5. REGIONALNI FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA

Upakirati privatni smještaj, lokalne atrakcije i manifestacije


U svijetu se privatni smještaj sve više nudi u paketu s lokalnim atrakcijama, manifestacijama i drugim sadržajima. Uz privatne kuće mogu se unajmiti i jedrilica, gliser, motor ili quad. Velik je trend da se sve to usustavi pod kapom zdravog načina života, stoga najbolje kuće u Evropi imaju na raspolaganju i učitelja joge, meditacije, uslugu masaže i wellness, a tim bi se putem trebali kretati i istarski ponuditelji privatnog smještaja. Poručio je to direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević na današnjem, petom izdanju Regionalnog foruma obiteljskog smještaja Istarske županije održanom u punoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja. Interes iznajmljivača za nove trendove bio je velik, proporcionalan rapidnom rastu privatnog smještaja u Istri posljednjih godina. Ilustracije radi, u samo u šest godina u Istri buking i potražnja za privatnim smještajem rasli su od 15 do 20 posto godišnje, a za isti postotak povećavao se i broj kreveta u toj vrsti smještaja.

- Istra, naime, u posljednjih deset godina bilježi porast privatnog smještaja između pet i sedam tisuća novih postelja svake godine, što znači da smo s inicijalnih 30 tisuća postelja otprije desetak godina došli na gotovo sto tisuća postelja. To je definitivno izazov za destinaciju, da na neki način usustavi cijeli taj proizvod, da ga unaprijedi, da podržimo promociju te vrste smještaja u svijetu, te da pokušamo produžiti turističku godinu zato što znamo da privatni smještaj ima najkraću iskorištenost postelja. Međutim, zajedničkom suradnjom privatnog i javnog sektora, uz dodatne marketinške aktivnosti, moguće je svake godine produljiti sezonu, a ako bismo je produžili sedam do deset dana, bio bi to velik uspjeh, kazao je Ivošević.

Sudionike su, otvarajući forum, pozdravili pročelnica Županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, direktor pulskog HGK-a Damir Sirotić te Antonija Urlić, direktorica Sektora za turizam HGK-a. Oni su poručili da je cilj foruma, osim edukacije, međusobno umrežavanje svih pružatelja usluga u obiteljskom smještaju, uz poboljšanje kvalitete, ali i upoznavanje s inovativnim proizvodima.

Novi proizvod, program EcoDomus, kojim se razvija eco-friendly smještaj u Istri, predstavila je Milena Radošević, stručna suradnica u Županijskom odjelu za turizam. Početkom veljače dodijeljene su EcoDomus tabele prvim objektima koji posluju u skladu s načelima održivog razvoja i zaštite okoliša. Takvi objekti moraju zadovoljiti 50 smjernica dostupnih na web stranicama Istarske županije. Ulaganja nisu velika, a prednosti su ogromne, kazala je Radošević. Primjera radi, eco-friendly objekti umjesto plastičnih stolica koriste drvene ili metalne, ekološki certificirana sredstva za čišćenje, štede vodu i energiju te recikliraju otpad.

Vrlo zanimljivo predavanje o toj temi održao je Petar Ćurlin, vlasnik ekološkog hotela Villa Dvor u Omišu koji na krovu ima solarnu elektranu, a za proizvodnju električne energije koristi i lift u trenutku njegova slobodnog pada. Vodu Cetine koriste za dobivanje toplinske energije, odvojeno prikupljaju otpad, dok u vlastitoj kompostani, uz pomoć kalifornijskih glista, proizvode visokokvalitetan humus koji potom završava u vlastitoj ekološkoj proizvodnji u kojoj, umjesto pesticida, upotrebljavaju koprivu, metvicu i gavez. Štedi se i korištenjem LED žarulja i odgovarajućih slavina. Na koncu, ovaj ekološki hotel godišnje uštedi 48.100 kWh, 134.000 kuna, te smanji emisiju ugljičnog dioksida za 33 tone.

Bilo je govora i o projektu Istra Bike&Bed, domaćoj web tržnici, te ekomuzeju Istrian de Dignan. Sudionici su nakon rasprave, u pratnji vodiča, obišli ključne pulske znamenitosti.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of