KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Canederli - super ukusni njoki od starog kruha

| Autor: Glas Istre
Canederli sa šugom

Canederli sa šugom


Ako vam uvijek ostane starog kruha - nemojte ga baciti, već ga možete iskoristiti za pripremu super ukusnih njoki od starog kruha - canederli. Riječ je o tradicionalnom talijanskom receptu, a ove njoke preporučamo da servirate uz šugo - za koje vam također donosimo recept.

Sastojci:

Za njoke

  • 500 g starog kruha
  • 100 g špeka (ili pancete ili nešto slično)
  • dva jaja
  • šaka sjeckanog peršina
  • čaša mlijeka

Za šugo

  • 50 g maslaca
  • ulje
  • 300 g goveđeg buta
  • 300 g svinjskog buta
  • sol
  • papar
  • 600 g luka
  • dvije žličice ljute paprike
  • 40 g brašna
  • čaša crnog vina

Priprema:

Za šugo

U dubljem loncu dobro zagrijte maslac i malo ulja, pa dodajte dvije vrste mesa narezanog na kockice i pustite da porumeni sa svih strana; posolite, popaprite, dodajte sitno narezani luk, pospite paprikom i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri, često miješajući.

Pospite žličicom brašna, ponovno promiješajte i poškropite čašom crnog vina, pustite da napola ispari.

Zatim ulijte dvije - tri kacijole vode i kuhajte u pokrivenoj posudi na slaboj vatri oko sat i pol.

Za canederle

Sa starog kruha odstanite koru i preostalu sredinu narežite na kockice i stavite u posudu. Špek narežite na kockice i stavite u tavu, prepecite špek bez dodavanja masnoće i kad malo poprimi boju ubacite u posudu s narezanim kruhom i pomiješajte.

Zatim dodajte žlicu/dvije ulja, razmućena jaja, nasjeckani peršin, mlijeko, dvije žlice brašna i prstohvat soli.

Sve pažljivo izmiješajte da dobijete lijepu smjesu, a zatim sa tom smjesom oblikujte kuglice velike poput oraha koje ćete kuhati u kipućoj slanoj vodi 15 minuta.

Ocijedite ih i stavite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti.

Obilno zalijte canederle umakom i servirajte.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of