online platforma

Venecija uvodi taksu za ulazak u grad: Evo koliko košta i tko će je morati plaćati

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Pokrenuta u siječnju, online platforma za rezervacije i plaćanje ulaza posjetiteljima omogućuje preuzimanje QR koda koji jamči da su platili taksu.

Riječ je o naknadi o kojoj se još uvijek vode žestoke rasprave, a trebala bi se primjenjivati u danima kada u Veneciji vlada najveća gužva.

Na snazi će biti 29 dana, od 25. travnja do 5. svibnja, kako je krajem studenoga najavio venecijanski gradonačelnik Luigi Brugnaro. Nakon toga će se primjenjivati sve vikende do sredine srpnja, s iznimkom 1. i 2. lipnja.

Pristojba se može platiti na internetskoj stranici: cda.veneziaunica.it. Nakon što turisti uplate 5 eura dobivaju QR kod te ga preuzimaju na svoj mobilni telefon.

Shema se ne odnosi na goste koji ostvaruju noćenja u gradu, na lokalno stanovništvo ili na osobe koje u Veneciju putuju svakodnevno zbog posla.

Izuzeta su i djeca mlađa od 14 godina.

Svi oni koji odluče u Veneciju doputovati bez plaćene naknade riskiraju globu između 50 i 300 eura.

Svrha naknade, koja je i službeno uvedena u rujnu nakon višegodišnje rasprave je spriječiti da masovni turizam Veneciji nanese još više štete nego dosad.

Nekoliko puta odgađana i smanjivana, naknada od 5 eura u određene dane smanjena je u odnosu na iznos od 10 eura koliko su ranije neki dužnosnici predlagali, tražeći da takvo pravilo bude na snazi tijekom cijele godine.

Treba znati da Veneciju svake godine posjeti više od pet milijuna ljudi. Na vrhuncu turističke sezone u gradu je često u svakom trenutku i više od 100.000 turista, koji brojčano nadmašuju broj stanovnika za najmanje 50 posto.

Neki stručnjaci sa skepsom gledaju na uvođenje naknade te smatraju da neće znatno smanjiti priljev turista u Veneciju.

Vjeruju da od dolaska u Veneciju turiste ne bi trebala odvratiti naknada u iznosu od 5 eura s obzirom na to da su za putovanje i boravak u gradu već ranije odlučili izdvojiti i više stotina eura.

Primjerice, taksa je mala u usporedbi sa službenom naknadom za polusatnu večernju vožnju gondolom, koja sada iznosi 100 eura.

Istodobno u poznatome baru Caffè Florian na Markovu trgu cappuccino stoji 11,50 eura, a koktel Bellini u obiližnjem Harry’s Baru košta dvostruko više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum