MARULIĆEVA ULICA

Novija zgrada, a već problemi s fasadom: Mramorna ploča pala PRED MAJKU S DJETETOM!

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Ploče su počele padati prije par godina, zadnji puta u veljači ili ožujku i to točno pred jednu majku s djetetom. Tada je upravitelj pozvao radnike da pregledaju zgradu te se govorilo o tome da se trebaju mijenjati svi nosači ploča ili pak cijela fasada. No, stiglo ljeto i više se nikakvi radovi nisu spominjali

Ponukani člankom o problematičnoj fasadi glavne pošte, u redakciju su nam se javili čitatelji, upozoravajući da je situacija oko zgrade na adresi Marulićeva - Kranjčevićeva ulica daleko opasnija. Ovdje teške kamene ploče, kojima je obložena fasada, padaju već nekoliko godina, a okolni se stanari pribojavaju jesenjih kiša i vjetrova koji su pred nama.

Korodirali nosači

Kako nam pojašnjavaju, zgrada na adresi Marulićeva 12 - Kranjčevićeva 16 sagrađena je prije 20-ak godina, a fasada je obložena velikim kamenim pločama. One su na fasadu pričvršćene sa samo dva nosača s gornje i dva s donje strane koji su kroz godine korodirali i više ne drže dobro. Sam pogled na fasadu dovoljan je da se shvati kako je njihov strah opravdan - neke ploče i sada nedostaju. Na fasadi su, s nekoliko strana, postavljene table koje upozoravaju na opasnosti od pada dijelova fasada. No, time nije ništa riješeno.

- Počele su padati prije par godina, zadnji puta koliko se sjećam pala je u veljači ili ožujku i to točno pred jednu majku s djetetom, dobro da se nije nešto dogodilo, veli nam jedna od stanarka. Kaže da su upravitelji tada pozvali radnike da pregledaju zgradu te se govorilo o tome da se trebaju mijenjati svi nosači ploča ili pak cijela fasada. No, potom je stiglo ljeto i više se nikakvi radovi nisu spominjali.

Zaboraviš da pada

- Pribojavam se jeseni - vjetrova i kiša, ako ovo padne nekome na glavu, ubit će ga! Velika je tu fluktuacija ljudi, prolaze djeca iz obližnje škole koja u dućanu u zgradi kupuju marendu, vrtićarci kada idu u šetnju, radnici tvornice stakla, kafić je na ćošku, jako je prometno, veli nam.

Kako doznajemo u zgradi, koja ima šest katova, ima 20-ak poslovnih prostora (ambulanta i odvjetničkih ureda) dok su na višim katovima stambeni prostori.

- Padaju da, ne na gusto, ali padaju, zadnji se puta, koliko se sjećam, dogodilo prije sedam, osam mjeseci, kazao nam je jedan od prolaznika koji živi tu u blizini. Na pitanje izbjegava li ovuda hodati, kada zna koje opasnosti vrebaju s visina, veli kako se strah jednostavno zaboravi. "Zaboraviš da pada, pa prođeš", veli nam rezignirano, dodajući da fasade padaju po cijelom gradu pa se na to više i ne obazire pretjerano.

Dio fasade pregledan, ali…

Eduard Cinkopan iz Eki inženjeringa, koji upravlja dijelom zgrade, onim koji se nalazi na Marulićevoj ulici, kaže da za problem znaju već neko vrijeme.

- Što se tiče našeg dijela zgrade, mi smo s dizalicom i korpom prekontrolirali fasadu i ono što je bilo problematično ili skinuli ili ponovo fiksirali, kaže Cinkopan. Ističe da je to tip fasade koji treba svako toliko pregledati.

U dogledno vrijeme vlasnici stanova i poslovnih prostora morat će se, prema njegovim riječima, odlučiti hoće li ploče nanovo fiksirati ili postaviti sasvim drugu vrstu fasade. Osobno, zaključuje, nikada se kao investitor ne bi odlučio na ovakvu vrstu fasadnih obloga, no to već nije, navodi, njegova stvar.

Iz tvrtke Castrum Pula 97 vele da oni upravljaju višestambenom zgradom na adresi Kranjčevićeva 16 na kojoj nema nikakvih oštećenje kao ni prijava vezano za otpadanje fasade. (Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter