Dobio sam od svojeg kolege, izvanrednog izraelskog chefa Yehi Zina recept za salatu od tune. Kaže da imamo sve uvjete da ova salata od naših namirnica bude odlična.
"Vi ovdje u Hrvatskoj imate izvrsnu tunu, odličan krumpir i jako dobru sol, dakle imate sve preduvjete da bi ova salata bila odlična"… Zahvalio sam mu i obećao da ću uskoro napraviti ovu salatu i poslati mu fotke jela… Kada sam ušao u svoj ured, zavalio sam se u fotelju i zagledao u praznu bijelu ploču koju imam na zidu, otvorio sam vrata balkona i dopustio blagom šumu vjetra koji je strujao kroz borove iglice da uđe kroz otvore u glavi, koje mi ljudi nazivamo ušima u moj um…
Savršenstvo trenutka: šum borova na vjetru i velika prazna bijela ploča. Iz te praznine i bjeline struji beskonačnost ideja… na ovoj praznoj bijeloj ploči mogu biti ispisane beskonačne kombinacije varijacija na razne teme. Hm… uzimam crni marker i ispisujem osnovni recept koji mi je kolega Zino poslao: krumpir, luk, sol i svježa tuna… zatim odlažem crni marker i neko vrijeme jednostavno samo gledam u ta crna slova koja predstavljaju skupinu podataka i mentalnih slika u mojemu umu…
Salatin od Tune alla Zino
Uzimam zatim zeleni marker i dopisujem stvari koje bih ja stavio u ovu salatu, dajući joj svoj osobni štih a poštujući pritom smjernice koje mi je kolega zadao… Dok upisujem umjesto svježe tune - dimljenu tunu, umjesto domaćeg luka iz uzgoja divlji livadni samonikli luk a okus soka limete mućka mojim mozgom - zaključujem sljedeće:
"Ne možeš smisliti put u BOLJE SUTRA, isto kao što ne možeš smisliti put u BOLJE JUČER. Sve što imaš je SADA. SADA je najveća moć u svemiru koji nas okružuje. Pogonjen vlastitim mislima, ako ih kontroliraš i koristiš kao građevni materijal u OVOME TRENUTKU popularno nazvanome SADA, uz nešto stečenog iskustva od jučer, možeš graditi BOLJE SUTRA.
U suprotnome ako ih pustiš bez kontrole i bez vlastitog ARHITEKTONSKOG MANIPULIRANJA, tvoje misli će se odraziti na tvoju nesigurnost, brige… i početi će graditi priče u tvojem umu koje nisu istinite. Ove će negativne misli zatim kroz ponašanje tvojeg tijela i zvukovno glasanje tvojih riječi iscuriti u svijet koji te okružuje stvarajući sukobe i svađe…
Žao mi je, ali takvi su zakoni koji nas okružuju u ovoj dimenziji na planeti čovjekolikih majmuna koje su genetski stvorili misaoni koncepti koje su ti čovjekoliki majmuni smatrali Bogovima iako ovi to nisu bili, a ovi su pak misaoni koncepti, štovali Boga kojeg su samo mogli osjećati vlastitom misaonom spoznajom… (ako je vjerovati vrlo vrlo starim uklesanim Sumeranskim spisima).
Stoga, dragi moj čitatelju, koristi vlastite misli isključivo kao građevni materijal na gradilištu koje nazivamo SADAŠNJI TRENUTAK, i manipuliraj njima, baš kao što sam i ja manipulirao građevnim materijalom ovog recepta i stvorio Brijunsku verziju salatina od tune "alla Zino"… pozdrav svojem gastro bratu chefu Yehiju Zinu i dakako, VELIKI POZDRAV i vama dragi moji ljudi!
Salatin od Tune alla Zino
Sastojci za dvije "štabele" osobe:
Priprema:
Glavicu divljeg luka s trećinom peteljke narežite na manje kolutiće veličine zrna graška. Najprije ga dinstajte cca 5 minuta na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju, pa zatim dodajte cca 1 dcl vode pa ga kuhajte desetak minuta dok tekućina gotovo ne ishlapi iz tave.
Maknite zatim tavu s izvora topline. Luk i ostatak tekućine jušnom žlicom prebacite u manju zdjelicu, dodajte jušnu žlicu maslinovog ulja pa štapnim mikserom sve u zdjelici dobro izmiksajte dok ne dobijete gusti umak zelenkaste boje.
U kipuću slanu vodu stavite kuhati mrkvu narezanu na kockice nešto veću od zrna graška sa četiri lista svježeg lovorovog lista. Nakon desetak minuta kuhanja u kipućoj vodi, maknite lonac s izvora topline i izvadite mrkvu u manju posudu.
U kipućoj slanoj vodi stavite kuhati krumpir narezan na kockice zajedno s dvije-tri grančice svježeg ružmarina. Nakon desetak minuta kuhanja maknite lonac sa izvora topline. Krumpir izvadite u manju zdjelicu.
Dimljenu runu izrežite na kockice, nešto veće od graha.
Kockice tune, kockice krumpira, kockice mrkve, jušnu žlicu kapara, jušnu žlicu umaka od divljeg luka, svježe iscijeđen sok od polovice limete, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli, trećinu čajne žličice svježe samljevenog papra… sve ovo dobro izmiješajte u jednoj zdjelici.
U poluduboki a može i ravni tanjur (ovisi o vašem estetskom ukusu) stavite okrugli kalup. Na dno kalupa stavite jušnu žlicu naribanog parmezana, pa zatim do vrha kalupa ispunite izmiješanom salatom iz zdjelice. Stavite sve u frižider na desetak minuta i zatim je vaš salatin spreman za uživanciju i konzumaciju… YHAAAAA! … dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.