turistička atrakcija

Znate li za The Bra Fence. Najpoznatija dolina Novog Zelanda ispunjena je – grudnjacima

| Autor: Šarlota Brnčić
(Foto Facebook)

(Foto Facebook)


Ima ih svih boja i svih vrsta i vise jedan pored drugog u onome što je nazvano Cardrona Valley Bra Fence u središnjem Otagu.

Vjerovali ili ne na Novom Zelandu grudnjaci vise na ogradi.

Bizarna ideja koja traje od 1999. godine kada su uz ovu cestu pronađena četiri grudnjaka pričvršćena za bodljikavu žicu.

Prema većini, riječ je o skupini žena (vjerojatno malo pripitih) koja ih je ostavila na kraju proslave Nove godine u obližnjem kafiću.

Nakon početnog čuđenja, broj grudnjaka je porastao i prekrio veliki dio puta koji je s vremenom postao prava turistička atrakcija.

No, nisu svi time oduševljeni i ciklički se događa da se žensko rublje skida, ali grudnjaci se svaki put vraćaju.

Godine 2000. uklonjeno ih je više od 200, dok je 2006. Vijeće okruga Queenstown Lake interveniralo i uklonilo ih više od tisuću.

Novozelanđanke su tada pokušale ući u Guinnessovu knjigu rekorda s najdužom ogradom grudnjaka na svijetu, ali nisu uspjele, no tom je prilikom organizirana dobrotvorna aukcija na kojoj je donirano više od 10 tisuća dolara.

Od tada je svrha grudnjaka postala važna: podizanje svijesti o borbi protiv raka dojke.

U ono što je postalo jedinstvena turistička atrakcija postavljena je ružičasta kutija u koju svatko može ostaviti svoju donaciju Novozelandskoj zakladi za rak dojke, najvažnijoj organizaciji u zemlji koja se bavi istraživanjem raka dojke.

No, grudnjaci su samo neki od neobičnih ukrasa koji se nalaze diljem svijeta: četkice za zube, čizme, bicikli i još mnogo toga na svoj način ukrašavaju neke ulice.

Na primjer, četkice za zube nalaze se na ruralnoj cesti u Te Pahuu, oko pola sata od Hamiltona, također na Novom Zelandu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater