najbrže raste

Županijski TZ naručio izradu studije "Privatni smještaj Istarske županije"; Istra prva u Hrvatskoj DEFINIRA SMJERNICE RAZVOJA PRIVATNOG SMJEŠTAJA


Privatni smještaj u Hrvatskoj raste najbrže u odnosu na druge kapacitete, a u posljednjih petnaest godina ukupni se kapacitet udvostručio. Zadnje tri godine ukupni kapacitet privatnog smještaja raste dvoznamenkastom prosječnom stopom od 10,7 posto godišnje. Naime, s oko 20 posto udjela devedesetih godina, privatni smještaj dosegnuo je 2016. godine gotovo 60 posto udjela, a u istom se razdoblju udio hotelskog smještaja prepolovio.

Loše za imidž destinacije

 U zadnjih dvadeset godina čak 97 posto ukupnog prirasta kapaciteta generirao je privatni smještaj. Konkretno što se Istre tiče, uspoređujući 2018. s 2017. godinom, kapacitet u privatnom smještaju porastao je 11 posto. Uspoređujući, pak, 2017. s 2010. godinom, kapacitet u privatnom smještaju porastao je za čak 50,6 posto. Kako naglašava istarski župan Valter Flego, trenutno privatni smještaj previše raste u odnosu na druge kategorije smještaja, a regulatorni i zakonodavni okviri pogoduju daljnjoj ekspanziji privatnih kapaciteta. Također, nekontroliran razvoj privatnog smještaja u glavnim turističkim odredištima Europe stvara negativne konotacije prema turizmu, što posljedično negativno utječe na imidž određene destinacije.

- Upravo iz tog razloga županijska Turistička zajednica naručila je izradu studije "Privatni smještaj Istarske županije". Cilj nam je identifikacija mogućih te potrebnih smjerova djelovanja da bi se mogli i dalje razvijati, ali i podići razinu konkurentnosti ovog turističkog proizvoda, objašnjava župan Flego, dodajući da se Istarska županija, planirajući daljnji razvoj turizma, rukovodi načelima održivog razvoja. Nužno je, smatra župan, definirati razvojne smjernice za segment privatnog smještaja jer je strateški opasno i neodgovorno zanemariti postojeće trendove u tom segmentu turizma.

Studijom će se, dakle, ispitati postojeće stanje privatnog smještaja u Istri, što će biti podlogom za definiranje smjernica i preporuka za daljnje upravljanje. Također, župan Flego ističe da je prioritet diversifikacija i povećanje kvalitete smještaja kod privatnih iznajmljivača, da bi oni koji se bave time ili žive od toga bili i dalje konkurentni. Jedan od projekata koji Županija provodi upravo s tim ciljem je EcoDomus (eko prijateljski privatni smještaj) za što je upravo objavljen i javni poziv za novi krug certificiranja.

Projekt EcoDomus

Projekt je usmjeren na male turističke smještajne objekte, a njime se želi poticati privatne iznajmljivače na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike EcoDomus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje; korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije te sortiranje i recikliranje otpada. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum