kuhajte s glasom istre

Recept dana: Mesna štruca s jajima

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Možda jedna od najboljih primjera klasične štruce, ova punjena tvrdo kuhanim jajima ima efektan izgled i idealna je za obiteljski ručak.

Sastojci:

  • junetina, 300 g mljevene
  • teletina, 300 g mljevene
  • svinjetina, 300 g mljevene
  • žemlja, 1 (stara dva dana)
  • mlijeko, 150 ml
  • maslac, 30 g
  • luk, 1 glavica
  • mrkva, 2
  • jaja, 5 komada
  • peršin, 1 žlica sjeckani
  • muškatni oraščić
  • krušne mrvice
  • sol i papar

U zdjelu stavimo dva dana staru žemlju narezanu na kockice, posolimo, prelijemo mlijekom, malo izmiješamo i ostavimo da se moči.

Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk i naribanu mrkvu, malo ih posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Gotovo povrće maknemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi.

Namočenu žemlju dobro ocijedimo i usitnimo. U zasebnu zdjelu stavimo sitno mljevenu teletinu, junetinu i svinjetinu, dodamo ocijeđenu žemlju, 2 umućena jaja, sjeckani peršin, naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, dodamo ohlađeno povrće i sve zajedno dobro izradimo rukom.

Visoki kalup pravokutnog oblika premažemo omekšalim maslacem i posipamo krušnim mrvicama.

Ovako pripremljeni kalup, mesom punimo do dvije trećine visine i u njega po sredini utisnemo 3 tvrdo kuhana jaja. Sve zajedno prekrijemo preostalim mesom, te ga na vrhu poravnamo.

Meso odozgo premažemo omekšanim maslacem i iz kalupa iskrenemo na sredinu vatrostalne posude u kojoj ćemo peći štrucu (to smo učinili kako bi dobili što pravilniji oblik pečene štruce.

Ovako pripremljenu štrucu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici jedan sat i poslužimo.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater