AMBICIOZAN PROJEKT

ULAGANJA U PARK PRIRODE UČKA OD 50 MILIJUNA KUNA - Stari peradarnik na Učki postat će MODERNI VISITOR CENTAR


Početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka, središnjeg dijela 50 milijuna kuna vrijednog EU projekta Učka 360° koji će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima, obilježen je jučer na Učki. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je da izgradnja Centra za posjetitelje na prijevoju prekrasnog imena Poklon predstavlja početak realizacije značajnijih infrastrukturnih objekata na Učki, što je do sada bio objektivan nedostataka tog parka prirode.

- Siguran sam da će realizacija ovog projekta donijeti još jedan novi magnet svima onima koji vole Učku, da dođu da je posjete, da taj biser koji visi nad Kvarnerom i Istrom bude još atraktivniji za one koji vole prirodu. Činjenica je da do realizacije projekta ne bi došlo da nije bilo dobre koordinacije, kako Parka prirode Učka, koji ga je aplicirao, te konačno u drugoj fazi i sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istaknuo je Ćorić te dodao kako očekuje da će 2020. godine na Učki svjedočiti otvaranju Centra za posjetitelje i svih objekata predviđenih projektom.

Radovi 16 mjeseci

Naglasio je da je cilj ulaganja u infrastrukturu zaštićenih područja doprinijeti atraktivnosti njihovih ponuda, ali i privući posjetitelje s interesom za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš.

- Učka nas definitivno spaja, a ne razdvaja i mislim da imamo strašno puno mogućnosti i potencijala udahnuti joj novi život. U Istarskoj županiji prepoznali smo to prije puno godina i zato smo jedni od udjelničara budućeg velikog projekta žičare, ali do tada smo svjesni da bi svi oni koji budu dolazili u Park prirode trebali imati sadržaje. Ovim projektom jedna kockica u mozaiku sadržaja itekako se počinje realizirati. Ono što i mi kao Županija radimo, zajedno s Parkom prirode Učka i općinama Lanišće i Kršan, to su različiti europski projekti kako bismo oživjeli Ćićariju i Učku, i sve dijelove koji mogu biti jedan veliki magnet za turiste, ali i sve naše građane, rekreativce, sportaše kojima nedostaje sadržaja. Siguran sam da će za nekoliko godina Učka biti prepoznata puno, puno šire od Istarske i Primorsko-goranske županije, istaknuo je istarski župan Valter Flego.

- Građevinski dio radova na ovom objektu planiramo dovršiti za 16 mjeseci. Predstoji unutarnje uređenje, što znači da će projekt biti dovršen 2020. godine. Ovaj će projekt ne samo Parku prirode Učka, nego cijeloj regiji pružiti jedan novi iskorak u turističkoj ponudi, načinu i mogućnostima upravljanja Parkom prirode Učka i podizanju standarda zaštite prirode, poručio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić te naglasio da će kroz projekt realizirani sadržaji Parka stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Kafić i suvenirnica

Osim samog unutarnjeg uređenja, predviđeno je i uređenje vanjskog prostora na kojem će se, između ostalog, nalaziti i punionica za električna vozila te igralište za djecu.

Građevinski dio radova vrijedan 15,8 milijuna kuna s PDV-om izvodi tvrtka De Conte Labin, a u zgradi nekadašnjeg peradarnika, rekonstrukcijom i prenamjenom, uz Centar za posjetitelje svoje će mjesto naći i gospodarski dio zgrade, uredi za potrebe Javne ustanove Park prirode Učka. Nakon rekonstrukcije zgrade krenut će se s unutarnjim uređenjem i opremanjem Centra za posjetitelje koji uključuje uređenje interpretacijskog postava, opremanje dvorane za edukaciju, opremanje suvenirnice, uređenje i opremanje caffe bara te uređenje uredskih prostorija i prezentacijske dvorane.

Buduća stalna muzejska izložba Centra za posjetitelje Poklon predstavljat će središnje mjesto za prihvat posjetitelja Parka prirode Učka kao i središnje mjesto prezentacije i interpretacije prirodne i njome povezane kulturne baštine Učke i Ćićarije.

Projekt Učka 360° pokrenuli su Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom Biom, a njime su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još četiri objekta. Radi se o volontersko-informacijskim centrima u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskom centru u nekadašnjoj školi Šušnjevica, kao i razvoju inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa PP Učka.

Ukupna vrijednost projekta je 49,9 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna, dok su ostatak osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i projektni partneri, Općina Kršan i Udruga BIOM. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater