kuhajte s glasom istre

Recept dana: Napravite sami domaći krem sir. Evo kako

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Sastojci:

2 l punomasnog mlijeka 
1 limun
0,5 žličice soli
dodaci za bolji okus (opcionalno)

Priprema:

Zavrijte mlijeko u loncu. Čim prokuha dodajte limunov sok i zatim ugasite vatru.

Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne zgruša.

Kad primijetite nakupine sira koje plivaju u žućkastoj tekućini, sve skupa procijedite kroz sito obloženo muslinom ili gazom. Tekućinu sačuvajte, možete je kasnije iskoristiti (vidi napomenu gore).

Sir malo isperite hladnom vodom, da se riješite viška sirutke, a zatim ga snažno stisnite u gazi kojom je obloženo cjedilo kako bi izašlo što više tekućine.

Tako dobivenu skutu ubacite u blender, dodajte joj sol i blendajte dok ne postane glatka. Sad možete umiješati i začine, ako ih koristite, a također možete dodati malo ulja po izboru i još malo blendati dok se sve ne poveže.

Prebacite sir u posude koje se hermetički zatvaraju i potrošite kroz tjedan dana.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter