Novogodišnji ručak - sarma (Glas Istre)
Nakon slavlja i dočeka najčešći ručak prvog dana nove godine upravo je sarma. Nema ništa bolje od fine, tople sarme uz koju poslužite kremasti pire i uživate u jednoj od najfinijih strana zime.
Sastojci za sarmu:
450 grama mljevenog mesa
1 manja glavica kiseloga kupusa
60 grama sušene slanine
60 grama riže
1 manji luk
2 režnja češnjaka
crvena paprika
sol i papar
1 lovorov list
žlica brašna, malo ulja
Priprema:
Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Stavite je malo da odstoji u hladnoj vodi da se ispere kiselost. U međuvremenu nasjeckajte luk i prodinstajte na tavi. Slaninu narežite na komadiće i dodajte luku, a na kraju dodajte i češnjak.
Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, rižom, crvenom paprikom, malo soli i paprom.
Listove kupusa nadjenite mesom, zamotajte ih i presavijte rubove, oblikujte kobasice. Ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev.
U većem loncu pripremite zapršku tako što čete na ulju prepržiti dvije žlice brašna i dodati crvenu papriku. Podlijte zapršku vodom i zakuhajte. Zatim slažite narezani kupus, pa sarme. Preostale dijelove glavice kupusa narežite na trakice i stavite kuhati na sarme. U vodu se može staviti i malo nekog suhog mesa kao što su suha rebra, hrskavice ili suhe kobasice.
Kuhajte sarmu na laganoj vatri oko sat i pol. Poslužite s pireom od krumpira.