Ilustracija (Foto Pixabay)
Sastojci:
2 l punomasnog mlijeka
1 limun
0,5 žličice soli
dodaci za bolji okus (opcionalno)
Priprema:
Zavrijte mlijeko u loncu. Čim prokuha dodajte limunov sok i zatim ugasite vatru.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne zgruša.
Kad primijetite nakupine sira koje plivaju u žućkastoj tekućini, sve skupa procijedite kroz sito obloženo muslinom ili gazom. Tekućinu sačuvajte, možete je kasnije iskoristiti (vidi napomenu gore).
Sir malo isperite hladnom vodom, da se riješite viška sirutke, a zatim ga snažno stisnite u gazi kojom je obloženo cjedilo kako bi izašlo što više tekućine.
Tako dobivenu skutu ubacite u blender, dodajte joj sol i blendajte dok ne postane glatka. Sad možete umiješati i začine, ako ih koristite, a također možete dodati malo ulja po izboru i još malo blendati dok se sve ne poveže.
Prebacite sir u posude koje se hermetički zatvaraju i potrošite kroz tjedan dana.
Izvor: Slobodna Dalmacija