GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Krema od celera i batata "alla jaje na oko"

| Autor: The Outlaw Chef


Oblačno vrijeme je jednako lijepo kao i ono sunčano. Stojim na Fažanskoj rivi pogleda usmjerenog u Brijunski otok, nebo je oblačno i sivkasto s plavkastim odsjajem mora. More je plavkasto sa sivkastim odsjajem neba. Nekoliko sunčevih zraka povuklo je tri žute crte na nebu između oblaka i mora… Tamo negdje između tih sunčevih crta i Brijunskog otoka nalaze se moje misli… Pitam se: Treba li mi molekularna kuhinja da bih napravio, na primjer, jaje na oko koje to zapravo i nije?

Vrhunski gastronomski magovi i istetovirani vragovi, koristili bi razne plinove, otapala, fermentirane namirnice, bojila i okuse iz bočica da naprave lažan ali ukusan i lijep izgled jaja na oko. Meni to ne treba. Ja svoju inspiraciju i energiju dobivam iz Brijunskog otoka koji zrači nevjerojatno jednostavnom i moćnom energijom. Dovoljno je da sjednem na panj obližnje livade, tu odmah pored stare masline u zoru i gledam šumu i livadu koja se topi u bijeloj izmaglici koju šaraju jarko narančaste sunčeve zrake. Možda nisam "gastronomski čarobnjak obasjan Michelinovim zvjezdicama" ali definitivno jesam "gastronomski druid" obasjan zvijezdama nebeskog svoda.

I onda znam da mi za "fejk jaje na oko" treba samo nekoliko sitnica iz prirode… treba mi batat, korijen celera, svježi ružmarin, svježi origano, sir Grana padano, cvijet morske soli, malo meda i nekoliko kapljica maslinovog ulja… dakle što čekamo… 3, 2, 1… zakuhajmo nešto!

Krema od celera i batata "alla jaje na oko"Krema od celera i batata "alla jaje na oko"

Sastojci za jednu osobu iliti jedno jaje na oko:

  • 25 dkg korijena celera
  • pet do šest grančica svježeg origana (ako ga nemate možete koristiti onaj sušeni)
  • tri jušne žlice maslinovog ulja
  • 10 dkg sira Grana padano
  • 15 dkg batata
  • pet do šest grančica ružmarina
  • jedna čajna žličica cvijeta morske soli
  • jedna i pol čajna žličica livadnog meda

Priprema:

Korijen celera oštrim nožem narežemo na kockice, sir Grana padano naribamo ribežom na sitno. Korijen batata narežemo na kockice.

U manji lonac s kipućom posoljenom vodom (jedan do dva prstohvata soli), stavimo kuhati batat narezan na kockice, nakon 7 do 10 minuta kuhanja ubacimo pet do šest grančica ružmarina pa kuhamo još pet minuta te maknemo zatim s izvora topline.

U drugi manji lonac s kipućom posoljenom vodom (s jednim prstohvatom soli) stavimo kuhati korijen celera narezan na kockice pa nakon 15-ak minuta u vodu s celerom ubacimo 5 do 6 grančica svježeg origana (ili ako nemate svježi jednu do dvije jušne žlice sušenog origana) kuhamo još s origanom nekih 5 minuta zatim maknemo s izvora topline.

U jedan mužar (ako nemate mužar, celer i batat izdvojeno možete staviti u duboki tanjur za juhu pa ih zgnječiti vilicom ili ako niste romantični možete koristiti štapni mikser) stavimo skuhani korijen celera bez vode i grančica origana.

Krema od celera i batata "alla jaje na oko"Krema od celera i batata "alla jaje na oko"

U drugi mužar stavimo skuhani origano, bez grančica ružmarina i vode.

U mužar u koji smo stavili skuhani korijen celera dodamo 10-ak dkg sitno naribanog sira Grana padano, pola jušne žlice maslinovog ulja i prstohvat cvijeta morske soli. Sve to štapom mužara dobro izgnječimo i izmiješamo dok ne dobijemo vrlo gustu bjelkastu kremu.

U drugi mužar u koji smo stavili skuhani batat dodamo jednu i pol čajnu žličicu livadnog meda, pola prstohvata cvijeta morske soli i pola jušne žlice maslinovog ulja. Štapom od mužara sve to dobro izmiješamo i izgnječimo dok ne dobijemo gustu kremastu smjesu.

Na plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju jušnom žlicom nanesemo sloj dobivene kreme od celera i sira (jednu i pol jušnu žlicu), pa ga žlicom raširimo po tavi da sliči obliku bjelanjka jaja na oko.

Kada smo napravili oblik bjelanjka jaja na oko u tavi, u sredini smjese od celera i sira napravimo rupu veličine čajne žličice. Iz drugog mužara čajnom žličicom uzmemo cca žličicu i pol kreme od batata, meda i cvijeta morske soli pa stavimo na tavu u sredinu smjese gdje smo napravili onu rupu.

Krema od celera i batata "alla jaje na oko"Krema od celera i batata "alla jaje na oko"

Žutu kremastu smjesu naknadno žličicom ili malom špatulom oblikujemo i zagladimo da sliči obliku žumanjka jaja na oko. Sada smo dobili oblik jaja na oko i približno iste boje bjelanjka i žumanjka.

Pržimo sve tako bez okretanja i miješanja tri do pet minuta, pa zatim maknemo s izvora topline. Kao dekoraciju na naš "fake bjelanjak" od celera i Grana padana stavimo malu grančicu origana i komadić grančice ružmarina, sve poprskamo s nekoliko kapi maslinovog ulja pa zatim poslužimo direktno iz tave ili kuhinjskom većom špatulom prebacimo na ravan tanjur i uživamo u aromatičnim okusima koje smo stvorili u bjelanjku i žumanjku od povrća, sira, meda i začina… pravi mediteranski štih posložen na neki drugačiji način… živjeli i dobar vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter