Kamo za vikend

PRIJEVOJ KOJI SPAJA UČKU I ĆIĆARIJU, poklonite si izlet na Poklon


Cestovni prijevoj na Učki, omiljeno izletište na koje rado pohode ljubitelji prirode s obije strane planine, istarske i kvarnerske, a ovih dana, naročito vikendom privlači sve više posjetioca. Kako onih s malom djecom na zabavu i provod uz zanimljivu blagdansku ponudu na svježem zraku, sanjkanje i ostalu zabavu na snijegu, tako i onih koji će si uz sve ponuđeno priuštiti i uspon na vrh Učke. Osim zabave u prirodi, na Poklonu uz planinarski dom rade i dva ugostiteljska objekta kao i podignuti šator za okrjepu i vruće napitke, izbor je na vama.

Sat i pol hoda

Poklon je prijevoj koji spaja Učku i Ćićariju, nalazi se na 922 metra nadmorske visine, a zanimljiva je priča o porijeklu njegova imena. U prošlosti su hodočasnici iz Istre i Rijeku putovali pješice, a na gorskom prijevoju s kojeg se otvara vidik na Kvarner i Rijeku prekrižili bi se i poklonili zavjetnoj crkvi Majke Božje Trsatske, pa otud i toponim Poklon.

Poklon je sastavni dio Parka prirode Učka, praktički se nalazi u njegovom zemljopisnom središtu, na samom prijevoju s pogledom na Kvarner nalazi se hotel Učka i planinarski dom te spomenik na spomen Blaženog Alozija Stepinca. Za sanjkanje ima dovoljno padina i livada, a naročito je lijepa ona iznad sela Vela Učka, a svima željnim malo više rekreacije preporučam uspon na vrh Učke, Vojak. Količinu i visinu snijega danas je lako provjeriti putem web kamera postavljenih na Poklonu i na samom vrhu Učke. Ako se odlučite na uspon, ponesite nešto rezervne odjeće i svakako visoke cipele, kapu i rukavice, po mogućnosti i štapove za hodanje. Uspon počinje na samom Poklonu, dobro je označen i uvijek dobro ugažen. Po stazi koja do pred sam vrh vodi od Poklona, cestu koja vodi do tv tornja prijeći ćete tri puta. Možete šetati i njome, ali je to onda malo dulji put (oko 6,5 km). Koju god varijantu da odaberete, računajte na oko sat i pol hoda u jednom pravcu. Treba se i spustiti.

Uživanje u pogledu

Jutarnji dolazak, bistar zrak i visoka gora pružit će vam veličanstvene vidike na sve strane. No, da bi u tom pogledu uživali, kao i ljepoti snijegom prekrivenih šuma oko nas, potrebno je pustiti i pokoju kap znoja. Na Vojaku (1401m) smještena je kula-vidikovac, s koje se može uživati u punih 360 stupnjeva izuzetno atraktivne panorame. Za vedra vremena moguće je golim okom vidjeti Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, čitav Velebitski masiv, Istarski poluotok, Alpe, neki kažu i Veneciju.

Uživajte na vrhu u pogledima, marendajte, meditirajte, šećite prekrasnim grebenom, nemam vam tu što preporučiti, sve je pred vama i o vama ovisi. Želim vam ugodan, lijep i aktivan dan u prirodi, jer što joj date, višestruko će vam se vratiti. (Jure VOJAK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter