GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Pipe rigate alla primavera

| Autor: The Outlaw Chef


Jutro je započelo… moj se um prebacio iz frekvencije podsvijesti u stanje svijesti i polako dovodi moje tijelo u stanje budnosti… dišem… dakle živ sam… još jedan dan života na ovom prekrasnom planetu, u ovom sudbonosnom trenutku… Bez pretjeranog razmišljanja o prošlosti i brigama o budućnosti gledam oko sebe… primjećujem nekoliko sunčevih zraka zlatno žute boje koje prodiru kroz prozor u spavaću sobu te prolaze kroz latice snježnobijelih orhideja, svugdje oko mene čuje se ritmičko udaranje zidnog sata koji odbrojava sekundu po sekundu… ustajem lagano… odlazim do kupatila i ulazim pod ledeni tuš… nakon ovog ugodnog šoka niti kava mi ne treba a nakon te mokre "ledare" život je nekako ljepši… oblačim papuče i kućni ogrtač i izlazim van.

Tri bijela oblaka stoje na plavom nebu a ja se u papučama i kućnom ogrtaču gegam prema masliniku. Baš me briga što sam takav izašao… opušten sam… jer znam… cijeli je svijet moja kuća… šećem među drvećem višestoljetnih maslina i uživam u mirisima njihova lišća i u jutarnjoj pjesmi žamora kojeg stvaraju u simfoniji s vjetrom… kad ono… A HA! Evo je prva proljetna šparuga odmah tu podno grbavog korijena masline... nešto dalje iznikla je još jedna… Desetak minuta kasnije s osmjehom na licu u frekvenciji svijeta koji me trenutno okružuje s tridesetak šparuga u ruci ulazim u kuhinju, stavljam šparuge na stari drveni izlizani stol, instiktivno uzimam teglu sušenih pomidora, a s police skidam drugu teglu u kojoj se nalazi tjestenina "Pipe rigate" i znam… da i danas kuham…

Pipe rigate alla primaveraPipe rigate alla primavera

Sastojci za 2 osobe:

  • 25 dkg tjestenine pužići
  • 15 dkg sušene rajčice
  • jedna glavica luka
  • 7 listova lovora
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • stručak iliti kitica divljih šparuga
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • prstohvat friško samljevenog zelenog papra…

Priprema:

U slanu i kipuću vodu stavimo kuhati 25 dkg tjestenine pužići i 7 listova svježeg lovora (ne brinite ako je lovor svježe ubran, neće ostaviti agresivan okus, ali ako je lovor sušeni onda dodajte samo dva lista lovora).

Nakon petnaestak minuta vaša je tjestenina skuhana "al dente" - maknite ju s izvora topline, tjesteninu izvadite iz vode u kojoj se kuhala, a vodu s lovorom ostavite u loncu, koristit ćete ju kao temeljac za podlijevanje…

Oštrim kuhinjskim nožem narežite glavicu luka na tanke kolutiće, a sušenu rajčicu narežite na trakice. Šparuge iskidajte prstima sve dok osjetite mekani dio dok lomite šparugu.

U tavi na zagrijanom maslinovom ulju na laganoj temperaturi pržite kolutiće luka sve dok lagano ne požute. Nakon toga dodajte trakice od sušene rajčice. Nakon tri minute prženja na laganoj vatri dodajte iskidane šparuge.

Nakon tri minute prženja na laganoj vatri sve podlijte temeljcem kojeg ste dobili kuhanjem pašte s listovima lovora. Nemojte staviti puno temeljca, tek toliko da sadržaj u tavi bude jedva prekriven tekućinom.

Dinstajte iz lagano ali konstantno miješanje cca 4 minute zatim još jednom dodajte temeljca isto tako, tek toliko da sadržaj u tavi bude jedva prekriven tekućinom. Nakon četiri minute dodajte još malo temeljca i nakon toga i tavu ubacite skuhanu tjesteninu pa sve dobro promiješajte i dinstajte na laganoj vatri oko 4 minute, te zatim maknite tavu s izvora topline i pustite da odstoji 5 do 6 minuta.

Nakon 5 do 6 minuta servirajte tjesteninu sa šparogama u poludubokom tanjuru… Ovo jelo možete ukrasiti cvjetovima šljive, trešnje, breskve ili bilo kojim drugim vama oku prihvatljivim i ruci podatnim cvijetovima… uživajte u aromi ovog jela, to je aroma proljeća… dobar vam tek dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter