GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: New industrial country boy

| Autor: The Outlaw Chef


Danas sve manje djece živi na selu. Ali… tijekom vikenda neka sela budu ispunjena dječjim smijehom, zvukom trčanja po šljunku i ako su ta djeca dovoljno kreativna i živa… zvukom loma stakla… u neko doba ta se galama stiša - ali ne zato što djeca jedu nego su malo sjela pa prčkaju po svojim ili onima od roditelja tabletima ili mobitelima… pa onda opet za vrijeme ručka galama krene… čuju se majke koje nagovaraju svoju djecu: "Jedi ovo! Pojedi ono! To ti je zdravo! Vidiš kako je On super, pametan veliki i jak? Kako On sve jede?". A djeca im odgovaraju: "Ma jooj! Neću, evo sad ću, jedemm! Evo jedem!"

Kakva su to djeca? Žive uglavnom u urbanim sredinama pa vikendom dolaze malo na selo i tu uživaju, skaču i prčkaju po mobitelima… Kakva su to djeca? To su djeca koja žive danas. Ništa čudno niti neobično… Nekad, prije sto lit, bilo je normalno da dica idu na polje čuvati krave. Danas se po kravlje mlijeko ili po meso ide u butigu. To je vrijeme u kojem živimo i toga moramo biti svjesni… društvo i civilizacija idu svojim tijekom, ne možemo ići unazad… Zato je dobro da djeca skaču naokolo, ali je isto tako dobro da im dozvolimo, normalno umjereno i da pazimo na sadržaj koji gledaju i s kime komuniciraju, pristup društvenim mrežama, YouTube-u, Netflixu i slično… jer je to svijet u kojemu žive…

Tako je i s hranom… Postoje ljudi koji govore: Ja jedem samo prirodno, ne koristim nikakvu umjetnu hranu… samo biološki? Hm… budimo malo iskreni prema samima sebi? Što je danas prirodno? Pa sve ono što nas okružuje. A u to spada i hrana iz velikih trgovačkih lanaca. Kombiniramo… nije nikakvo zlo tu i tamo otići do nekakvog franšiziranog ili ne franšiziranog fast fooda ili zalogajnice i pojesti nešto "industrijski"… pa onda opet navalimo na domaću kokoš s krumpirima iz pećnice ili kakvog dentala s gradela friško pečenog, prelivenog maslinovim uljem i malo podimljenog na dimu ružmarina… kombiniramo, sve je dobro! Tim tragom sam napravio i ovo jelo, uz domaći vidulinski krumpir i mrkvu, uz izvrsno maslinovo ulje uzeo sam papriku iz obližnjeg većeg dućana i tunjevinu iz konzerve, iako sumnjam da je to tunjevina, vjerovatno je nekakva škombra, ili neka druga plava riba… ali nije tako loša, ukusna je…

Kombinacija seoskog, prirodnog i urbanog… "New industrial country boy"… 3, 2, 1… Zakuhajmo, YHAAAAAAAA!

New industrial country boyNew industrial country boy

Sastojci za dvije osobe:

  • 4 manja krumpira
  • jedna zelena slatka paprika
  • jedna crvena paprika babura- što zrelija!
  • 15 dkg sira gauda
  • jedna mala konzerva s tunjevinom
  • dvije mrkve
  • 5 do 6 listova lovora
  • 3 do 4 grančice ružmarina
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli

Priprema:

Zelenu slatku papriku razrežemo na polovice i očistimo iz nje sjemenke. Crvenu papriku baburu narežemo na kockice. Sir gaudu narežemo na kockice. Tunjevinu izvadimo iz konzerve u manju zdjelicu i ocijedimo ju od viška ulja u kojem je bila konzervirana.

Krumpir stavimo kuhati u kipuću slanu vodu s tri do četiri grančice ružmarina nekih 15-ak minuta.

Mrkvu stavimo kuhati u kipuću slanu vodu s 4 do 6 listova lovora nekih petnaestak minuta.

U zdjelici izmiješati papriku baburu narezanu na kockice, kockice sira gaude i tunjevinu iz konzerve, pa tom smjesom ispuniti polovice zelene paprike koju smo razrezali na pola.

Tako napunjene polovice paprike staviti peći u pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa dvadeset minuta.

Krumpir kojeg smo kuhali u ružmarinu izvadimo iz vode i izrežemo na četvrtine. Mrkvu koju smo kuhali u lovoru izvadimo iz vode i izrežemo uzduž na polovine.

Mrkvu i krumpir pržimo u tavi na vrelom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri nekih 7-8 minuta pa ga maknemo s vatre.

Papriku izvadimo iz pećnice, prelijemo ju s malo maslinovog ulja pa uz nju položimo kuhanu pa prženu mrkvu a sa strane uz papriku poslažemo četvrtine krumpira.

Uz ovo jelo na tanjur možemo staviti kao umak jušnu žlicu domaće šalše od pomidora, a i ne moramo… po želji. To bi bilo to… dobar vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw.

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum