(PRO)LJETNO SKIJANJE

ISTRIJANI SKIJALI NA VRHU KITZSTEINHORN U AUSTRIJI U Puli kiša i 15 gradi po jugu, a na ledenjaku skijanje po suncu na - 4 stupnja

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ, foto Borislav PAŠKOV


Samo skijalište na ledenjaku Kitzsteinhorn ima otprilike 41 kilometar staza koje vode sve do podnožja. No, te su staze uglavnom otvorene samo zimi. Na proljeće su otvorene isključivo skijaške staze koje se nalaze iznad 2.500 metara nadmorske visine. A njih je uglavnom oko 17 kilometara. Na samom vrhu skijališta, na više od tri tisuće metara nadmorske visine, nalazi se restoran i osmatračnica koja uistinu oduzima dah

Slikovita planina Schmittenhöhe, romantična promenada uz obalu jezera Zell i jedini glečer u saveznoj pokrajini Salzburg, je glečer Kitzsteinhorn iznad pitoresknog alpskog mjesta Kaprun i susjednog mondenog skijališta Zell am See. Raznolikost prirode u Zell am See-Kaprunu savršen je okvir za nezaboravni odmor ili jednodnevno skijanje kakvog su minulog vikenda izabrali članovi Skijaškog kluba Istra iz Pule. Velika mogućnost snijega zahvaljujući glečeru i planine prekrivene snijegom, omogućavaju produljenje zimske sezone duboko u proljeće i ljeto. Upravo su ti aduti prevagnuli pulske skijaše da se upute na kasno proljetno skijanje. I doista je bilo tako: nekoliko metara snijega na stazama, sunčan dan bez oblačka i temperatura zraka svega par stupnjeva ispod ništice.

Zima nikad nije bez snijega

Zimi na glečeru Kitzsteinhorn, planinama Maiskogel i Schmittenhöhe, očekuje 138 kilometara skijaških staza svih stupnjeva zahtjevnosti i više od 50 raznih uspinjača. Uz to glečer Kitzsteinhorn sa skijalištem do 3.000 metara nadmorske visine, osigurava snijeg od jeseni pa sve do ljeta. Ne morate se bojati da ćete ovdje zimovati bez snijega. Zimi najčešće ima i nekoliko metara snijega, što skijanje čini doživljajem ispunjenim užitkom. Za našeg posjeta Kaprunu, snježni pokrivač na vrhu ledenjaka iznosio je impozantnih četiri i pol metara. Sa Gipfelwelta 3.000, jedinstvene panoramske izvidnice na Kitzsteinhornu, može se uživati u pogledu na više od 30 alpskih divova. Uistinu poseban pogled na svijet. Schmitten krase njezini posebno lijepi i dugački spustovi u dolinu kao i obiteljske padine te padine prilagođene početnicima. Ono što ovaj kraj čini posebnim jest činjenica da se ljetovanje u Zell am See-Kaprunu može odraditi uz dodatni snijeg na glečeru i toplo vrijeme u dolini.

Ljeti se punite energijom usred procvale prirode i blistavog jezera. Wellness oaze poput „Tauern Spa” u Kaprunu, nude široku ponudu programa za opuštanje. Redovite ponude kao što su „Magic Lake Show” ili festival ljetnih noći, pozivaju na večernja druženja. Iako se ljeti na glečeru još uvijek nalazi mnogo snijega, u dolini prevladava ugodna i topla temperatura. Zellersko jezero dosegne temperaturu od oko 24 stupnja Celzijevih te obiluje pitkom vodom. Uz plivanje, šetanje, pješačenje i biciklizam postoje i druge mogućnosti vanjske rekreacije poput paraglidinga.

Pet i pol sati vožnje od Pule

Pogodnost se ostvaruje i ljetnom kartom Zell am See-Kapruna takozvanom Sommerkarte - ljetna karta. U nju su uključeni mnogi izleti u regiji bez dodatnih plaćanja kao što su primjerice žičare, ali i sva kupališta, akumulacijska jezera Kaprun, muzeji i drugo. No ekipu Istrana te stvari baš i nisu previše zanimale, već su se dečki jednostavno usredotočili na snijeg.

Do Kapruna se najbrže može doći cestovnim putem preko Slovenije, odnosno Karavanki ili Italije. Iz Pule do Kapruna cestom ima ukupno pet sati i 10 minuta vožnje. Kroz Sloveniju se prolazi preko Ljubljane i Jesenica. Jednom u Austriji, vozimo kroz Villach i Spittala prema sjeveru do Flachaua, da bi u konačnici stigli do Bischofshofena i Taxenbacha te naposljetku do Kapruna. Vozeći kroz Italiju, valja uzeti smjer prema Udinama i Tolmezzu. Zatim krećemo za Sutrio, Paluzzu i prijevoj iznad mjesta Timau. Jednom u Austriji krećemo put Lienza, Fielda i Mittersila te na koncu dolazimo u Kaprun. Razlika dolazaka je svega nekoliko minuta. No, valja uzeti u obzir radove na cestama, zastoje na autoputu i moguće kiše.

Samo skijalište na ledenjaku Kitzerhorn ima otprilike 41 kilometar staza koje vode sve do podnožja. No, te su staze uglavnom otvorene samo zimi. Na proljeće su otvorene isključivo skijaške staze koje se nalaze iznad 2.500 metara nadmorske visine. A njih je uglavnom oko 17 kilometara. Na samom vrhu skijališta, na više od tri tisuće metara nadmorske visine, nalazi se restoran i osmatračnica s kojih pogled koja uistinu oduzima dah.

Dnevna karta stoji 47 eura

Ekipa Skijaškog kluba Istra odlučila je skijati na Kitzsteinhornu, nakon što je prošle jeseni posjetila ledenjak Möltaller, također u Austriji. Plan je da ekipa za koju godinu prijeđe skijaške staze svih europskih ledenjaka na kojima je moguće ljetno, proljetno i jesensko skijanje. U Austriji ih ima devet, u Italiji pet te u Francuskoj i Švicarskoj po dva skijaška ledenjaka.

Skijaška karta na ledenjaku iznad Kapruna stoji 47 eura za odrasle. Ta je cijena na snazi u svibnju i traje do početka lipnja, točnije 2. lipnja kada je planirano zatvaranje staza za remont žičara. U kolovozu skijalište se ponovo otvara i sezona traje do lipnja iduće godine. No, ako vremenske prilike dozvole. Sezona zna potrajati i do polovice lipnja. Na vrhu skijališta je restoran, kao i na pola brda, točnije na međustanici "mittelstazion". Jedino što na tom skijalištu nedostaje su baite po stazama, kao što ih ima na skijalištima nižih nadmorskih visina. Logično da ih nema, jer zimi na tim visinama, teško je raditi po ekstremnim temperaturama koje dostižu i do 30 stupnjeva ispod ništice.

Do vrha ledenjaka Kitzsteinhorn dolazi se gondolom koja kreće s otprilike 900 metara nadmorske visine i penje se na 1.900 metara. Odatle kreće druga gondola i sjedežnica koje vode do donje postaje ledenjaka na 2.450 metara. Otud kreće kabina za 50 osoba koja vodi na vrh skijališta, na 3.029 metara nadmorske visine. Zatim se s tog vrha "shuttle" kabina spušta nekih stotinjak metara, na početak ispeglanih staza gdje počinje pravo skijanje. Prije toga valja prehodati tunel od nekoliko desetaka metara ne bi li se zaobišla "off road" staza s koje je trenutačno zabranjeno spuštanje. Ostatak skijališta je izuzetno dobro održavan, staze su ispeglane svakog jutra što omogućava istinsko uživanje na snijegu u ovo doba godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom