GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Farfalle primaverili

| Autor: The Outlaw Chef


Ako ste putnik namjernik koji je u viječnoj potrazi za vlastitim usavršavanjem i unutarnjim mirom… dobro došli… dobro došli u zonu vlastite zablude… mnogi misle da će unutarnji mir pronaći ili postići nekakvim meditativnim mirovanjem u dubokome hladu zone komfora…

E pa prevarili ste se… Unutarnji se mir nalazi tu u blizini, ali izvan zone vlastitog komfora… On obitava u nepoznatome, a prožimaju ga vjetrovi nepredvidljivih mogućnosti… Ja sam odlučio kroz gourmet put, kroz put kuhanja… kroz put gastro chefa potražiti svoj unutarnji mir za ovoga tjelesnog života… Da. To je moj put… Kroz oceane kuhanja, neprekidna usavršavanja tehnika u kuhanju i gastro bitke zaključio sam sljedeće:

  • Najsavršenija tehnika kuhanja je ona u kojoj nema tehnike. Tehnika ne postoji.
  • Najsavršeniji cilj u kuhanju je taj da nema cilja, on ne postoji.
  • Jedino što postoji i čemu treba težiti to je mir. On je vječan.

…Plutati u beskonačnoj tišini ništavila dok probijaš svoj put kroz kuhanje… iz te tišine sve nastaje… iz tog ništavila kreiraju se sve stvari u ovome svijetu kao i u svemiru… Baš kao što nadzvučni avion kada se približi brzini zvuka i uz ogromnu eksploziju koja zvuči poput najjače grmljavine prestigne brzinu zvuka, nastavi se kretati u apsolutnoj tišini tako i tvoj duh tvoja misao naprosto klizi kroz vrijeme i prostor… kroz ovo jelo koje sam ovdje opisao, kuhajući njega približio sam se i nekoliko trenutaka jedrio u apsolutnoj tišini etera koji me okružuje… Pronađi i ti svoj put dragi čitatelju i postani nadzvučni avion… Yhaaaa!

Farfalle primaveriliFarfalle primaverili

Sastojci za dvije osobe (ili jednu štabelu osobu):

  • jedna zrela dunja
  • 15 dkg svježe borovnice
  • desetak cvijetova od buće
  • 15 dkg gorgonzole
  • 25 dkg tjestenine "farfalle" (ili ti za one koji ne znaju talijanski "leptirići")
  • trećinu čajne žličice cvijeta morske soli
  • pola čajne žlice friško samljevenog zelenog papra
  • jušna žlica maslinovog ulja…

Priprema:

Pola zrele dunje narezati na kockice nešto veće od graha, a drugu polovicu ostaviti u komadu samo izdubiti dio gdje su se nalazile sjemenke, možda malo više oko sjemenki tako da napravite malu košaricu od dunje s debelim stijenkama.

Cijelu polovicu dunje kuhajte u malom loncu u kipućoj vodi… cca 30-ak minuta. U drugome loncu u kipućoj i slanoj vodi skuhajte tjesteninu "al dente" nekih deset do dvanaest minuta.

U plitkoj tavi na vrelome maslinovom ulju pržite pet minuta nasjeckanu dunju i bobice borovnice. Kada se borovnica nakon 5 minuta počne topiti i dunja poprimi bordo boju, dodajte trećinu čajne žličice cvijeta morske soli, pola čajne žličice friško samljevenog zelenog papra i desetak cvijetova buče.

Vatru smanjite na minimum pa dinstajte tako još nekih desetak minuta uz minimalno podlijevanje vodom u kojoj kuhate drugu polovicu dunje. Nakon desetak minuta maknite tavu s izvora topline.

Nakon tridesetak minuta kuhanja u kipućoj vodi vaša je dunja mekana i spremna za daljnju uporabu. Izvadite ju iz vrele vode te njenu izdubljenu unutrašnjost ispunite sa 7 do 8 bobica svježe borovnice i 10-ak dkg gorgonzole izrezane na kockice.

Ovako ispunjenu dunju stavite na mali pleh, pa u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva Celzija pecite desetak minuta dok se gorgonzola ne rastopi i lagano na površini zapeče. Dunju zatim izvadite iz pećnice, nakon deset do dvanaest minuta skuhanu tjesteninu "al dente" izvadite iz vode i ubacite ju u plitku tavu u kojoj ste dinstali kockice dunje, cvijetove buče i bobice borovnice, sve dobro izmiješajte a na sredinu tave stavite dunju iz pećnice s rastopljenom gorgonzolom i bobicama borovnice… na površinu dunje gdje je gorgonzola možete staviti neki jestivi cvijet vama drag ili neki začinski listić… neka vam se horizonti prošire kako u vašim mislima, tako i u vašem duhu i nepcu… uživajte u novoj harmoniji okusa, dragi ljudi… vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater