GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Ramstek on the toast

| Autor: The Outlaw Chef


U 4:03 budi me budilica na telefonu… izlupam speedball, pa odradim "tibetance", zatim uskočim pod ledeni tuš… zatim kresnem svoju oldschool alfu… pa vroooammm… šibnem put Fažane… pa na gliser i eto me na Brijunima… pripreme i izrada doručka, uz standardnu postavu svakoga jutra neke nove Bruschette…

Pa ručak, pisanje i kreiranje menua za neke nove evente… zatim na brod pa po djecu u školu i vrtić… onda djeca idu na trening… pa nakon treninga ostajemo malo dulje jer košarkaški klub Stoja igra protiv košarkaškog kluba iz Zadra… sasvim cool utakmica i onda napokon doma… Čini mi se kao da sam umoran i da me vlastite misli napuštaju izlazeći iz mojeg tijela negdje u obližnji eter i ulovim se kako povremeno i podsvjesno sklapam oči…

E sad, u ovakvom blaženom stanju je najbolje vrijeme za kuhanje i smišljanje novog recepta… tek kad je tijelo umrtvljeno, čista misao dolazi do izražaja… osmijeh poput izlaska sunca na horizontu počinje svitati na mojemu licu… uzimam svoj notes u kojeg pišem i "škrabam" svakojake recepte i krenem … na pamet mi pada ramstek, jagoda, divlji maslačak i feta kukuruznog kruha… kako to spojiti… pitam samog sebe negdje u dubini svoje podsvijesti koja je trenutno isplivala na površinu tijela… pojavljuju mi se slike mozarelle, sjemenki od buče , svježe mente i jagode… to je odgovor - time ću spojiti gore navedene namirnice i dobiti priču o okusima koji se međusobno sljubljuju... dakle… 3,2,1… zakuhajmo!

Ramstek on the toastRamstek on the toast

Sastojci za jednu osobu:

  • 15 dkg ramsteka
  • 2 fete kruha
  • 10 dkg svježih borovnica
  • 7 dkg svježih jagoda
  • 4 dkg divljeg maslačka - radiča
  • 5 dkg svježe mente
  • 10 dkg mozarelle
  • pola jušne žlice maslinovog ulja
  • dvije jušne žlice bučinih sjemenki
  • trećina jušne žličice cvijeta morske soli

Priprema:

Ramstek narezati na trakice. Jagodu narezati na fetice, listove svježe mente narezati na tanke trakice. Mozarellu narezati na tanke fete.

U tavi na vrelom maslinovom ulju pržiti trakice ramsteka cca 40-ak sekundi sa svake strane. Nakon toga smanjiti temperaturu prženja pa dodati svježu borovnicu razrezanu na polovice, listove svježe mente narezane na trakice i dvije jušne žlice bučinih sjemenki. Posoliti sve s trećinom čajne žlice cvijeta morske soli pa sve to pržiti minimalno još jednu minutu a maksimalno dvije minute. Nemojte dulje od dvije minute.

U tost stavite dvije fete kruha i istostirajte ih sve dok ne postanu hrskave i dobiju smećkaste pruge po sebi.

Slaganje tanjura:

Na ravni tanjur ili na servirnu dasku postavite istostiranu fetu kruha. Po donjoj feti kruha složite fete mozarelle. Na fete mozarelle posložite trakice ramsteka. Između trakica ramsteka stavite fete svježe jagode. Po svemu ovome ležerno pobacajte mentu, borovnicu i bučine sjemenke s kojima ste pržili ramstek. Sve prekrijte s nekoliko listova maslačka pa na pola preklopite gornjom fetom istostiranog kruha. Poprskajte sve s nekoliko kapi maslinovog ulja… i uživajte u okusima koji se isprepliću i miluju čaše nepce… dobar vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum