovarali poslovne sastanke i radili planove, urote i zavjere…

Danas je na našoj planeti solarna oluja tako da je more zlatno modre boje a u zrakom lebdi lagana sreća. Nalazimo se u svojoj međuplanetarnoj kuhinji, kad najednom preko razglasa zazuji iritirajući upozoravajući ton… IIIIII!!! IIIIIII! IIIII!!!!…. Pa se onda začuje metalni glas naše recepcije… upozorenje… upozorenje… planetu se približava teretni svemirski brod klase "kombi" dolazi s planete Agro Histria… svo zaduženo osoblje neka dođe na dok za istovar… i eto nas na doku za istovar… dok kolega Daniel pritišće antigravitacijsku komoru da bi brod lakše pristao ja pripremam kondenzacijske spremnike za naše nove namirnice… ššššš!!!!

Pohana KruškaPohana Kruška

Iz antiradioaktivne pare kroz otvor broda izlazi naš suradnik znan pod nazivom "mr. Knez, Top Roba"… i čim je ušao u kuhinjski prostor izjavljuje: "Top roba, dečki… sve sama top roba… donosim vam voće i povrće s naša tri mjeseca gdje imamo vrtove… ovaj je put sve Full radioaktivno pa će gosti biti zadovoljniji i bolje će svijetliti u mraku…"

Odlično! Kažem ja… ali ipak ajmo provjeriti robu… pozivamo našeg bioskenerskog časnika Elliasa kojemu je firma prošle godine ugradila robotsko sken oko kojim može vidjeti kroz strukturu povrća, voća i mesa… Nakon kratkog pogleda kaže on nama: "Top roba, top roba, možete nastaviti s ukrcajem u antigravitacijsku komoru"…

I dok ukrcavali tako povrće i voće pitam ja mr. Kneza zvanog Top roba je li nam možda stigla i kruška s andaluzijskog mjeseca, a on mi potvrdno klimne glavom i kaže normalno, što drugo nego - "ne brini, Top Roba"…

Mr. Knez zvani Top roba, The Outlaw Chef i DanielMr. Knez zvani Top roba, The Outlaw Chef i Daniel

Najedanput se sjetim da naberem zvjezdanu prašinu u kojoj namjeravam pohati krušku s andaluzijskog mjeseca na obali našeg zlatno - modrog mora… I odjurim tamo po spomenutu prašinu kad ono naši kozmički galebovi pokušavaju razbiti zaštitnu lasersku mrežicu dok im surle lamataju zrakom a zujanje ogromnih krila koja nalikuju krilima zemaljske muhe gadno zuje zrakom… ja im uzvikujem: puštaj te mrvice, konju jedan! Dok ispaljujem zvučnim pištoljem zvukove naših paunova koji žive na obližnjem mjesecu… Pig! SKVIIIK! Ping! SkViik!… uspijevam ih otjerati, uzimam zvjezdane mrvice, pozdravljam našeg suradnika koji se vratio u svoj svemirski brod i dok on s njime napušta našu atmosferu ja zadovoljno s mrvicama zvjezdane prašine ulazim u kuhinju i znam: da i danas kuham… radim pohanu krušku! Naš će gost cijenjeni ambasador s planete X biti sasvim zadovoljan!

Pohana KruškaPohana Kruška

Sastojci za dvije osobe:

  • 1 štabela kruška
  • 1 limeta
  • 2 jaja
  • 4 grančice ružmarina
  • 4 jušne žlice prženih sjemenki od buče
  • 3 jušne žlice slatke paprike u prahu
  • 4 jušne žlice krušnih mrvica
  • 4 jušne žlice kokosovog brašna
  • pola jušne žlice livadnog meda
  • trećinu čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žlice zelenog friško samljevenog papra
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite kruški koru, razrežite ju na polovice i izvadite joj košćice. Jednu polovicu kruške rasijecite na pola a drugu polovicu ostavite u komadu. U kipuću vodu s jušnom žlicom meda, korom od kruške, trećinom žličice cvijeta morske soli i trećinom žličice zelenog friško samljevenog papra stavite kuhati krušku - neka se kuha petnaestak minuta, pa ju maknite s izvora topline. U manjoj zdjelici izmiješajte dvije žlice maslinovog ulja, sok od limete, pola žličice livadnog meda i prstohvat cvijeta morske soli pa stavite ovakav dobiveni sok u veliku kuharsku špricu. Izmutite dva jaja u zdjelici. Oštrim nožem usitnite sjemenke buče.

U zdjelici pomiješajte kokosovo brašno, usitnjene sjemenke buče i slatku papriku u prahu.

U drugu zdjelicu stavite krušne mrvice.

Umočite krušku u izmućeno jaje pa ju uvaljajte u krušne mrvice. Zatim krušku koja je uvaljana u krušne mrvice stavite opet u zdjelu s izmućenim jajima pa onda ju uvaljajte u zdjelici sa smjesom od slatke paprike, kokosovog brašna i usitnjenih sjemenki od buče. Sada tako uvaljanu krušku u ove dvije smjese položite na ravan tanjur pa u nju zabodite iglu velike kuharske šprice pa injektiranje dobiveni sok iz šprice u krušku.

U plitkoj tavi, na zagrijanom maslinovom ulju, pržite maksimalno par minuta krušku sa svih strana dok smjesa oko nje ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Izvadite zatim krušku na veliki ravan tanjur. Možete ju ukrasiti na primjer prženim sjemenkama buče, dvije divlje trešnje i svježim listovima mente… dobar vam tek dragi moji ljudi s moje strane galaksije… živite dugo i uspješno… Vaš Outlaw...

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater