GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Jaje na oko alla Dr. No

| Autor: The Outlaw Chef


Dobio sam dojavu od malenog, ali vrlo opakog i živahnog Le Art Brut sušefa jutarnje smjene zvanog "Djavonero": "Došao je na otok neki opaki tip, mislim da je odsjeo u sobi 107, rekao mi je frend s recepcije da se prijavio pod imenom Dr. No. Nosi srebrnu žličicu u džepiću izgužvane sivkastoplave košulje na kojoj je ugravirano slovo "X" u ruci je držao zarolani nekakav gourmet časopis.

Poručio ti je da od hrane ne očekuje previše, ali da ga okusi hrane dok ju bude kušao moraju maknuti od sadašnjosti u neku sasvim drugačiju okolinu i vrijeme. Kaže da neće jesti alla carte, već samo pansionsku hranu…."

"To je to!"… razmišljam u sebi, dok sjedeći za kućnim šankom oštrim svoje japanske noževe na paškome kamenu… Namještam budilicu da zvoni u 4.03 sati. Naručujem gliser za 5.50 ujutro… a odmah i zaključujem: među klasičnom ponudom za pansionski doručak i neklasičnim bruschettama koje svakodnevno nudimo, "uvalit" ću mu jaje na oko "alla Dr. No"… O kakvom je to jajetu riječ, pogledajte u opisu recepta… dobar Vam tek dragi čitatelji… Vaš Outlaw….

Jaje na oko alla Dr. NoJaje na oko alla Dr. No

Sastojci za jednu osobu:

  • 1 jaje
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • 10 dkg sira ementalera
  • pola jabuke
  • grančica svježeg ružmarina
  • grančica svježe mente
  • pola čajne žličice mljevenog zelenog papra
  • trećinu čajne žličice cvijeta morske soli

Priprema:

Ementaler sir naribamo preko ribeža na krupno. Jabuku s korom naribamo preko ribeža na krupno. Nožem usitnimo ružmarin i mentu. U plitkoj tavi na vrelo maslinovo ulje stavimo pržiti jaje na oko. U bjelanjak, dok je još proziran i mekan, ubacite naribanu jabuku s korom i sir. Oko donje strane žumanjka "posolite" s nasjeckanom mentom i ružmarinom.

Nakon 3 do 4 minute, kada bjelanjak pobijeli a sir se rastopi, vaše je jaje spremno. Izvadite ga iz tave i stavite ga na ravan tanjur a žumanjak ukrasite nekim vama omiljenim jestivim cvijetom.

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum