GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim da drvenoj kantrigi ljuljajući se pritom, u ruci mi šalica vruće kave… netom spravljene a u nosnicama oštar miris te iste kave… vani je izmaglica i lagana kiša…

Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"

"Bi li se igrao s divljim stvarima", pita mene Daniel… "pa ja samo i igram na divlje", odgovaram mu dok ustajem sa stolice i uzimam posljednji gutljaj bljutave ali na neki psihodeličan način vrlo ukusne kave koja me okusom podsjeća na gledanje starih "Spaghetti western" kaubojskih filmova… Kroz maglu i laganu kišicu gegamo se po mokroj livadi prema mjestu gdje rastu smokve… Daniel je putujuća enciklopedija vrtlarstva i samoniklog bilja, on je Joker za svakog gurmanskog chefa željnog znanja i konstantnog pomicanja granica kvalitete u kuhinji… Kad smo se približili smokviku, mjestu gdje živi stotinjak smokvi, Daniel uzvikuje poput sirene broda zarobljenog u magli da se ne bi sudario s drugim brodom ili obližnjim obalom: "Marija! Marija! Stigli smo pripremi nam jednu lopatu! Brati ćemo divlji poriluk!"

Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"

Divlji poriluk raste gotovo posvuda oko nas u prirodi, ima ga skoro cijele godine, čak i zimi ako hladnoće nisu prevelike. Na proljeće je nešto jačeg i intenzivnijeg mirisa, dok je na jesen i zimu nešto blaži pa je možda upravo takav interesantniji za spravljanje nekih jela. Vrlo je bogat mineralima, a okusom je negdje između luka i češnjaka…

…danas ćemo od njega, to jest od jedne glavne namirnice napraviti dva jednostavna jela. Napravit ćemo juhu i rižoto od divljeg poriluka. Dakle… 3, 2, 1… Zakuhajmo!

Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"

Sastojci za dvije osobe:

cca 25 do 30 dkg divljeg poriluka

tri šake riže

tri jušne žlice maslinovog ulja

pola čajne žličice soli

još par sitnica koje čete pročitati u opisu…. dakle , krenimo na delo…

Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"Rižoto i juha "alla Mr. Wild Leek"

Priprema:

Oštrim nožem izdvojimo zelene listove i bijeli korijen od poriluka. Zelene listove razrežemo na sitne kockice a bijeli podzemni dio poriluka na kolutiće srednje veličine. U loncu zakipimo 1 litru vode u koju smo stavili pola čajne žličice soli. Kada je voda zakipila, u nju ubacimo zelene listove divljeg poriluka narezane na kockice, vatru smanjimo na srednje…

Nakon pet minuta nakon što je voda zakipila u loncu, pored njega stavimo tavu s maslinovim uljem (dvije jušne žlice) također na srednje jaku vatru, pa kad se ulje zagrije lagano pržimo podzemni bijeli dio divljeg poriluka narezan na srednje velike komade. Nakon cca 5 minuta dodamo tri šake riže pa ju konstantno miješamo dok riža ne postane prozirnkasta, zatim dodamo malu kaciolu "temeljca" od divljeg poriluka kojeg kuhamo sa strane   na srednje jakoj vatri pored tave. Kada dodamo temeljac u rižu na tavi neka u njemu uz tekućinu slobodno budu i nasjeckani zeleni listovi poriluka.

Konstantno miješamo i dodajemo temeljac, ali tek toliko da smjesa od riže i poriluka bude kremasta. Nakon nekih 15 do 17 minuta konstantnog miješanja maknemo tavu sa izvora topline dodamo još pola jušne žlice maslinovog ulja promiješamo dobro još jedanput i pustimo 5 minuta naš rižoto da odstoji… Za to vrijeme u manjoj zdjeli izmutimo vilicom jedno jaje i ubacimo ga uz konstantno miješanje u manji lonac u kojem kuhamo temeljac od divljeg poriluka… nakon tri do četiri minute miješanja jaja i listića poriluka dobili smo okrjepljujuću povrtnu juhicu punu minerala s elementima bijelančevina u sebi…

Sada na veliki ravni tanjur stavimo veliku žlicu i pola našeg rižota, na njega možete staviti (a i ne morate) fetu vama omiljenog sira, ja sam stavio gorgonzolu jer mi se trenutno jede taj sir u kombinaciji s guštom poriluka, većini bih preporučio neku blažu varijantu sira, idealna bi bila mozzarella a niti gauda ne bi bila za odbaciti… pored našeg rižota na veliki ravni tanjur stavimo malu zdjelicu juhe od poriluka… Dobar tek dragi ljudi! Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini