Rano jutro, a ja već imam razrađen plan… sjedim za kućnim šankom i dok ispijam svoj rano jutarnji espresso uz "bitter rosso" aperitiv kontroliram svoju "to do list". U kojoj piše sljedeće: sa sobom ponijeti: batat, jabuku, krušku, špagete No5, sir Grana padano… pernicu s noževima…
Zaključavam stražnja vrata kuće i uz škripu šljunka koju proizvode đonovi mojih cipela ulazim u svoju "oldschool alfu"… Okrećem ključ i... Vrooooammm! Kresnem motor… sunčano je jutro, nebo je plavo… Valentinovo je u zraku a ljubav u srcu i ja jurim Vodnjanskom cestom… Na radiju sviraju Rolling Stonesi "Simpathy for the Devil"… ne može biti bolje… kad najednom… nađem se u oblaku bijelog dima…
"Ah… pomislim u sebi, "da nisam od same ljepote trenutka i ove božanske muzike trenutno dospio u Raj?"
Ali nažalost i istovremenu radost, ipak nisam. Pogledam na kontrolnu tablu, temperatura motora skočila je na 130 stupnjeva Celzijusa, moja draga "oldschool" alfa omogućila mi je ovaj predivan trenutak da poput nekog indijskog božanstva, recimo Krišne , umjesto u autu putujem ubijenom oblaku… Putujući tako poput nekog poluboga uz cool muziku Stonesa na radiju skrećem sa ceste u predivan rajski vrt, da budem precizniji - maslinik Oio Vivo…
Izlazim iz svojeg bijelog oblaka, grabim svoje noževe i namirnice za slučaj da se bijeli oblak pretvori u plameno sunce i trčim prema zgradi kušaone ovog rajskog vrta.
Srećom, moj se bijeli oblak umjesto u plamteće sunce opet nazad pretvorio u "oldschool Alfu"… to su posebni trenuci u životu nas Alfista koje samo mi možemo razumijeti i u njima uživati… Kad se razišao bijeli dim, shvatio sam da se nalazim na predivnom otoku okružen beskrajnom pučinom mora od maslina… Ima li što ljepše…
Pogonjen božanskom energijom i silama ljubavi nasukao sam se na ovom čarobnom otoku… sada znam… jelo koje budem kuhao, bit će jelo spravljeno s ljubavi, prožeto božanskim nektarom kojeg daje ovaj maslinik… sakupite unutarnju snagu i hrabrost i za Valentinovo ovo jelo napravite sebi i svojoj voljenoj osobi…
Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti "Naufragium Amores alla OioVivo"
Sastojci za dvije osobe:
Priprema:
1) Za umak od jabuke, batata i ružmarina: ogulite batat, narežite ga na kockice nešto veće od zrna graha i kuhajte ga u slanoj kipućoj vodi dvadesetak minuta. Maknite ga s izvora topline i procijedite. Ogulite jabuku, narežite ju na kockice nešto veće od zrna graha i kuhajte ju u slanoj kipućoj vodi sa 4 grančice ružmarina 10 minuta. Jabuku maknite s izvora topline i procijedite.
U okrugloj zdjeli gnječilicom izgnječite jabuku koju ste kuhali s ružmarinom, batat i jednu jušnu žlicu maslinovog ulja… gnječite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, pa stavite po strani.
2) Za umak od cikle: Sirovoj cikli ogulite koru, pa je narežite na komadiće nešto veće od zrna graha. Tako nasjeckanu ciklu stavite kuhati u kipuću slanu vodu i kuhajte ju nekih 25 do 30 minuta. Pet minuta prije kraja kuhanja ubacite u kipuću vodu sa ciklom dvije i pol čajne žličice sušenog origana pa kuhajte tako u kipućoj vodi još pet minuta, zatim ju maknite sa izvora topline i procijedite. U okruglu zdjelu stavite ciklu kuhanu s origanom, dodajte jušnu žlicu meda, pola čajne žličice cvijeta morske soli i južnu žlicu maslinovog ulja. Gnječilicom sve dobro izgnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Stavite po strani.
Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti "Naufragium Amores alla OioVivo"
3. Dinstana kruška: Krušku oštrim nožem izrežite na četvrtine pa ju u kipućoj slanoj vodi sa 7 listova lovora kuhajte 15 minuta. Zatim ju maknite s izvora topline i ostavite da malo odleži u vodi s lovorom u kojoj se kuhala.
4. Spaghetti s piletinom i sirom Grana padano: Narežite pileća prsa na kockice nešto veće od zrna graha pa ih 10 minuta pržite na maslinovom ulju, dodajte prstohvat cvijeta morske soli i pola prstohvata crnog friško samljevenog papra. Zatim maknite s izvora topline. Sir Grana padano izrežite na kockice veličine graška, stavite ga u staklenu čašu pa pospite s čajnom žlicom iglica ružmarina kojeg ste oštrim nožem usitnili u prah, čašu napunite maslinovim uljem ostavite po strani. Zatim u kipućoj slanoj vodi iskuhajte špagete No5 cca 10 do 12 minuta, da budu "al dente" i procijedite ih. U skuhane špagete umiješajte prženu piletinu i kockice sira Grana padano s maslinovim uljem i usitnjenim ružmarinom.
5. Slaganje tanjura: Na dno ravnoga velikog tanjura stavite veliku žlicu i pol umaka od jabuke, batata i ružmarina. Na umak od jabuke, batata i ružmarina velikom vilicom ili velikom kuharskom pincetom stavite špagete s piletinom i Grana padanom. Na špagete stavite veliku žlicu umaka od cikle, meda i origana. Sa strane u špagete zabodite četvrtinu kruške dinstane u lovoru a za dekoraciju po umaku od cikle možete staviti tri svježa lista masline (ako ih nemate i ne morate, možete staviti neke druge listiće koje imate pri ruci)… Dakle dobar Vam tek, dragi moji ljudi… uživajte u fuziji blagog preplitanja okusa i osjećaja koji se u vama bude dok vam nepca analiziraju eteriku ovog jela… Vaš Outlaw… Yhaaaaaaa!
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.