(Foto: Fini recepti)
Možda jedna od najboljih primjera klasične štruce, ova punjena tvrdo kuhanim jajima ima efektan izgled i idealna je za obiteljski ručak.
Sastojci:
U zdjelu stavimo dva dana staru žemlju narezanu na kockice, posolimo, prelijemo mlijekom, malo izmiješamo i ostavimo da se moči.
Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk i naribanu mrkvu, malo ih posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Gotovo povrće maknemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi.
Namočenu žemlju dobro ocijedimo i usitnimo. U zasebnu zdjelu stavimo sitno mljevenu teletinu, junetinu i svinjetinu, dodamo ocijeđenu žemlju, 2 umućena jaja, sjeckani peršin, naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, dodamo ohlađeno povrće i sve zajedno dobro izradimo rukom.
Visoki kalup pravokutnog oblika premažemo omekšalim maslacem i posipamo krušnim mrvicama.
Ovako pripremljeni kalup, mesom punimo do dvije trećine visine i u njega po sredini utisnemo 3 tvrdo kuhana jaja. Sve zajedno prekrijemo preostalim mesom, te ga na vrhu poravnamo.
Meso odozgo premažemo omekšanim maslacem i iz kalupa iskrenemo na sredinu vatrostalne posude u kojoj ćemo peći štrucu (to smo učinili kako bi dobili što pravilniji oblik pečene štruce.
Ovako pripremljenu štrucu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici jedan sat i poslužimo.
(Izvor: Fini recepti)