KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Što je Nova godina bez sarme?

| Autor: Glas Istre
Novogodišnji ručak - sarma (Glas Istre)

Novogodišnji ručak - sarma (Glas Istre)


Nakon slavlja i dočeka najčešći ručak prvog dana nove godine upravo je sarma. Nema ništa bolje od fine, tople sarme uz koju poslužite kremasti pire i uživate u jednoj od najfinijih strana zime.

Sastojci za sarmu:

450 grama mljevenog mesa

1 manja glavica kiseloga kupusa

60 grama sušene slanine

60 grama riže

1 manji luk

2 režnja češnjaka

crvena paprika

sol i papar

1 lovorov list

žlica brašna, malo ulja

Priprema:

Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Stavite je malo da odstoji u hladnoj vodi da se ispere kiselost. U međuvremenu nasjeckajte luk i prodinstajte na tavi. Slaninu narežite na komadiće i dodajte luku, a na kraju dodajte i češnjak.

Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, rižom, crvenom paprikom, malo soli i paprom.

Listove kupusa nadjenite mesom, zamotajte ih i presavijte rubove, oblikujte kobasice. Ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev.

U većem loncu pripremite zapršku tako što čete na ulju prepržiti dvije žlice brašna i dodati crvenu papriku. Podlijte zapršku vodom i zakuhajte. Zatim slažite narezani kupus, pa sarme. Preostale dijelove glavice kupusa narežite na trakice i stavite kuhati na sarme. U vodu se može staviti i malo nekog suhog mesa kao što su suha rebra, hrskavice ili suhe kobasice.

Kuhajte sarmu na laganoj vatri oko sat i pol. Poslužite s pireom od krumpira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter