kuhajte s glasom istre

RECEPT DANA: Male tajne pripreme najboljeg pilećeg žgvaceta

Pileći žgvacet

Pileći žgvacet


Istarski žgvacet priprema se na ponešto drugačiji način od šuga. Prvo se zapeče meso, a tek onda luk. Kupite kvalitetnu piletinu ili kokoš kod mesara, jer jedino tada i jelo biti puno bolje, a kuća ispunjena finim mirisima domaćeg jela. Uz žgvacet najčešće se skuhaju fuži, a mogu i njoki ili palenta, što vam je milije.

Sastojci:

60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa

2 veće glavice luka

40 dag pasate

1 dl maslinovog ulja

2-3 češnja češnjaka

peršin, majčina dušica, lovor, ružmarin

sol, papar

2 dl vina

malo vode

Postupak:

Kokošje ili pileće meso narežite na veće komadiće. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. 

U posudi zagrijte maslinovo ulje. Na vrućem ulju prvo popržite komade mesa da se malo zarumene.

Tek tada mesu dodajte nasjeckani luk, promiješajte i pirjajte dok sva tekućina ne uvrije.

Zatim obilnije podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i dalje pirjajte na slabijoj vatri dok se luk ne pretvori u želatinastu masu. Kad luk postane staklast dodajte narezanu rajčicu, pasatu ili domaću šalšu, pa češnjak i još jednom promiješajte.

Po potrebi za vrijeme pirjanja podlijevajte naizmjence vinom i vodom (ili pilećim temeljcem). Pred kraj dodajte ružmarin, peršin, lovor i majčinu dušicu. Pustite da se žgvacet zgusne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter